
Οι μέσες τιμές της Αμερικής για ένα γαλόνι βενζίνης στην αντλία τη Δευτέρα μειώθηκαν για πρώτη φορά σε ένα μήνα, σύμφωνα με το GasBuddy, πέφτοντας 8,2 σεντς ανά γαλόνι σε σύγκριση με πριν από μια εβδομάδα, με τις τιμές να παραμένουν 7,8 σεντς υψηλότερες από πριν από έναν μήνα και 46,9 σεντς υψηλότερες από πέρυσι.
Οι τιμές των καυσίμων
Το ντίζελ παρακολουθεί επίσης αυτόν τον μήνα τη βενζίνη, με τον μέσο όρο ανά γαλόνι ντίζελ να πέφτει σε 4,8 σεντς κάθε εβδομάδα, διαμορφώνοντας στα 3,546 δολάρια ανά γαλόνι την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της GasBuddy.
«Μετά την απότομη πτώση του πετρελαίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες – λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δασμών των ΗΠΑ και την αποκατάσταση της παραγωγής του ΟPEC + ταχύτερα από το αναμενόμενο – οι τιμές της βενζίνης σημείωσαν αξιοσημείωτη εβδομαδιαία πτώση, με σχεδόν κάθε πολιτεία να βλέπει τις τιμές να πέφτουν», δήλωσε ο Πάτρικ Ντε Χάαν, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου στη GasBuddy.
«Αν και αναμένω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν, οποιαδήποτε απότομη αλλαγή στην τρέχουσα τιμολογιακή κατάσταση θα μπορούσε τελικά να σταματήσει την πτώση. Προς το παρόν, τα καλά νέα είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου συνήθως φτάνουν στο ετήσιο υψηλότερο σημείο τους γύρω στις 10 Απριλίου, οπότε μπορεί να έχουμε ήδη δει «πόνο αιχμής» στην αντλία για το 2025. είναι όλο και πιο πιθανό οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν ήδη φτάσει στα υψηλά τους για το έτος», συνέχισε ο De Haan.
Οι αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές
Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας γνώρισαν μια φευγαλέα αναβολή μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή 90 ημερών των προτεινόμενων αμοιβαίων δασμών για τις περισσότερες χώρες, εξαιρουμένης της Κίνας. Αυτό οδήγησε σε μέτρια ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Παρά αυτή την αναστολή, ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση λόγω του εμπορικού πολέμου, με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) να προσαρμόζει τις προβλέψεις της προς τα κάτω, προβλέποντας ότι το αργό Brent θα φτάσει τα 67,87 δολάρια κατά μέσο όρο το βαρέλι το 2025.
Επίσης τη Δευτέρα, ο ΟPEC αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2025, επικαλούμενος κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και ασθενέστερους από το αναμενόμενο οικονομικούς δείκτες και τώρα αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το 2025, μειωμένη κατά 150.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του. Ο ΟPEC προσάρμοσε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2026 σε 1,28 εκατομμύρια bpd.
www.worldenergynews.gr