Μια πλήρη καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο έργο Great Sea Interconnector (GSI) και των εκκρεμοτήτων που παραμένουν για την οριστικοποίηση της ομαλής και απρόσκοπτης υλοποίησής του, αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Ditte Juul Jorgensen, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου κκ. Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου. Η ενημέρωση, που σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε η ίδια η κ. Jorgensen θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στη 1 το μεσημέρι στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας των δύο χωρών (ΡΑΑΕ και ΡΑΕΚ) και ο ΑΔΜΗΕ.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να μεταφέρει στην τηλεδιάσκεψη την αισιοδοξία της για την θετική τροπή που πήραν τα πράγματα ως προς την πορεία του έργου την οποία και εκτιμά ως μη αναστρέψιμη. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Κύπρου και εκτιμούν ότι η απόφαση της Κύπρου για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector είναι απλώς θέμα χρόνου. Αναμένεται, όπως τονίζουν η ολοκλήρωση της μελέτης δέουσας επιμέλειας μέσα στο επόμενο διάστημα.
O ΑΔΜΗΕ και η Nexans
Ένα δεύτερο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε ως μοχλός πίεσης για την διευθέτηση των επίμαχων ρυθμιστικών ζητημάτων, είναι η υπογραφή από τον ΑΔΜΗΕ του «Full Notice to Proceed» και η αποστολή του στους Γάλλους της Nexans για να ανακαλέσουν και επίσημα την αναστολή εργασιών κατασκευής του υποβρύχιου καλωδίου.
Ανεπίσημα οι εργασίες έχουν επανεκκινήσει με την καταβολή της εκκρεμούς δόσης των 26,8 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί δόθηκε με νομοθετική κάλυψη. ¨Εχουμε καταβάλει τη δόση και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, θα κάνουμε μια δεύτερη συζήτηση για την υπογραφή του Full Notice to Proceed, η οποία είναι συνάρτηση και όλης της πορείας του έργου» τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, παραπέμποντας στις συζητήσεις που γίνονται για τη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Κύπρος βλέπει τη συμμετοχή της μέσω μιας κοινής εταιρίας ειδικού σκοπού με την εταιρία TAQA από το Αμπού Ντάμπι, ενώ , όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκδηλωθεί και από την αμερικανική κυβέρνηση και το Κατάρ. Ωστόσο ερωτηματικά εγείρονται ως προς τη δυνατότητα εισόδου της TAQA στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, δεδομένου ότι η κρατική εταιρία του Αμπού Ντάμπι είναι και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει σαφή διαχωρισμό ιδιοκτησιακών δραστηριοτήτων παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Κάποιοι μάλιστα θυμίζουν την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και της αζέρικης Socar που τον διεκδίκησε ανεπιτυχώς ακριβώς επειδή η ΕΕ έβαλε φρένο στην εξαγορά, λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.
Επενδυτικό ενδιαφέρον
Η Ελλάδα επιδιώκει αυξημένη συμμετοχή επενδυτών στο έργο, επικεντρώνει ωστόσο το ενδιαφέρον της σε εταιρίες από χώρες – συμμάχους στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και χώρες με γεωπολιτική ισχύ, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με τις οποίες βρίσκεται σε συζητήσεις.
Το ενδιαφέρον της Γαλλίας συνδέεται πρωτίστως με το μεγάλο συμβόλαιο των 1,4 δις. ευρώ της Nexans για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου αλλά και με το συνολικότερο ενδιαφέρον της για την περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Μεσογείου. Οι κατάληξη των συζητήσεων για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής Meridiam θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για τα ποσοστά συμμετοχής. Ο ΑΔΜΗΕ στις συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές φέρεται να έχει θέσει ως ¨κόκκινη γραμμή» την διατήρηση του ελέγχου του έργου.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης αυτή την περίοδο στις έρευνες βυθομέτρησης. Το υπό ιταλική σημαία πλοίο «NG WORKER» βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου και αναμένεται να ολοκληρώσει τις έρευνες βυθού μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου. Από τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, αξιολογώντας και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, θα εξαρτηθεί εάν το πλοίο θα αποπλεύσει για τα Νότια της Κρήτης με τις απόψεις επί του παρόντος να διχάζονται. Κάποιοι αξιολογούν την νέα ένταση στην Μέση Ανατολή με την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ως ευκαιρία για την διεξαγωγή των ερευνών υπό την έννοια ότι θα αποτρέψει τουρκικές κινήσεις αντίστοιχες με αυτές του καλοκαιριού Νότια της Καρπάθου. Αλλοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος τουρκικής παρεμβατικότητας είναι μεγαλύτερος μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί απειλής της Τουρκίας από το Ισραήλ, χώρα που εμπλέκεται άμεσα στο project.
www.worldenergynews.gr