
Διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ενώ την ίδια ώρα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Scott Bessent μιλώντας προς το CNBC αναφέρει ότι οι δασμοί δεν θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση(!).Όπως ανέφερε ο Bessent," μας έχουν καλέσει 50 χώρες για την διαπραγμάτευση των δασμών, αλλά αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουν και στην συνέχεια, να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά".
" Οι αγορές συστηματικά υποτιμούν τον πρόεδρο Trump", ανέφερε. Κανένας εξάλλου από τους Bessent, Lutnick (υπουργό Εμπορίου) και Navarro (Λευκός Οίκος) δεν έδειξαν ότι μπορεί ο Trump να κάνει πίσω σε σχέση με τους δασμούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει το επόμενο διάστημα ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντίμετρων σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας έως και 28 δισ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει διάφορα προϊόντα.
Aν κάτι τέτοιο γίνει και δεν επικρατήσει μια ηρεμία για τις διαπραγαμτεύσεις οι εκτιμήσεις για ύφεση θα εδραιωθούν, καθώς η δήλωση Bessent δείχνει ότι οι Αμερικανοί κωφεύουν στα κελεύσαματα των αγορών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα κατά των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ και θα συνεργαστεί με τους εταίρους της προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
Η επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 2 Απριλίου και για τη ζημία που προκαλούν σε όλες τις χώρες – τόσο μέσω των άμεσων όσο και των έμμεσων επιπτώσεών τους, περιλαμβανομένων των πιο φτωχών χωρών του κόσμου.
Η Πρόεδρος επανέλαβε επίσης τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και την κοινή και διαρκή υποστήριξη προς την Ουκρανία. Εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση της Ρωσίας στις ειρηνικές προσπάθειες.
Φον ντερ Λάιεν και Στάρμερ συζήτησαν τις προετοιμασίες για την προσεχή Σύνοδο ΕΕ–ΗΒ στις 19 Μαΐου, η οποία θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ–ΗΒ σε βασικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, το εμπόριο και η οικονομία.
Η πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου, με αφορμή τη Διεθνή Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Lancaster House.
Reuters: Τα προϊόντα που θα «χτυπήσει» η ΕΕ ως αντίμετρα κατά των δασμών Τραμπ
Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με δασμούς 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα και «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% από την Τετάρτη για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Οι δασμοί του Τραμπ καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ (αξίας 532 δισεκ.), με την Ευρώπη να πηγαίνει σε πρώτο στάδιο σε πιο ήπια μέτρα.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη, αργά τη Δευτέρα, μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί, σε απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ, αντί για πιο ευρείς ανταποδοτικούς δασμούς.
Η λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει αμερικανικό κρέας, δημητριακά, κρασί, ξυλεία και ρούχα, καθώς και τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας.
Η λίστα θα περιλαμβάνει πιθανότατα κι άλλα προϊόντα ωστόσο σε ορισμένα υπάρχει διχογνωμία. Για παράδειγμα το μπέρμπον για το οποίο η Επιτροπή έχει προτείνει δασμό 50%, κάτι που προκάλεσε την απειλή Τραμπ για αντίμετρα 200% σε ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά, εάν η ΕΕ προχωρήσει.
www.worldenergynews.gr