
Τα προσωρινά στοιχεία εκπομπών της ΕΕ, έδειξαν μείωση 5% στις εκπομπές το 2024
Η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω αντιξοότητες το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εάν ένας πιθανός παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πλήξει την ανάπτυξη της ΕΕ και αποδυναμώσει την ήδη εύθραυστη βιομηχανική παραγωγή της, δήλωσαν αναλυτές στη Montel.
«Συνολικά, φαίνεται ότι η τροχιά των τιμών των EUA θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη το δεύτερο τρίμηνο λόγω της χαμηλότερης αύξησης του ΑΕΠ και του υψηλότερου πληθωρισμού, αν και εν μέρει αντισταθμίζεται από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας», δήλωσε στην Montel ο Yan Qin, αναλυτής της ClearBlue Markets.
Το συμβόλαιο EUA της 25ης Δεκεμβρίου έπεσε σε νέο χαμηλό έξι μηνών στα 60,07 ευρώ/τόνο την Τετάρτη, με το ευρύτερο ενεργειακό σύστημα να συνεχίζει να πιέζεται από τις σαρωτικές ανακοινώσεις για τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Trump.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μόνο», δήλωσε ο Gregoire Ladouce, αναλυτής αγορών άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στην Icis.
Παρόλο που οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρουν «κάποια ανακούφιση» στον κλάδο, αυτό είναι «πιθανότατα ωχρό» σε σύγκριση με τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών, πρόσθεσε.
Η μάχη με τους δασμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει συγκλονίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του άνθρακα. Το Πεκίνο αντέδρασε με δασμούς 84% στις εισαγωγές των ΗΠΑ, που θα τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη, ως απάντηση στον δασμό 104% του Trump στην Κίνα που τίθεται σε ισχύ σήμερα.
Ο Trump εισήγαγε βασικό δασμό 10% στις περισσότερες χώρες που άρχισε να εφαρμόζεται στις 5 Απριλίου. Ακολούθησαν δασμοί που κυμαίνονταν από 11-50% στις 9 Απριλίου σε περίπου 60 χώρες που θεωρήθηκαν ως η «χειρότερη προσβολή» από τον Trump, ο οποίος ελπίζει ότι οι φόροι στις εισαγωγές θα ωθήσουν τους Αμερικανούς να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα αμερικανικής κατασκευής.
Βιομηχανικές εκπομπές
Οι χαμηλότερες εκπομπές της βιομηχανίας, που προκαλούνται από την εξασθενημένη βιομηχανική παραγωγή, πιθανότατα θα είναι πτωτικές για τα EUAs, σύμφωνα με τον Ladouce.
Τα προσωρινά στοιχεία εκπομπών της ΕΕ, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, έδειξαν μείωση 5% στις εκπομπές το 2024 σε ετήσια βάση από την αναφορά των σταθερών εγκαταστάσεων και των φορέων εκμετάλλευσης αεροσκαφών.
Οι εκπομπές της βιομηχανίας έντασης ενέργειας «συνέχισαν να είναι κατά μέσο όρο σταθερές», ανέφερε η EΕ.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν να δουν ετήσια μείωση των βιομηχανικών εκπομπών από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μετά.
Oι σχέσεις με την Κίνα
Ο άνθρακας και άλλες αγορές θα βρίσκονται στα χέρια «αστατικών τιμολογιακών τίτλων και αντιποίνων» για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Qin της ClearBlue.
«Ο πόλεμος των δασμών αφορά πραγματικά την Κίνα και η Κίνα δείχνει σκληρή στάση γιατί δεν θέλει να φαίνεται αδύναμη», σημείωσε.
«Οι δασμολογικοί κλυδωνισμοί θα προσθέσουν δεινά στην ήδη ταλαιπωρημένη βιομηχανία της ΕΕ που αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από την Κίνα, επομένως μπορεί να δούμε πιο δυνατές φωνές από τη βιομηχανία να καθυστερήσουν τη σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής του EU ETS στο πλαίσιο του CBAM (μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα)», δήλωσε ο Qin.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ζήτησε μια «διαπραγματευτική επίλυση» για την τρέχουσα κατάσταση, ενώ συζήτησε επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης πιθανής εκτροπής του εμπορίου.
Ο Qin είπε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται επίσης να υποβάλουν περισσότερες προτάσεις για την καθυστέρηση της έναρξης του επερχόμενου συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ για κτίρια και οδικές μεταφορές.
Μεσοπρόθεσμες προοπτικές
Ενώ τα EUAs κυμαίνονται επί του παρόντος γύρω από το εύρος των 60 ευρώ/τόνο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες», σύμφωνα με τον Ladouce, ο οποίος βλέπει αρνητικό ισοζύγιο της αγοράς ETS της ΕΕ για την περίοδο 2026-2027 σε περίπου -300 εκατομμύρια τόνους.
Και παρόλο που οι δασμοί θα αποδυναμώσουν ελαφρώς τη θεμελιώδη ισορροπία, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αγορά πιθανότατα θα είναι «πολύ σφιχτή» τα επόμενα δύο χρόνια, εξήγησε.
«Η βασική αβεβαιότητα είναι εάν οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται με βάση το αρνητικό κλίμα που καθορίζεται από τους δασμούς ή εάν θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη κοιτάζοντας τα στενά θεμελιώδη μεγέθη που θα ακολουθήσουν».
www.worldenergynews.gr