IEA: Μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην αγορά πράσινου υδρογόνου

IEA: Μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην αγορά πράσινου υδρογόνου
Η συνολική δυναμικότητα ηλεκτρολυτών που έχει φτάσει σε τελική επενδυτική απόφαση ανέρχεται πλέον σε 20 GW παγκοσμίως
Αυξάνεται η αβεβαιότητα στον κλάδο του υδρογόνου, παρά την αύξηση των τελικών επενδυτικών αποφάσεων (FID) κατά το προηγούμενο έτος, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (2/10).

Η παγκόσμια ζήτηση για υδρογόνο αυξήθηκε κατά 2,5% σε 97 εκατομμύρια τόνους το 2023, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται στη διύλιση και τα χημικά προϊόντα και να καλύπτεται κυρίως από υδρογόνο που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ανέφερε ο ΙΕΑ στην ετήσια Παγκόσμια Επισκόπηση Υδρογόνου 2024.

«Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών έπαιξε μόνο οριακό ρόλο, με παραγωγή μικρότερη από 1 εκατ. τόνους το 2023», ανέφερε ο οργανισμός.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο αριθμός των έργων υδρογόνου χαμηλών εκπομπών που έχουν φτάσει σε τελική επενδυτική απόφαση (FID) αυξάνεται.

Η ανακοινωθείσα παραγωγή που έχει λάβει FID διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι και έφθασε τα 3,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως (Mtpa).

Η κατανομή είναι περίπου ισομερής μεταξύ ηλεκτρόλυσης, 1,9 Mtpa, και ορυκτών καυσίμων με δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) -1,5 Mtpa.

Για το πράσινο υδρογόνο

Όσον αφορά το πράσινο υδρογόνο, η συνολική δυναμικότητα ηλεκτρολυτών που έχει φτάσει σε τελική επενδυτική απόφαση ανέρχεται πλέον σε 20 GW παγκοσμίως.

Εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν ανακοινωθεί παγκοσμίως, η συνολική παραγωγή θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν τα 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε ο τομέας του υδρογόνου να αναπτυχθεί με πρωτοφανή ρυθμό άνω του 90% κάθε χρόνο από τώρα έως το 2030, πολύ πάνω από την ανάπτυξη που σημείωσε η ηλιακή ενέργεια κατά τις ταχύτερες φάσεις ανάπτυξής της, σημειώνει ο ΙΕΑ.

Επιπλέον, «αρκετά έργα έχουν αντιμετωπίσει καθυστερήσεις και ακυρώσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος του pipeline έργων», ανέφερε ο οργανισμός.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Πιο πρόσφατα, η Shell, η Equinor και η Gassco εγκατέλειψαν τα σχέδια για παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου στη βόρεια Ευρώπη, λόγω έλλειψης ζήτησης.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι κύριοι λόγοι για την αργή υιοθέτηση του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα «περιλαμβάνουν ασαφή σήματα ζήτησης, εμπόδια χρηματοδότησης, καθυστερήσεις στα κίνητρα, ελλείψεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ζητήματα αδειοδότησης και άλλες λειτουργικές προκλήσεις».

«Για να έχουν επιτυχία αυτά τα έργα, οι παραγωγοί υδρογόνου χαμηλών εκπομπών χρειάζονται αγοραστές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης της ενεργειακής πολιτικής και οι κατασκευαστές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τα εργαλεία για την υποστήριξη της ζήτησης, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και εξασφαλίζοντας την ύπαρξη σαφών κανονισμών που θα στηρίξουν περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης