Τελευταία Νέα

Που θα μπορούν να γίνουν έργα ΑΠΕ σε Μύκονο και Σαντορίνη - Τι  θα προβλέπουν τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια   

Που θα μπορούν να γίνουν έργα ΑΠΕ σε Μύκονο και Σαντορίνη - Τι  θα προβλέπουν τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια    

 Οι περιοχές  που θα μπορούν να δεχθούν «πράσινα» έργα ηλεκτροπαραγωγής

 

Τις περιοχές χωροθέτησης για την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις δύο ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, προτείνουν τα δύο Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην τοπική κοινωνία και στους φορείς των δύο νησιών,  από τους μελετητές και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 

Ειδικότερα, στα δύο «πολύπαθα» νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης στα οποία περιορίζεται, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  η δόμηση για τουριστικές εγκαταστάσεις και κατοικία, εντοπίζονται από τους μελετητές και  οι περιοχές οι οποίες θα μπορούν να δεχθούν «πράσινα» έργα ηλεκτροπαραγωγής. 

Έτσι,  ως περιοχές υποδοχής εγκαταστάσεων ΑΠΕ στη Σαντορίνη προτείνονται  - με βάση το επικρατέστερο σενάριο της πολεοδομικής μελέτης - οι περιοχές στον νότο του νησιού, δηλαδή μεταξύ του Φάρου και του Εμπορειού.  Επίσης,  στις περιοχές υποδοχής μονάδων ΑΠΕ περιλαμβάνεται η έκταση βόρεια του Εμπορειού, ήτοι η περιοχή  Ι.Μ. Προφήτη Ηλία και Αρχαίας Θήρας, αλλά και στο βόρειο τμήμα του νησιού στον δήμο Θήρας και στην ενότητα Θήρα – Κολούμπος (από το Ημεροβίγλι και βορειότερα).  Ακόμη, «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής  περιλαμβάνονται και στις επιτρεπόμενες χρήσεις στο νησί της Θηρασιάς. Η αρτιότητα για τη συγκεκριμένη χρήση προτείνεται στα 10 στρέμματα με εξαίρεση την περιοχή του Δήμου Θήρας όπου θα επιτρέπεται και στα έξι στρέμματα. 

 

Σταθμοί φόρτισης οχημάτων

Επιπλέον, στη Σαντορίνη χωροθετούνται εγκαταστάσεις σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ένα δίκτυο που απλώνεται σε όλο το νησί _  δηλαδή στις ζώνες προτεραιότητας τουρισμού της Περίσσας  και του Εξωμύτη στον νότο,  του Μονόλιθου στα ανατολικά και της Οίας στο Βορά,  στην περιοχή που προσδιορίζεται για καλλιέργειες προϊόντων ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) στα βόρεια του νησιού και στις υπόλοιπες γεωργικές περιοχές στα ανατολικά καθώς και στη ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων στα κεντρικά του νησιού όπως και σε όλη τη ζώνη των κεντρικών οικισμών.  Οι εγκαταστάσεις για σταθμούς φόρτισης περιλαμβάνονται και στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης για το διπλανό νησί της Θηρασιάς. 

Όσο για τη Μύκονο, σταθμοί ΑΠΕ, βάσει του επικρατέστερου σεναρίου, θα μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε τέσσερις ζώνες, ήτοι στην Αγροκτηνοτροφική Ζώνη της Άνω Μεράς, στη ζώνη διαχείρισης απορριμμάτων στις βορειοανατολικές περιοχές της Μυκόνου και στις Ζώνες Προστασίας Αναγλύφου και Τοπίου στα κεντρικά του νησιού.  Όσο για τη Ζώνη Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, που βρίσκεται επίσης στο Κέντρο της Μυκόνου προτείνεται να επιτρέπεται μόνο η εγκατάσταση φωτοβολολταϊκών μονάδων. 

 

Προσδιορισμός Επιτρεπόμενων Χρήσεων

Σταδιακά αναμένεται να παραδίδονται στο ΥΠΕΝ και να παρουσιάζονται τόσο τα Ειδικά, όσο και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τον Μάρτιο του 2026 τα οποία θα προσδιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις, μεταξύ των οποίων και των ενεργειακών εγκαταστάσεων, στο 80% της ελληνικής επικράτειας που σήμερα δεν διαθέτει πολεοδομικό σχεδιασμό. Ωστόσο, αυτές θα πρέπει να «κουμπώνουν» και με τις προβλέψεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται, όπως έχει δεσμευθεί δημοσίως ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. κ. Ευθύμης Μπακογιάννης ότι θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης