Στην κατεύθυνση του εταιρικού μετασχηματισμού έχει μπει η Intrakat, με τις επίσημες ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη που θα ανοίξουν τον όμιλο στο μέλλον να αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου. Στόχος της διοίκησης είναι να διαφοροποιηθεί το χαρτοφυλάκιο του ομίλου, με έμφαση στην ενίσχυση των ΑΠΕ και άλλων τομέων, ώστε να μην εξαρτάται η κερδοφορία του ομίλου απόλυτα από την πορεία της κατασκευής.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενσωματώνοντας για πρώτη φορά πλήρως τα αποτελέσματα της ΑΚΤΩΡ μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Intrakat παρουσίασε ιδιαίτερα βελτιωμένα μεγέθη. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 533 εκατ. έναντι 404 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την αύξηση να είναι της τάξεως του 32%, αντανακλώντας τη δυναμική της ΑΚΤΩΡ.
Τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) πολλαπλασιάστηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 307%, από 7 εκατ. σε 28,5 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα EBITDA γνώρισαν σημαντική άνοδο κατά 250%, ανερχόμενα σε 30,8 εκατ. ευρώ έναντι 8,8 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα μικτά κέρδη κατέγραψαν άνοδο κατά 196%, από 17,2 εκατ. σε 50,9 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 90%, στα 115 εκατ. (από €60 εκατ.), χωρίς ακόμη να έχουν εισπραχθεί πολύ σημαντικά ποσά από την εκτέλεση των μεγάλων έργων υποδομών στη Ρουμανία. Επίσης δεν υπάρχει ουσιώδης αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου που είναι στα 140 εκατ. ευρώ, στο 80% των ιδίων κεφαλαίων. Στο τέλος του οικονομικού έτους, ο όμιλος αναμένει κύκλο εργασιών της τάξης του 1,15 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προσδοκίες της διοίκησης
Κέρδος 23 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, υπεγράφησαν οι οριστικές συμβάσεις αγοραπωλησίας (SPA) και λοιπές συνοδευτικές συμβάσεις της συμφωνίας-πλαίσιο με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2023. Σε αυτή τη βάση, η Intrakat μεταβίβασε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος περίπου 164MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο Φραγκάκι ισχύος 15 MW της θυγατρικής GREEK WINDPOWER και το εν δοκιμαστική λειτουργία αιολικό πάρκο Καστρί ισχύος 5MW της ΚΑΣΤΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ.
Ακόμη, τέσσερα αιολικά πάρκα αθροιστικής ισχύος 144MW, τα οποία βρίσκονται σε φάση έναρξης υλοποίησης σε Ζυγουρολίβαδο ισχύος 41,4MW της CLAMWIND POWER, Τιμένιο ισχύος 32MW της ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-RENINVESΤ, Κακοδιάβατο ισχύος 34,4MW της RENEX ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΡΤΑΣ και Κάρκαρος ισχύος 36,4MW της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΛΠΕΝΕΡ. Για τα δύο έργα σε λειτουργία η Intrakat αναλαμβάνει τη διαχείριση λειτουργίας τους για ένα έτος, ενώ για τα υπόλοιπα αναλαμβάνει την εκτέλεση συμβολαίων για την υλοποίηση των έργων πρόσβασης και υποδομής ή και συμβολαίων προμήθειας και μεταφοράς εξοπλισμού ανά περίπτωση (Ζυγουρολίβαδο, Τιμένιο).
Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε holding companies του ομίλου Intrakat, στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6GW. Το κέρδος για τον όμιλο από την ανωτέρω συναλλαγή ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ περίπου.
Όπως είπε, κατά την τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, ο κ. Λουκάς Καραλής, επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχεδίων της Intrakat, «τα πρώτα 11MW της συμφωνίας με τη ΔΕΗ είναι σε διαδικασία ready to build και εκτιμούμε ότι το κατασκευαστικό μέρος θα ξεκινήσει το 2025». Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο στη θέση Λιβαδάκι Φωκίδας της εταιρείας ΛΙΒΑΔΟΡ, για το οποίο έχει εκδοθεί οριστική προσφορά σύνδεσης. Επίσης, για έργα συνολικής ισχύος 933MW (646MW φωτοβολταϊκά και 77ΜW αιολικά), έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ.
Τα υπόλοιπα ενεργειακά έργα
Στο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων του ομίλου, περιλαμβάνονται ακόμη υπό ανάπτυξη έργα μέσω της 100% θυγατρικής ΙNTRA-S, 15 άδειες σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος περί το 1GW. Ως προς τους αποθηκευτικούς σταθμούς, για έργα συνολικής ισχύος 260MW και εγγυημένης χωρητικότητας αποθήκευσης 475MWh, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και από αυτά για έργα 235MW με εγγυημένη χωρητικότητα αποθήκευσης 425MWh, έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμόδιου διαχειριστή.
Η εταιρεία, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής της σε ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑEΥ, μέσω της θυγατρικής INTRA-S ENERGY M.A.E., αναδείχθηκε μειοδότρια για τρεις αποθηκευτικούς σταθμούς, μέγιστης ισχύος 50MW, 25MW και 25MW, σε Εύβοια και Ροδόπη, εξασφαλίζοντας επιδότηση ύψους 200.000 ευρώ/MW για το κατασκευαστικό στάδιο και εγγυημένο έσοδο για 10ετή περίοδο λειτουργίας.
Για τους σταθμούς αυτούς με βάση τους όρους της προκήρυξης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό στάδιο και να τεθούν σε λειτουργία πριν το τέλος του 2025. Προς τούτο, βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
www.worldenergynews.gr