Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπάϊντεν: Όχι σε χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν - Σκληρή απάντηση ετοιμάζει το Ισραήλ

Μπάϊντεν: Όχι σε χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν - Σκληρή απάντηση ετοιμάζει το Ισραήλ
Πρόεδρος Ιράν: Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά σε αντίποινα θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση»
Δυναμική απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν,  η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ή ακόμη και ωρών, αποφάσισε να δώσει το Πολεμικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Netanyahu στο Ισραήλ, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμτης 2/10 υπό τον πρωθυπουργό της χώρας.

Την ίδια ώρα, σύμνφωνα με το .skai.gr κατά τη συνεδρίαση των μελών της G7, o Αμερικανός πρόεδρος τόνισε με έμφαση ότι είναι κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο μίας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συζητήσουν με το Ισραήλ τον τρόπο αντίδρασης στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, το βράδυ της Τρίτης.Σημείωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν και όλα τα μέλη της G7, με τα οποία συνομίλησε, ότι, δηλαδή, δεν πρέπει να χτυπηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «το Ιράν βρίσκεται πολύ εκτός πορείας». Τόνισε, δε, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχει συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εν τω μεταξύ ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά υποσχέθηκε πως σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ για τη χθεσινή πυραυλική επίθεση, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση».
Εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, «θα έχουμε μια ισχυρότερη απάντηση», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, στη Ντόχα.
Το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μας αναγκάζει να αντιδράσουμε».

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ για τη μορφή που θα λάβει η απάντησή τους στο Ιράν. «Αλλά, τελικά, εξαρτάται από αυτούς -όπως και για κάθε κυρίαρχη χώρα- να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να «απαντήσουν» ξεχωριστά στο Ιράν, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη ότι δεν θα γίνουν ανεκτές άλλες επιθετικές ενέργειες.

 




Σύμφωνα με το bankingnews.gr το  εβραϊκό κράτος κλιμακώνει τα προαναγγελθέντα πλήγματα του στον Λίβανο βομβαρδίζοντας τα νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ παράλληλα σφυροκόπησε τη Δαμασκό, σε μια στοχευμένη επίθεση κατά την οποία 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Ωστόσο, η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, δεδομένου ότι οι IDF υπέστησαν σήμερα (2/10) βαρύτατες απώλειες με 14 στρατιώτες τους νεκρούς.
Εντωμεταξύ, των εξελίξεων αυτών σπεύδουν πλέον να επωφεληθούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες διαμηνύουν πως στηρίζουν πλήρως το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν, με το State Department να δηλώνει ξεκάθαρα πως «θα ευθυγραμμιστεί πλήρως σε πιθανά αντίποινα που εξαπολύσει το Ισραήλ προς την Τεχεράνη»
Και ενώ όλα δείχνουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν υποστηρίζει από την πλευρά του ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση στο έδαφος του, τότε θα ακολουθήσει νέα πρωτοφανής σε ισχύ επίθεση.

ΥΠΕΞ Ιράν: Το Ισραήλ δεν θα διανοηθεί να χτυπήσει τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις...

Απαντώντας στην οργιώδη φημολογία και στα δημοσιέυματα που κάνουν λόγο για ισραηλινό πλήγμα στα πυρηνικά του Ιράν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Ισραήλ δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Ιράν, παραχωρώντας συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ Al Araby.
Ο Araghchi τόνισε ότι η Τεχεράνη θεωρεί απίθανο το Ισραήλ να κάνει ένα τέτοιο βήμα.
«Αποκλείουμε το Ισραήλ να τολμήσει να επιτεθεί στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις», τόνισε σχετικά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Επισημαίνεται ότι ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ και επιθεωρητής του ΟΗΕ Scott Ritter, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ιράν απέδειξαν την ανικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων του.
Την 1η Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την εισβολή του Ισραηλινού Στρατού στον Λίβανο, το Ιράν, σε αντίθεση με διάφορες προβλέψεις, εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ.
Οι New York Times σημείωσαν ότι ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian δεν γνώριζε καν για την επίθεση πριν ξεκινήσει.

State Department: Θα ευθυγραμμιστούμε με το Ισραήλ

Νωρίτερα ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt Campbell τόνισε ότι η κυβέρνηση Biden επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τη θέση της με το Ισραήλ σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αν και αναγνώρισε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και μια ευρύτερη κλιμάκωση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο τα συμφέροντα του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ.
Μιλώντας σε μια εικονική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment με έδρα την Ουάσινγκτον, ο Campbell επανέλαβε την άποψη των ΗΠΑ ότι αυτό που ανέλαβε η Τεχεράνη ήταν «βαθιά ανεύθυνο» και ότι πρέπει να υπάρξει ένα «αντιδραστικό μήνυμα».
«Νομίζω ότι αναγνωρίζουμε, όσο σημαντική κι αν είναι μια απάντηση οποιουδήποτε είδους, ότι η περιοχή ισορροπεί πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού και ανακύπτουν πραγματικές ανησυχίες για μια ακόμη ευρύτερη κλιμάκωση ή μια συνεχιζόμενη πολεμική συνθήκη, όχι απλώς μια ανταλλαγή ενός είδους μεμονωμένων χτυπημάτων, αλλά μιας πιο διαρκής εχθρότητα, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τα στρατηγικά μας συμφέροντα», τόνισε σχετικά ο αξιωματούχος του State Department.

Οι επιθέσεις από τον Λίβανο στο Ισραήλ ήταν «αποσταθεροποιητικές», διευκρίνσε ο Campbell, ενώ εξέδωσε προειδοποίηση για μια συνεχιζόμενη σύγκρουση με τον Λίβανο.
«Νομίζω ότι προσπαθήσαμε να υπογραμμίσουμε την υποστήριξή μας σε ορισμένες από τις ενέργειες που έχει λάβει το Ισραήλ. Νομίζω ότι έχουμε πραγματική επιφυλακτικότητα σχετικά με μια εκτεταμένη ή σημαντική χερσαία σειρά επιχειρήσεων στον Λίβανο», κατέληξε στην τοποθέτησή του υπέρ των ενεργειών της κυβέρνησης Netanyahu.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης