Ενέργεια

Την Τετάρτη 9/10 στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη της γεώτρησης της Energean στο οικόπεδο «Ιωάννινα»

Την Τετάρτη 9/10 στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη της γεώτρησης της Energean στο οικόπεδο «Ιωάννινα»

Στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας και των προσφυγών παραμένουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

 

Άλλο ένα επεισόδιο στην πολύχρονη περιπέτεια-σίριαλ των ερευνών για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην περιοχή των Ιωαννίνων, θα παιχτεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι απολύτως βέβαιο πως δεν θα είναι το τελευταίο.
Από την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχουν προσφύγει πολίτες και συλλογικοί φορείς της περιοχής κρίνεται η τύχη της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο «Ιωάννινα» που εκχωρήθηκε στην ελληνικών συμφερόντων εταιρία Energean το μακρινό 2013.
Το Νοέμβριο του 2023, 10 χρόνια μετά την εκχώρηση του οικοπέδου από το ελληνικό δημόσιο, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ερευνητική γεώτρηση που θα ήταν μάλιστα η πρώτη μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα.
Είχε μεσολαβήσει η αποχώρηση της ισπανικής Repsol από το επιχειρηματικό σχήμα με την Energean να συνεχίζει τις προσπάθειες παρά τις δικαστικές προσφυγές κατά των σεισμικών ερευνών, τη γραφειοκρατία, αλλά και τις κυβερνητικές παλινωδίες ως προς τη στήριξη ή όχι των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Προς αναβολή

Όμως τα πράγματα στην Ελλάδα όταν πρόκειται για επενδύσεις ποτέ δεν είναι απλά. Δύο μήνες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων προέκυψε το επόμενο πρόβλημα που ήταν η προσφυγή στο ΣτΕ. Η εκδίκαση της ορίστηκε για τις 9 Οκτωβρίου και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αναβληθεί μετά από αίτημα εκείνων που προσφεύγουν. Έτσι αναμένεται να οριστεί νέα δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2025 και είναι βέβαιο ότι η όποια απόφαση θα εκδοθεί το 2026.
Η υπομονή εκείνων που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι δεδομένη. Άλλωστε και μόνο η προσφυγή τους παγώνει τα πάντα. Κάτι που άλλωστε είναι ο στόχος τους. Το ερώτημα είναι τι κάνει το δικαστικό σύστημα και η πολιτεία που γνωρίζουν ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν επ΄ άπειρο. Η Energean αναμένοντας τις δικαστικές εξελίξεις έχει σταματήσει να ασχολείται με τη συγκεκριμένη παραχώρηση, της οποίας η σύμβαση πρακτικά έχει εκπνεύσει.

Όμως η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μοναδική και δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της περιοχής. Η ExxonMobil και η HELLENiQ ENERGY στις οποίες έχουν παραχωρηθεί οι θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης χρειάστηκε να περιμένουν τρία χρόνια για να ξεμπλοκαριστούν οι σεισμικές έρευνες στα δυο οικόπεδα, ενώ η ανησυχία για νέες δικαστικές διενέξεις ακόμη και όταν ληφθεί η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση είναι συνεχής.

Ανησυχία για καθυστερήσεις

Ανάλογη, σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας είναι και η εικόνα και στο block 2 του Ιονίου τη διαχείριση του οποίου επίσης έχει η Energean.
Η εταιρία βρίσκεται σε αναζήτηση λιμανιού για την υποστήριξη των ερευνών. Έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με τους φορείς διαχείρισης των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Όμως έπρεπε να εκπονηθούν και να υποβληθούν τα master plan των λιμανιών τα οποία προβλέπουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Σε ότι αφορά την Πάτρα το master plan εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2024, δυο χρόνια μετά την κατάθεση του όμως εδώ και τρεις μήνες αναμένεται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Όσο δε για το master plan του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αυτό υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2024 και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολύ δρόμο μέχρι την έγκριση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Energean που έχει σημαντική παρουσία στο Ισραήλ χρειάστηκε μόλις πέντε χρόνια προετοιμασίας από την παραχώρηση έως την παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish και μάλιστα εν μέσω υγειονομικής κρίσης λόγω Covid 19 και τέσσερα χρόνια για την αντίστοιχη διαδικασία στο Βόρειο Karish που παράγει φυσικό αέριο από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είναι σαφές ότι το μήνυμα που δίνει στην επενδυτική κοινότητα η Ελλάδα τόσο στις έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης