Ενέργεια

ΡΑΕΕΥ: Ναι σε διεθνή διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ για εξισορρόπηση φορτίου φυσικού αερίου το 2025

ΡΑΕΕΥ: Ναι σε διεθνή διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ για εξισορρόπηση φορτίου φυσικού αερίου το 2025

Σε περίπου 9.130.000 Nm3 ανέρχονται οι αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου

 

Ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ την εισήγηση του ΔΕΣΦΑ για τον ετήσιο σχεδιασμό,Υπηρεσιών Εξισορρόπησης Φορτίου του ΕΣΜΦΑ για το 2025.
Επίσης ενέκρινε τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2(γα) του άρθρου 68 το Νόμου 4001/2011, για την προμήθεια και παράδοση στο ΕΣΜΦΑ Αερίου Λειτουργίας για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΜΦΑ κατά το διάστημα 01.01.2025 07:00 ‐ 01.01.2026 07:00.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή, οι αναγκαίες Ποσότητες Φυσικού Αερίου που θα απαιτηθούν κατά το Έτος 2025 για την αντιστάθμιση Αερίου Λειτουργίας, ανέρχονται σε περίπου 9.130.000 Nm3. Τούτο αναλογεί σε περίπου 0,08% της προβλεπόμενης ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου, όπως αυτή εκτιμάται από τον Διαχειριστή σε 11,190*109 Nm3 φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης Ζήτησης 2023‐2032 (σχετικό 18, Βασικό Σενάριο). Εκ της ποσότητας των 9.130.000 Nm3 φυσικού αερίου για την αντιστάθμιση Αερίου Λειτουργίας, 9.120.000 Nm3 φυσικού αερίου αφορούν στην Ιδιοκατανάλωση του ΕΣΜΦΑ και 10.000 Νm3 φυσικού αερίου στις Φυσικές Απώλειες του ΕΣΜΦΑ.
Η Ημερήσια Ποσότητα Αερίου Λειτουργίας που θα απαιτηθεί για το έτος 2025 εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το επίπεδο των 5.000 MWh/ημέρα

Με βάση την εισήγηση του Διαχειριστή, από την ποσότητα των 9.120.000 Nm3 φυσικού αερίου που θα απαιτηθούν για την Ιδιοκατανάλωση στις εγκαταστάσεις του ΕΣΜΦΑ, 8.460.000 Nm3 φυσικού αερίου (ήτοι 93% της Ιδιοκατανάλωσης) θα χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο αέριο για τη λειτουργία του συμπιεστή Νέας Μεσημβρίας, 480.000 Nm3 φυσικού αερίου (ήτοι 5% της Ιδιοκατανάλωσης) σε εγκαταστάσεις ΕΣΜΦΑ εκτός συμπιεστή και 180.000 Nm3 φυσικού αερίου (ήτοι 2% της Ιδιοκατανάλωσης) για την Ιδιοκατανάλωση στις εξαερώσεις (vent) που λαμβάνουν χώρα στις αποσυμπιέσεις και στην λειτουργία του εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι την 1η Μαΐου κάθε Έτους, ο Διαχειριστής υποβάλλει στη ΡΑΕ:
Α) Μελέτη Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας για το επόμενο Έτος, η οποία, όπως και κάθε τροποποίησή της, εγκρίνεται από τη ΡΑΕ και δημοσιεύεται με ευθύνη του Διαχειριστή.
Β) Εισήγηση σχετικά με το τμήμα της δυναμικότητας του ΕΣΦΑ το οποίο δεσμεύεται από τον Διαχειριστή για αντιστάθμιση Αερίου Λειτουργίας, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 71 του νόμου.

Η Μελέτη Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας του ΕΣΜΦΑ περιλαμβάνει:
Α) μεθοδολογία υπολογισμού του Αερίου Λειτουργίας στο Σύστημα Μεταφοράς και ιδίως των Φυσικών Απωλειών,
Β) πρόβλεψη σχετικά με τις αναγκαίες Ποσότητες Φυσικού Αερίου που θα απαιτηθούν το επόμενο Έτος για την αντιστάθμιση Αερίου Λειτουργίας,
Γ) προσδιορισμό των απαιτούμενων χαρακτηριστικών της Σύμβασης ή του συνδυασμού Συμβάσεων Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας που απαιτείται να συνάψει ο Διαχειριστής, Δ) πρόβλεψη για την προμήθεια Αερίου Λειτουργίας μέσω του Βάθρου Εμπορίας.

Για την εκπόνηση της Μελέτης Αντιστάθμισης Αερίου Λειτουργίας, ο Διαχειριστής λαμβάνει υπόψη του ιδίως τις διεθνείς πρακτικές και μεθοδολογίες προσδιορισμού απωλειών σε Συστήματα Φυσικού Αερίου, τους συντελεστές απωλειών ανά τύπο εξοπλισμού, τις καταναλώσεις Φυσικού Αερίου ανά τύπο εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του ΕΣΜΦΑ και τα προγράμματα Συντήρησης του ΕΣΜΦΑ.».

Ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Για την αντιστάθμιση του Αερίου Λειτουργίας προβλέπεται η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών από το ΔΕΣΦΑ για την πώληση, απαραίτητων για την αντιστάθμιση του Αερίου Λειτουργίας, Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου από τον Προμηθευτή μέσω του Εικονικού Σημείου Συναλλαγών. Η προμήθεια Φυσικού Αερίου κατακυρώνεται κάθε φορά στον προμηθευτή (ή στους προμηθευτές) του οποίου η προσφορά είναι η χαμηλότερη τιμή σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας-Πλαίσιο.

Οι εγχύσεις Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου για την αντιστάθμιση του Αερίου Λειτουργίας πραγματοποιούνται σε κάθε περίπτωση από τον Προμηθευτή, δεν απαιτείται δέσμευση δυναμικότητας στο ΕΣΦΑ από το ΔΕΣΦΑ προς το σκοπό αυτόν.
Ο Διαχειριστής εκτιμά ότι θα απαιτηθεί δέσμευση δυναμικότητας για σκοπούς εξισορρόπησης μόνο για έξι από τους δώδεκα μήνες του έτους 2025, ήτοι για τους μήνες Ιανουάριο, Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Δυναμικότητα ΕΣΦΑ για εξισορρόπηση φορτίου (kWh/ημέρα)
Ιανουάριος 8.440.839
Φεβρουάριος 0
Μάρτιος 0
Απρίλιος 0
Μάιος 0
Ιούνιος 6.147.802
Ιούλιος 2.922.923
Αύγουστος 0
Σεπτέμβριος 3.642.722
Οκτώβριος
Νοέμβριος 6.653.902
Δεκέμβριος 8.001.745

Σημειώνεται ότι το κόστος που προκύπτει για τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. από την αντιστάθμιση των ως άνω φυσικών απωλειών και της ιδιοκατανάλωσης του Ε.Σ.Φ.Α., συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης φυσικού αερίου για τη λειτουργία της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στη νήσο Ρεβυθούσα και των σταθμών συμπίεσης του Ε.Σ.Φ.Α., από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα CO2, καθώς και από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του Ε.Σ.Φ.Α., υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Φ.Α. και ανακτάται εντός του έτους κατά το οποίο προκύπτει το σχετικό κόστος.
Προς τον σκοπό αυτό, ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. επιβάλλει στους χρήστες χρεώσεις για την κάλυψη των σχετικών δαπανών του, εφόσον δεν ανακτώνται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, και τηρεί σχετικό χωριστό λογαριασμό για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και για την Εγκατάσταση Υ.Φ.Α., κατά τους εγκεκριμένους από τη Ρ.Α.Ε. κανόνες λογιστικού διαχωρισμού, κατά τον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ. και τον Κανονισμό Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Ε.Σ.Φ.Α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης