Αυστραλία: Το ρεκόρ στο μερίδιο ΑΠΕ ωθεί σε πτώση τα ορυκτά καύσιμα

Αυστραλία: Το ρεκόρ στο μερίδιο ΑΠΕ ωθεί σε πτώση τα ορυκτά καύσιμα

Η αιχμή παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πλησιάζει το 100% (Reneweconomy)

Το στιγμιαίο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας έχει φτάσει σε νέα υψηλά για δεύτερη συνεχή ημέρα, προετοιμάζοντας την ημέρα που η παραγωγή άνθρακα μπορεί να διακοπεί πλήρως, όπως συνέβη την 1η Οκτωβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική χώρα ήταν η πρώτη που υιοθέτησε την τεχνολογία και η πρώτη μεγάλη οικονομία που την έκλεισε.

Σύμφωνα με το reneweconomy.com.au, στην Αυστραλία, ο άνθρακας παραμένει πεισματικά ισχυρός, χάρη στην ιστορική του κυριαρχία και την αποτυχία (σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο) να συνάψει δικομματική συμφωνία ότι πρέπει να κλείσει.

Τους τελευταίους 12 μήνες αντιπροσώπευε το 54% της παραγωγής στο κύριο δίκτυο, αλλά την 1η Οκτωβρίου ωθήθηκε σε ένα νέο στιγμιαίο χαμηλό του 26,4 %.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετοχή των ΑΠΕ σημείωσε ένα νέο στιγμιαίο υψηλό 73,1% που καταρρίφθηκε το πρωί της Τρίτης 1/10 στις 11:30, όταν οι ανανεώσιμες πηγές κέρδισαν μια ποσοστιαία μονάδα 74,1%.

Μόνο η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευαν το 72,6% της συνολικής ζήτησης στο κύριο δίκτυο.

Επίσης ένα νέο ρεκόρ ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους κατά σχεδόν 1%.

Λίγο πάνω από το 64% προήλθε από ηλιακή ενέργεια. Συγκεκριμένα είναι συνδυασμός ηλιακής ενέργειας σε στέγες (44,4%) και ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας (19,7%). Μόλις το 8% προήλθε από αιολική ενέργεια.

 

Νέο ρεκόρ ανανεώσιμης ενέργειας

Το νέο ρεκόρ μετοχών στιγμιαίας ανανεώσιμης ενέργειας επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον διαχειριστή της αγοράς.

Τα αρχεία της GPE NEMLog (διαδραστική πλατφόρμα που παρακολουθεί βασικά σημεία δεδομένων της αγοράς ενέργειας και του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας για ανάλυση) επικεντρώνονται σε περιόδους συναλλαγών 5 λεπτών, ενώ η AEMO επικεντρώνεται σε διαστήματα διακανονισμού 30 λεπτών.

Σε διάστημα 30 λεπτών, ένα νέο ρεκόρ αιχμής παραγωγής ΑΠΕ (73,87%) σημειώθηκε για την περίοδο που έληξε στις 11:30 π.μ. της 1ης Οκτωβρίου.  

Μάλιστα η ηλιακή ταράτσα παρείχε 43,7%, η ηλιακή κλίμακα δικτύου 19,7%, η αιολική 8,5%, η υδροηλεκτρική 1,6%, άλλες 0,4% και οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 26,1%.

Η άνοιξη είναι συνήθως η εποχή για νέους δίσκους λόγω των καλών συνθηκών παραγωγής και των ήπιων θερμοκρασιών και της χαμηλής ζήτησης.

 

Αιτίες που το μερίδιο παραγωγής δε φτάνει το 100%

Το κύριο πλέγμα της Αυστραλίας σχετικά με τις προσχωρήσεις έχει αρκετές «δυνητικές» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να φτάσει το μερίδιο παραγωγής στο 100%, αλλά αυτό δε συμβαίνει για έναν τους εξής 2 λόγους.

Πρώτον, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολλή αιολική και ηλιακή ενέργεια περιορίζεται καθώς οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας πέφτουν κάτω από το μηδέν, ιδιαίτερα όταν η ηλιακή ηλιακή ταράτσα έχει δικαστήριο στη μέση της ημέρας.

Οι τιμές χονδρικής γίνονται αρνητικές επειδή οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα επιθυμούν να διατηρήσουν τουλάχιστον ένα μέρος της χωρητικότητάς τους στο διαδίκτυο, επειδή είναι φθηνότερο από το να τις απενεργοποιήσουν.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι ο Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς δεν είναι ακόμη έτοιμος να επιτρέψει την απενεργοποίηση όλων των σύγχρονων ή περιστρεφόμενων μηχανών, καθώς εξακολουθεί να εργάζεται για τις μηχανικές προκλήσεις και την πολυπλοκότητα της παροχής όλων των αναγκών ενέργειας και των υπηρεσιών συστήματος από μετατροπέα- βασισμένες τεχνολογίες.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_31.png
Ο λόγος που δεν τολμά ο διαχειριστής της αγοράς

Επειδή οι μετατροπείς «σχηματισμού δικτύου» είναι σχετικά νέοι, ο διαχειριστής της αγοράς ακολουθεί μια συντηρητική προσέγγιση αξιολογώντας την ικανότητά τους να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες συστήματος που παραδοσιακά παρέχονται από γεννήτριες άνθρακα και αερίου, ιδιαίτερα σε σχέση με την ισχύ του συστήματος και το ρεύμα σφάλματος.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast του Renew Economy's Energy Insiders, ο Daniel Westerman (αφεντικό του AEMO), είπε ότι ο χειριστής εξακολουθεί να προτιμά να έχει τουλάχιστον μερικές περιστρεφόμενες μηχανές (ακόμη και σύγχρονους συμπυκνωτές που δεν καίνε καύσιμο), για να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες του συστήματος μπορούν να καλυφθούν.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αμφισβητείται αρκετά χωρίς να διακινδυνεύει να σβήσουν τα φώτα. Ειδικότερα αυτό συμβαίνει στο βασικό φορτίο και την ισχύ αιχμής σε έναν συνδυασμό χαμηλού κόστους αιολικής και ηλιακής ενέργειας που υποστηρίζεται από αποθήκευση μπαταριών και άλλη ευέλικτη χωρητικότητα.


Το πλεόνασμα των κρατικών δικτύων

Ορισμένες Πολιτείες έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα στιγμιαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας (η Νότια Αυστραλία έφτασε σε ρεκόρ άνω του 150% της ζήτησης το Σαββατοκύριακο), αλλά αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα κρατικά δίκτυα μπορούν να εξάγουν πλεονάζουσα δυναμικότητα όταν χρειάζεται και να εισάγουν επίσης.

Αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη για το κύριο δίκτυο, αν και θα μπορεί να απορροφήσει περισσότερη πλεονάζουσα χωρητικότητα καθώς εγκαθιστά περισσότερο χώρο αποθήκευσης σε μπαταρίες, αντλιοστάσια υδροηλεκτρικά και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης