Γερμανία: Σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών υδρογόνου μετά το stop της Νορβηγίας

Γερμανία: Σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών υδρογόνου μετά το stop της Νορβηγίας
Σε ποιες άλλες χώρες κοιτάζει το Βερολίνο για συμφωνία
Προς την Ολλανδία και την Αλγερία στρέφεται τώρα η Γερμανία για να καλύψει τις πιθανές ανάγκες της σε υδρογόνο, μετά την απόφαση του νορβηγικού TSO φυσικού αερίου, Gassco, να ακυρώσει την σχεδιαζόμενη κατασκευή αγωγού μεταφοράς Η2 με κατεύθυνση το Βερολίνο.

«Σε όλα τα μεγάλα και πολύπλοκα έργα ενεργειακής μετάβασης, η ωρίμανση των τεχνικών και εμπορικών πτυχών αποτελεί πρόκληση. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Susanne Ungrad.

Ωστόσο, η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Νορβηγία για την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας για το υδρογόνο, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την απόφαση της Gassco να τραβήξει την πρίζα από τον αγωγό των 4 εκατ. τόνων ετησίως που επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2030.

Καμία έκπληξη

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ακύρωση του συγκεκριμένου έργου δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι μεγάλες ενεργειακές Equinor και Shell πρόσφατα απέσυραν τα δικά τους παρόμοια σχέδια.

Παρ' όλα αυτά, υπήρχαν σχέδια για τη χρήση του νορβηγικού αερίου για την παραγωγή υδρογόνου στην Ολλανδία, το οποίο στη συνέχεια θα παραδιδόταν στη Γερμανία, ανέφεραν οι πηγές.

«Η Γερμανία και η Αλγερία θέλουν να συνεργαστούν στενότερα στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου», δήλωσε η Ungrad, η οποία επισήμανε επίσης διάφορες συμφωνίες για εισαγωγές υδρογόνου με την Αίγυπτο, την Αυστραλία, τη Χιλή, την Ινδία, τον Καναδά, τη Ναμίμπια, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπενθυμίζεται ότι το υδρογόνο θεωρείται ως ένα από τα κλειδιά για τη μετάβαση της ΕΕ στην πράσινη ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης