Ενέργεια

Η Σ. Αραβία προειδοποιεί: Το πετρέλαιο θα φθάσει στα 50 δολ. αν παραβιάζονται οι ποσοστώσεις

Η Σ. Αραβία προειδοποιεί: Το πετρέλαιο θα φθάσει στα 50 δολ. αν παραβιάζονται οι ποσοστώσεις

Απειλεί να πάρει πίσω μερίδιο αγοράς και να παραιτηθεί από τον ανεπίσημο στόχο της τιμής του πετρελαίου των 100 δολαρίων - Ιράκ, Καζακστάν και Ρωσία οι υπερπαραγωγοί

 

Έντονο μήνυμα έστειλε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman προς τους υπουργούς του ΟΠΕΚ+ προειδοποιώντας ότι εάν παραγωγοί συνεχίσουν να παραβιάζουν τις ποσοστώσεις τους στη συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στα 50 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη εκπροσώπους του ΟΠΕΚ που συμμετείχαν σε διάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα.

Η προειδοποίηση από τον υπουργό με τη μεγαλύτερη επιρροή της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ερμηνεύτηκε από άλλους παραγωγούς ως συγκαλυμμένη απειλή ότι η Σαουδική Αραβία έχει βαρεθεί τους απατεώνες των ποσοστώσεων και μπορεί να κάνει πόλεμο τιμών για να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς της, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας.

Το μήνυμα από τον Σαουδάραβα υπουργού ήταν ότι «δεν έχει νόημα να προστεθούν περισσότερα βαρέλια εάν δεν υπάρχει χώρος για αυτά στην αγορά», δήλωσε στην Wall Street Journal εκπρόσωπος που παρακολούθησε την κλήση της περασμένης εβδομάδας.

«Κάποιοι καλύτερα να σιωπήσουν και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους έναντι του ΟΠΕΚ+», ήταν το μήνυμα από τον κορυφαίο παραγωγό και ηγέτη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την πηγή.

Το Βασίλειο έχει προχωρήσει οικειοθελώς σε υποχώρηση της προσφοράς στην αγορά για περισσότερο από ένα χρόνο. Εκτός από το μερίδιό της στις περικοπές του ΟΠΕΚ+ που ίσχυε από το περασμένο καλοκαίρι, η Σαουδική Αραβία κρατά επίσης οικειοθελώς άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) εκτός αγοράς. Παράλληλα τηρεί αυστηρά το σχέδιό της να παράγει «περίπου 9 εκατομμύρια bpd» - το οποίο ήταν σύμφωνο με τη στοχευμένη παραγωγή πετρελαίου της το περασμένο έτος.

Ποιοι δεν κράτησαν την συμφωνία

Το Ιράκ και το Καζακστάν, από την άλλη πλευρά τους, υπήρξαν σημαντικοί υπερπαραγωγοί και δεν κράτησαν την συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνάντησης της περασμένης εβδομάδας, ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman φέρεται να ξεχώρισε αυτούς τους δύο παραγωγούς - τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ το Ιράκ και τον παραγωγό εκτός ΟΠΕΚ το Καζακστάν.
Η Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ έχει επίσης καθυστερήσει την συμμόρφωση με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να υπομείνει βραχυπρόθεσμα την απώλεια της τιμής του πετρελαίου και των εσόδων, καθώς κάνει μια αναστροφή της πολιτικής της και σχεδιάζει να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς και να παραιτηθεί από τον ανεπίσημο στόχο της τιμής πετρελαίου των 100 δολ.

Η επίμονη υπερπαραγωγή από ορισμένους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ έχει κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει υπεραρκετή προσφορά εντός ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ+ για την κάλυψη της υποτονικής ζήτησης.
Η τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία διεξήγαγε πόλεμο τιμών ήταν τους πρώτους μήνες της πανδημίας το 2020, όταν το Βασίλειο και η Ρωσία μάχονταν για μερίδιο αγοράς εν μέσω της κατάρρευσης της ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης