
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον οδικό της χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 στις 6 Μαΐου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στον Montel.
Η έναρξη του οδικού χάρτη, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον Επίτροπο Ενέργειας Dan Jorgensen, έχει καθυστερήσει δύο φορές φέτος.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν σχολίασε ποια μέτρα θα προταθούν για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού LNG ή του εναπομείναντος φυσικού αερίου του αγωγού.
Ωστόσο, το μπλοκ θα εντείνει τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των εισαγωγών LNG μακριά από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είπε ο αξιωματούχος.
Η ΕΕ έχει ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, θαλάσσιου αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, αλλά δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ή LNG, εκτός από την απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ από τις 26 Μαρτίου για την επαναφόρτωση ρωσικού LNG για εξαγωγή σε άλλες περιοχές.
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού LNG μειώθηκαν κατά σχεδόν 6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2025, στα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης σκαφών της Kpler.
Αντιπροσώπευαν το 14,5% των συνολικών εισαγωγών στην Ευρώπη, οι οποίες ανήλθαν σε 41,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, χαμηλότερα από μερίδιο 18,5% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αν και οι συνολικές εισαγωγές από όλες τις προελεύσεις ήταν επίσης χαμηλότερες στα 34,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου είναι απίθανο να συμβεί, καθώς αυτό απαιτεί έγκριση και από τις 27 χώρες μέλη της, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της EΕ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες για τις μελλοντικές προμήθειες LNG με τις ΗΠΑ «έπρεπε να [εξεταστούν] στο πλαίσιο των [συζητήσεων για] εμπορικούς δασμούς».
Κανόνες εκπομπών μεθανίου
Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι συνομιλίες με τους εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ σχετικά με τους κανόνες εκπομπής μεθανίου της ΕΕ που θεσπίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο συνεχίζονται σε «τεχνικό επίπεδο» μετά από συνάντηση μεταξύ των εξαγωγέων LNG των ΗΠΑ και του στελέχους της ΕΕ.
Οι κανόνες, που απαιτούν από τους προμηθευτές LNG να αποδείξουν ότι διαθέτουν ισοδύναμα συστήματα παρακολούθησης, αναφοράς και επαλήθευσης (MRV) ισοδύναμα με αυτά στην ΕΕ, έχουν περιγραφεί ως απειλή για την εξασφάλιση νέων προμηθειών από το 2027, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, λόγω διαφορών στους κανόνες MRV.
Ο αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των κανόνων και στον στόχο της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου, αλλά «με μεγαλύτερη ευελιξία» για τους προμηθευτές του μπλοκ.
Ήταν πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτό θα γινόταν μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως υποστήριξαν οι παράγοντες του κλάδου τους τελευταίους μήνες, είπε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να σχολιάσει τον αντίκτυπο του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου στις συζητήσεις.
Οι προτάσεις των αναλυτών
Αναλυτές της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες πρότειναν στην ΕΕ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα σήμαινε περισσότερες αγορές της ΕΕ από προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς περισσότερου LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Trump είπε ότι η πώληση περισσότερης ενέργειας στην Ευρώπη θα αποτελέσει βασικό επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησής του να εξαλείψει το εμπορικό της έλλειμμα με την ΕΕ.
Το LNG των ΗΠΑ βοήθησε να καλυφθεί το ρωσικό κενό εφοδιασμού στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022. Πέρυσι, οι ΗΠΑ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, μετά τη Ρωσία και τον κορυφαίο προμηθευτή της Νορβηγίας.
Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις και διπλωμάτες της ΕΕ είναι επιφυλακτικοί ότι η εξάρτηση από το αέριο των ΗΠΑ έχει καταστεί τρωτό σημείο, αφού ο Trump δήλωσε ότι η ενέργεια θα είναι διαπραγματευτικό στοιχείο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
www.worldenergynews.gr