Ναυτιλία

Η ΕΕ φαίνεται να υποχωρεί στο θέμα της φορολογίας άνθρακα στη διεθνή ναυτιλία (The Guardian)

Η ΕΕ φαίνεται να υποχωρεί στο θέμα της φορολογίας άνθρακα στη διεθνή ναυτιλία (The Guardian)
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η ναυτιλιακή βιομηχανία παράγει περίπου το 2,2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2

Το μπλοκ ετοιμάζεται να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στις εταιρείες να εμπορεύονται πιστώσεις άνθρακα, πλήγμα για τη χρηματοδότηση του κλίματος

Η εισφορά άνθρακα

Η πολυαναμενόμενη εισφορά άνθρακα στη διεθνή ναυτιλία που επρόκειτο να παρέχει ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για το κλίμα φαίνεται ότι θα μειωθεί σημαντικά, αφού η ΕΕ φάνηκε να υποχωρεί στις παγκόσμιες συνομιλίες, ως πλήγμα για τις ευάλωτες χώρες.

Η ΕΕ πρόκειται να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στις εταιρείες να εισέλθουν σε ένα σύστημα εμπορίας πιστώσεων άνθρακα αντί να πληρώνουν απευθείας για τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας και οι ειδικοί είπαν ότι η κίνηση θα σήμαινε λιγότερα χρήματα για τη διάσωση και την αποκατάσταση χωρών που επλήγησαν από την κλιματική καταστροφή και θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα κινηθούν γρήγορα για να απελευθερώσουν τους στόλους τους από τον άνθρακα.

«Αυτός ο συμβιβασμός ουσιαστικά αγνοεί τις ανάγκες ορισμένων από τις πιο ευάλωτες χώρες», δήλωσε ο Tristan Smith, αναπληρωτής καθηγητής ενέργειας και μεταφορών στο University College του Λονδίνου. «Υπάρχει καλύτερος συμβιβασμός».

Οι εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η ναυτιλιακή βιομηχανία παράγει περίπου το 2,2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Ο εξαναγκασμός των πλοιοκτητών να πληρώνουν μια μικρή χρέωση για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν τα πλοία τους έχει προβληθεί ως βασικός τρόπος για να συγκεντρωθούν μερικά από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

Μια πρόταση για μια τέτοια εισφορά, η οποία έχει την υποστήριξη πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται υπό συζήτηση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) στο Λονδίνο, σε συνομιλίες που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα πριν ολοκληρωθούν στις 11 Απριλίου.

Η εισφορά αντιμετωπίζει σφοδρή αντίθεση από την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία και περίπου δώδεκα άλλες χώρες που έχουν ισχυρά συμφέροντα στις εξαγωγές ή τα ορυκτά καύσιμα και υποστηρίζουν ότι θα αύξανε τις τιμές για τους καταναλωτές. Ορισμένα μέλη υποστήριξαν ότι η πλειοψηφία θα μπορούσε να ωθήσει την εισφορά, αλλά η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχόταν ένα τέτοιο αποτέλεσμα και απείλησε να αποχωρήσει ουσιαστικά από τον ΙΜΟ εάν το ζήτημα αναγκαζόταν.

Οι προσπάθειες για κατάργηση της εισφοράς

Η Βραζιλία ζητά από τον ΟΗΕ να καταργήσει την προτεινόμενη εισφορά στην παγκόσμια ναυτιλία

Ο Αρσένιο Ντομίνγκες, ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, δεν θέλει να επιβάλει την πλειοψηφία εάν μπορεί να αποφευχθεί. «Εργαζόμαστε για συναίνεση, αυτό είναι πάντα το επίκεντρο του ΙΜΟ», είπε στον Guardian. "Κατά την υιοθέτηση των κανόνων, τα κράτη μέλη μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, μπορούν να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε μια πρόταση ή την άλλη. Στόχος μου είναι πάντα να συνεργάζομαι με τα κράτη μέλη για να επιτύχουμε μια συμφωνία, μια συναινετική προσέγγιση και εάν υπάρχουν ανησυχίες κατά τη διάρκεια αυτής της προσέγγισης συναίνεσης, να συνεχίσω να εργάζομαι πάνω σε αυτό, να το αντιμετωπίσω.

Η ΕΕ, η οποία πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα την Πέμπτη, θα συνεχίσει να δηλώσει επισήμως την προτίμησή της για απλή εισφορά. Ωστόσο, ο Guardian κατανοεί ότι το μπλοκ θα παραχωρήσει βασικό έδαφος υποχωρώντας σε μια συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει εμπορία άνθρακα, την οποία κατέθεσε η Σιγκαπούρη, υπό την προϋπόθεση ότι στοχεύει να συγκεντρώσει τόσα μετρητά με μια εισφορά.

Τα κίνητρα στους πλοιοκτήτες

Η ανάλυση του Smith και άλλων ειδικών δείχνει ότι η πρόταση της Σιγκαπούρης θα παρείχε διεστραμμένα κίνητρα στους πλοιοκτήτες να χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για να μειώσουν τον άνθρακα τους, όπως μεγάλες επενδύσεις σε βιοκαύσιμα, αντί να αναζητούν μακροπρόθεσμες λύσεις με τη μορφή νέων καυσίμων, όπως η αμμωνία.

«Η διαπραγμάτευση άνθρακα είναι αβέβαιη και ασταθής και δεν είναι επενδυτική», δήλωσε ο Smith. «Δεν θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις για μακροπρόθεσμες τεχνολογίες».

Τα βιοκαύσιμα είναι συχνά περιβαλλοντικά μη βιώσιμα, καθώς ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες τροφίμων για τη σπάνια γεωργική γη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης