
Οι ταλαιπωρημένοι τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ ενδέχεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας σημαντικής ανακάλυψης, καθώς η συνεργασία μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας εντείνεται, όπως αναφέρει το Oil Price.
Οι συμφωνίες ανάμεσα σε Άγκυρα και Βαγδάτη
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Tουρκία προχωρά σε σχέδια για σημαντική επέκταση της ενεργειακής της συνεργασίας με το Ιράκ. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προτάσεις για την κατασκευή νέων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκτείνονται από τη Βασόρα έως το μεσογειακό λιμάνι Τζεϊχάν.
Η Άγκυρα και η Βαγδάτη διερευνούν αυξημένους όγκους εμπορίου φυσικού αερίου και ενισχυμένη συνεργασία για την ηλεκτρική ενέργεια. Παρά την αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου από το Ιράκ και την ώθηση προς μια στρατηγική μηδενικής έκρηξης, η χώρα παραμένει εξαρτημένη από το εισαγόμενο αέριο-ειδικά υπό το φως των πιθανών μειώσεων των ιρανικών προμηθειών που είναι κρίσιμες για τον τομέα της ενέργειας. Ο Μπαϊρακτάρ αποκάλυψε ότι και οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία που περιλαμβάνει αγωγούς αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσωρινές παραδόσεις τουρκικού φυσικού αερίου στο Ιράκ και μια διασυνοριακή γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο «Δρόμος Ανάπτυξης»
Εν τω μεταξύ, τα δύο έθνη προχωρούν στο φιλόδοξο έργο «Δρόμος Ανάπτυξης»—μια σημαντική πρωτοβουλία logistics για τη σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη. Αυτός ο διάδρομος υποδομής θα διασχίζει το Ιράκ και θα συνδέεται απευθείας με την Τουρκία, με την Άγκυρα να δεσμεύεται για επένδυση 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι σαφής: Ενίσχυση του ρόλου της ως περιφερειακού κόμβου με την ενσωμάτωση λιμένων, σιδηροδρόμων, ενέργειας και logistics σε μια συνεκτική στρατηγική υποδομής.
Ο Δρόμος Ανάπτυξης, που εκτείνεται από τη Βασόρα στο νότιο Ιράκ έως τη Χαντίθα στο βορρά και συνδέεται με τη Σιλόπη στη νοτιοανατολική Τουρκία, προσφέρει σημαντικά αμοιβαία οφέλη. Η διαδρομή παρακάμπτει τις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης (KRG), διασφαλίζοντας πιο σταθερή μεταφορά ενέργειας. Από τη Σιλόπη, οι πόροι θα διοχετεύονται με σωλήνες στο Τζεϊχάν, τον κεντρικό τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Τουρκίας. Η Türkiye στοχεύει να ενσωματώσει επιπλέον βαρέλια από τη Βασόρα για να αυξήσει τη χωρητικότητα του αγωγού. Η συμφωνία για τον αγωγό Basra-Haditha που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2025 προβλέπει δυναμικότητα 2,25 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στις περιφερειακές ροές ενέργειας.
Ο Μπαϊρακτάρ σημείωσε επίσης ότι η τρέχουσα υποδομή φυσικού αερίου της Τουρκίας θα μπορούσε να παραδώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο Ιράκ. Αρχικά, αυτή η προμήθεια θα επικεντρωθεί στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ, αλλά τα μακροπρόθεσμα σχέδια περιλαμβάνουν την αντιστροφή της ροής για να φέρει το ιρακινό φυσικό αέριο στην Τουρκία και πέρα από αυτήν. Για να διευκολυνθεί αυτό, διεξάγονται συζητήσεις για την κατασκευή συμπληρωματικού αγωγού φυσικού αερίου από τη Σιλόπη στο Τζεϊχάν.
Εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας
Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης σχέδια για διπλασιασμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ, με την υποστήριξη της κατασκευής μιας νέας γραμμής μεταφοράς. Αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ιράκ, το οποίο αντιμετωπίζει αυξανόμενες ενεργειακές ελλείψεις μετά την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν επιτρέψει προηγουμένως την εισαγωγή ιρανικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενώ και οι δύο χώρες φαίνονται ευθυγραμμισμένες με τους στρατηγικούς τους στόχους, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις. Η κυριότερη μεταξύ αυτών είναι η ανεπίλυτη διαμάχη για τον αγωγό Ιράκ-Τουρκία (ITP), ο οποίος έχει σταματήσει τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου στην Τουρκία για περισσότερα από δύο χρόνια λόγω διπλωματικών και οικονομικών διαφωνιών. Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Βαγδάτης και της KRG σχετικά με την κατανομή των εσόδων και τον έλεγχο των πόρων πετρελαίου προσθέτει περαιτέρω πολυπλοκότητα. Οι διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της KRG επίσης αναστέλλουν τη συνεργασία έως ότου αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή δημοσιονομικά και συμβατικά ζητήματα.
Από τον Μάρτιο του 2023, οι εξαγωγές μέσω του ITP έχουν ανασταλεί μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου του Παρισιού υπέρ της Βαγδάτης. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει μια συμφωνία του 1973, επιτρέποντας στην KRG να εξάγει ανεξάρτητα πετρέλαιο το 2014. Αυτή η απόφαση ενέτεινε τις εκκλήσεις για επανεκτίμηση των τουρκοκουρδικών σχέσεων. Ο πρόεδρος της KRG Nechirvan Barzani συναντήθηκε πρόσφατα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Yar Güler κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας για να συζητήσουν τις εντάσεις που σχετίζονται με το PKK και τις περιφερειακές εξελίξεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η KRG μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες διάλυσης βάσεων του PKK στο Ιράκ με αντάλλαγμα την ευρύτερη οικονομική συνεργασία με την Τουρκία.
Νέες υποδομές για το Ιράκ
Το Ιράκ εργάζεται ενεργά για να ενισχύσει την εξαγωγική του υποδομή. Το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό πετρελαίου με την ιταλική υπεράκτια εταιρεία Micoperi και την τουρκική εταιρεία Esta. Αυτός ο αγωγός, χωρητικότητας 2,4 εκατομμυρίων bpd, θα υποστηρίξει αυξημένες εξαγωγές από τα νότια λιμάνια του Ιράκ.
Οι δασμοί της εποχής Τραμπ, ωστόσο, οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και η άνοδος της παραγωγής του OPEC+ ασκούν πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια επισφαλή στιγμή για την οικονομία των ενοικιαστών του Ιράκ, η οποία βασίζεται σε υδρογονάνθρακες για πάνω από το 90% των εσόδων της.
www.worldenergynews.gr