Ενέργεια

Η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει προκλήσεις στην χρήση νερού (Oil Price)

Η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει προκλήσεις στην χρήση νερού (Oil Price)
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι ο κόσμος θα παράγει περισσότερη πυρηνική ενέργεια το 2025 από ποτέ

Μια παγκόσμια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας ξεδιπλώνεται. Σε όλο τον κόσμο, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ενστερνίζονται την ιδέα της επέκτασης της πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης που καθοδηγείται από τα κέντρα δεδομένων χωρίς να εκτοξεύονται οι συμφωνίες απαλλαγής από τον άνθρακα.

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι ο κόσμος θα παράγει περισσότερη πυρηνική ενέργεια το 2025 από ποτέ. «Περισσότερα από 70 γιγαβάτ νέας πυρηνικής δυναμικότητας είναι υπό κατασκευή παγκοσμίως, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, και περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν σχέδια να επεκτείνουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στα ενεργειακά τους συστήματα», λέει ο διευθυντής του IEA Fatih Birol.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι βαθμολογίες έγκρισης για την πυρηνική ενέργεια έχουν αυξηθεί με σταθερό απόσπασμα φτάνοντας το 61%, σχεδόν ένα υψηλό όλων των εποχών. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων από την τελευταία δημοσκόπηση της Gallup το 2023. Η Ιταλία μόλις ανέτρεψε την 40ετή απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας και ακόμη και η Ιαπωνία, η οποία ορκίστηκε εξ ολοκλήρου την πυρηνική ενέργεια μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα του 2011, έδειξε ότι θα επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος

Αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον ταυτίζεται με σημαντικές προόδους στις πυρηνικές τεχνολογίες. Ορισμένες χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες (SMR) για τους οποίους συζητούνταν εδώ και χρόνια ως πολύ πιο αποδοτικές και ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς σταθμούς. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτοί οι μικροί αντιδραστήρες κατασκευάζονται εκτός έδρας σε εργοστασιακό περιβάλλον και αποστέλλονται εκεί όπου χρειάζονται, επιτρέποντας την τυποποίηση και την αυτοματοποίηση που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στον παγκόσμιο τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, αυτά τα συστήματα έχουν ενσωματωμένους μηχανισμούς ασφαλείας που οι υποστηρικτές λένε ότι τα καθιστούν ακόμη λιγότερο πιθανό να λιώσουν από τα παραδοσιακά φυτά.

Τα μειονεκτήματα των SMR

Τα πυρηνικά νέας γενιάς έχουν επίσης ορισμένα βασικά μειονεκτήματα. Πρώτον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα SMR θα δημιουργήσουν περισσότερα πυρηνικά απόβλητα από τα παραδοσιακά μοντέλα. Αυτό παρουσιάζει ένα δύσκολο και δαπανηρό πρόβλημα, καθώς τα εξαιρετικά ραδιενεργά απόβλητα παραμένουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια στα καλύτερα σενάρια. Κατά άλλον, η πυρηνική ενέργεια είναι μια εξαιρετικά διψασμένη μορφή παραγωγής ενέργειας, που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για να κρυώσουν οι αντιδραστήρες για βέλτιστη ταχύτητα σωματιδίων για σχάση, καθώς και για την παραγωγή ατμού για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Dave Sweeney, αναλυτή πυρηνικής πολιτικής στο Αυστραλιανό Ίδρυμα Διατήρησης, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιεί περισσότερο νερό από άνθρακα και «μαζικά περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σε βάση ανά κιλοβάτ.

Μια έκθεση που ανατέθηκε από την οργάνωση Liberals Against Nuclear διαπίστωσε ότι ένα τεράστιο 90% της δυναμικότητας πυρηνικής παραγωγής που προτείνεται από το αντίπαλο κόμμα Coalition δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε νερό για ασφαλείς επιχειρήσεις. «Το ήμισυ της προτεινόμενης πυρηνικής δυναμικότητας ήταν ήδη ανέφικτο λόγω ανεπαρκούς νερού, ενώ ένα επιπλέον 40% της χωρητικότητας θα έπρεπε να περιοριστεί κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων», ανέφερε ο Guardian αυτή την εβδομάδα με βάση τα ευρήματα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Breakthrough, «οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν χρειάζεται να είναι τόσο διψασμένοι». Προκειμένου να υποστηριχθεί η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, απαιτούνται πιο αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τις διαδικασίες ανακύκλωσης νερού σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο σχεδιασμός των πυρηνικών αντιδραστήρων συνεχίζει να εξελίσσεται και ορισμένοι μελλοντικοί αντιδραστήρες θα βασίζονται σε αέριο αντί για ατμό, ενώ άλλοι θα χρησιμοποιούν ψύξη με αέρα, απαιτώντας πολύ λιγότερο νερό για να λειτουργήσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης