Ενέργεια

MSI: Μείωση των κυρώσεων στη Ρωσία μπορεί να πλήξει τα κέρδη της αγοράς δεξαμενόπλοιων

MSI: Μείωση των κυρώσεων στη Ρωσία μπορεί να πλήξει τα κέρδη της αγοράς δεξαμενόπλοιων

Η τύχη του «σκιώδους» στόλου σε περίπτωση αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, η πιθανή ενεργειακή συμφωνία το 2027 και η επιστροφή στα προπολεμικά επίπεδα συμπεριλαμβάνονται στα σενάρια της βρετανικής εταιρείας συμβούλων  

Η MSI (εταιρεία συμβούλων με έδρα το Λονδίνο) σκέφτηκε την πιθανότητα αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις επιπτώσεις που θα είχε στα ρωσικά βαρέλια πετρελαίου.

Δεν αποκλείει και ενεργειακή συμφωνία το 2027 εάν επιτευχθεί βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης το 2026, στοιχείο που θα επαναφέρει την αγορά στα προπολεμικά επίπεδα.

Φαντάζεται την ΕΕ να αλλάζει γνώμη σχετικά με την απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας και να αφαιρεί «μια σελίδα από το βιβλίο» του Ντόναλντ Τραμπ (Πρόεδρος των ΗΠΑ) αναζωογονώντας τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Μόσχα (Πουτιν) στο πλαίσιο εμπορικών πολέμων και προκλήσεων (γεωπολιτικών και άλλων παγκοσμίου βεληνεκούς).


Πιθανότητα πτώσης των κερδών της αγοράς δεξαμενόπλοιων

Δεδομένης της συχνότητας των απροσδόκητων αλλαγών (σε διεθνή κλίμακα), η MSI είναι της γνώμης ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλείεται στο τρέχον παγκόσμιο κλίμα.

Έτσι, αποφάσισε να σκεφτεί τι θα συνέβαινε εάν η ΕΕ έκανε ένα Ντόναλντ Τραμπ και αντιστρέψει τον ενεργειακό της κανονισμό, καθώς η σύναψη ειρήνης στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιφέρει «κυματισμούς» στην ενεργειακή βιομηχανία, επιστρέφοντας πιθανώς τα ρωσικά βαρέλια στην Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία συμβούλων αναρωτιέται εάν το τμήμα των δεξαμενόπλοιων θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο, καθώς έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα σημαντικό κέρδος για τον κλάδο Smith.

Υπό το πρίσμα αυτό, η βρετανική εταιρεία προειδοποιεί ότι η μείωση των κυρώσεων στη Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει σημαντικό πλήγμα στα κέρδη της αγοράς δεξαμενόπλοιων, υποβοηθούμενη από τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά από τον τερματισμό των εκτροπών στην Ερυθρά Θάλασσα, των δασμών και των τελών των λιμανιών των ΗΠΑ.
 Δεξαμενόπλοιο_5.jpeg

Τα ερωτήματα στα σενάρια της MSI

Τα σενάρια της MSI στα οποία επιτυγχάνεται μια διευθέτηση αναδεικνύουν γρήγορα δύο φλέγοντα ερωτήματα.

Αυτά είναι: 1) Η Ευρώπη θα ξαναρχίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και 2) Τι θα γινόταν με τον «σκιώδη» στόλο.

Η MSI υπογράμμισε:

«Η θέση της Ευρώπης είναι απίθανο να αλλάξει τόσο γρήγορα όσο οι ΗΠΑ, τόσο λόγω της συναινετικής φύσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, της αντιληπτής και κοντινής απειλής από τη Ρωσία και πιθανώς πιο σκεπτικιστικής άποψης για τα υποκείμενα κίνητρα της Ρωσίας, δεδομένου του ρόλου της ως επιτιθέμενου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεδομένου του ταχέως μεταβαλλόμενου και απρόβλεπτου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, ο αποκλεισμός των πραγμάτων φαίνεται λιγότερο λογικός από το να τα εξετάζουμε.

Επιπλέον, εάν γινόταν κάποια μορφή ύφεσης ή και συμβιβασμού μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η απαίτηση για τη χρήση του σκοτεινού/γκρίζου στόλου πιθανότατα θα μειωνόταν αισθητά».

Η MSI εξετάζει το εμπόριο πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ροών αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων προς την Ευρώπη.

Ενώ αυτά έχουν μειωθεί δραματικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μέρος του αργού εξακολουθεί να μετακινείται από αυτήν την περιοχή στη Νότια Ευρώπη (κυρίως βαρέλια Καζακστάν).

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της εταιρείας, το ρωσικό πετρέλαιο δεν επιστρέφει στην Ευρώπη.

Στο εναλλακτικό σενάριο, η εταιρεία θέτει μια επανάληψη αυτού του εμπορίου σε 2 χρόνια, χάρη σε μια ειρήνη στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων, την «απόψυξη» των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης το 2026 και οδηγώντας σε μια ενεργειακή συμφωνία το 2027.


Τι θα έφερνε μια πιθανή ενεργειακή συμφωνία το 2027

Παρόλο που φαίνεται απίθανο (δεδομένων των τωρινών συνθηκών), η MSI επισημαίνει ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι έξω από τη σφαίρα των δυνατοτήτων, όπως είχε αποδειχθεί προηγουμένως στη γεωπολιτική, καθώς μια απροσδόκητη αλλαγή φαίνεται να συμβαίνει πιο συχνά.

Έχοντας αυτό κατά νου, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι σε αυτό το σενάριο, ο κόσμος θα δει μια ταχεία επιστροφή ρωσικών βαρελιών στην Ευρώπη, αντιστρέφοντας ουσιαστικά τη στήριξη της ζήτησης που έχει παρουσιαστεί στην αγορά από το 2022 ως αποτέλεσμα της εκ νέου δρομολόγησης του ρωσικού πετρελαίου σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων και της αντικατοπτρισμένης απαίτησης για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς να προμηθεύονται πετρέλαιο από αλλού.

Πετρέλαιο_βαρέλια_1.jpeg

Εάν αυτές οι τάσεις υποστούν αντιστροφή, η MSI προβλέπει πλήγμα στη ζήτηση.

Ενώ το βασικό σενάριο της εταιρείας προβλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαιοφόρων για αργό και προϊόντα μαζί το 2027 σε 0,9%, η επιβολή του σεναρίου στο οποίο τα ρωσικά βαρέλια θα επέστρεφαν πλήρως στην ευρωπαϊκή αγορά προβλέπεται να επιφέρει σημαντική μείωση της ζήτησης κατά 2,3%.

Επιπλέον, η MSI βλέπει έναν «παράγοντα ταλάντευσης» λίγο πάνω από 3% στην αγορά λόγω της «αποφυγής» Ρωσίας-Ευρώπης.

Ο εκτιμώμενος αντίκτυπος της εταιρείας στα κέρδη των δεξαμενόπλοιων αυτού του σεναρίου Ρωσίας/Ευρώπης για τα ετήσια T/C τάνκερ Suezmax δείχνει ότι η αγορά επιστρέφει στα προπολεμικά επίπεδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης