Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Το ΥΠΕΝ καταργεί το "παράθυρο" που επιτρέπει κατ΄ εξαίρεση ενεργειακό συμψηφισμό σε φωτοβολταϊκά έργα δήμων και φτωχών νοικοκυριών.
Ειδικότερα, στα …ψιλά γράμματα του πολύ-νομοσχεδίου του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και ειδικότερα στις μεταβατικές διατάξεις έχει περιληφθεί η κατάργηση και των τελευταίων εξαιρέσεων που είχαν δοθεί για net metering.
Ειδικότερα, σήμερα (και μέχρι την ψήφιση των νέων προωθούμενων διατάξεων) επιτρέπεται ακόμη ο ενεργειακός συμψηφισμός αποκλειστικά για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (αν και το ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στους δήμους) καθώς και για φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σκεπτικό είναι ότι τα φτωχά νοικοκυριά, ούτως ή άλλως δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, ενώ αναμένεται πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά , προϋπολογισμού περίπου 125 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιδοτεί τις παρεμβάσεις με 95% και ειδικά για τα φτωχά νοικοκυριά της Θεσσαλίας 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων τα 25.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα "Απόλλων"
Όσο για τους δήμους, το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εντοπίζεται σε εκείνους που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για ανάπτυξη έργων που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του ΟΤΑ και ευάλωτων πολιτών. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα καλυφθούν από το πρόγραμμα "Απόλλων", με τη σχετική ΚΥΑ που θα δίνει το σήμα για την υλοποίηση των διαγωνισμών για τα έργα να αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται σταδιακά και η διαδικασία σύστασης 14 Ενεργειακών Κοινοτήτων (μία για κάθε περιφέρεια της χώρας και μία για τους ευάλωτους). Η προθεσμία σύστασης στις Περιφέρειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει παραταθεί έως τα τέλη του μήνα.
Όσον αφορά στους διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο "Απόλλων" το πιθανότερο είναι ότι θα τους τρέξει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενώ παράλληλα υλοποιείται και η μελέτη για τη διαστασιολόγηση των έργων που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.
Ποιοι ωφελούνται
Στους άμεσα ωφελούμενους περιλαμβάνονται:
- 332 δήμοι και 13 Περιφέρειες της χώρας.
- 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Άρδευσης (ΔΕΥΑ), που λειτουργούν 9.500 παροχές ηλεκτρισμού.
- 10 Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και 416 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που λειτουργούν πάνω από 3.500 παροχές ηλεκτρισμού.
- 137.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α (ΚΟΤ Α).
Συνολικά, μέσα από νέα έργα ΑΠΕ θα καλυφθεί ετήσια κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει τις 1,5 TWh, δηλαδή περίπου το 3% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας, ενέργεια που κοστίζει περί τα 225 εκατ. ευρώ (βάσει μιας τιμής 150 ευρώ/ MWh). Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων του προγράμματος θα γίνεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing).
www.worldenergynews.gr