Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μειώθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο - Παραβίαση του Καζκαστάν με άνοδο 10%

Μειώθηκε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο - Παραβίαση του Καζκαστάν με άνοδο 10%
Ενισχυμένη και η παραγωγή του Ιράκ το οποίο εξαιρείται από τους στόχους του ΟΠΕΚ

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Πέμπτη, καθώς είχε διακοπεί ο εφοδιασμός της Λιβύης και το Ιράκ σημείωσε πρόοδο στη συμμόρφωση με τις περικοπές που είχε υποσχεθεί στην ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άντλησε 26,14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 390.000 bpd από το αναθεωρημένο σύνολο του Αυγούστου, σύμφωνα με την έρευνα, με τη Λιβύη να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης.

Η πτώση των εξαγωγών και της παραγωγής της Λιβύης εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών φατριών για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας βοήθησε στην ώθηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν δεχθεί πίεση από την ανησυχία για τη ζήτηση και την αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+.
Η Λιβύη παρείχε τη μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς κατά 300.000 bpd, σύμφωνα με την έρευνα. Η παραγωγή θα ανακάμψει μετά την επίλυση μιας διαφωνίας σχετικά με την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της χώρας και η εθνική εταιρεία πετρελαίου ήρε την ανωτέρα βία στα κοιτάσματα πετρελαίου και ανακοίνωσε επαναλειτουργία των κοιτασμάτων και των τερματικών εξαγωγής.

Εκτός από τη Λιβύη, η οποία εξαιρείται από τις συμφωνίες του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε από το Ιράκ, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμόρφωση με τον στόχο του ΟΠΕΚ. Το Ιράκ εξακολουθεί να αντλεί 90.000 bpd πάνω από την ποσόστωση, σύμφωνα με την έρευνα.
Η Νιγηρία αντλούσε 40.000 bpd λιγότερο πετρέλαιο καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν, σύμφωνα με εταιρείες παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων.

Μεταξύ των χωρών με υψηλότερη παραγωγή, η μεγαλύτερη άνοδος ήταν στο Ιράν, το οποίο εξαιρείται επίσης από τους στόχους του ΟΠΕΚ.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη καθώς οι αγορές ανησυχούν για μια πιθανή διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν ενισχύει τις εξαγωγές τα τελευταία χρόνια παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που παραμένουν σε ισχύ και ανεβαίνει κοντά στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2018.
Ο ΟΠΕΚ άντλησε περίπου 130.000 bpd περισσότερο από τον υπονοούμενο στόχο για τα εννέα μέλη που καλύπτονται από συμφωνίες περικοπής εφοδιασμού, με το Ιράκ να εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης, σύμφωνα με την έρευνα.

Παραβίαση της συμφωνίας

Το Καζακστάν αύξησε την παραγωγή αργού πετρελαίου τον Σεπτέμβριο κατά 10% σε σύγκριση με τον Αύγουστο σε 6,55 εκατομμύρια τόνους, υπερβαίνοντας τις ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.
Το Καζακστάν ήταν μια από τις χώρες που παραβίασαν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, υπερβαίνοντας επίμονα την ποσόστωση παραγωγής του ομίλου. Για τη χώρα της Κεντρικής Ασίας, αυτό ανέρχεται σε 1,468 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ+ βασίζεται σε δεδομένα από δευτερεύουσες πηγές, όπως εταιρείες συμβούλων και δεξαμενές σκέψης που χρησιμοποιούν συντελεστή μετατροπής βαρελιού/τόνου 7,5-7,6. Χρησιμοποιώντας αυτή την αναλογία, η παραγωγή πετρελαίου του Καζακστάν τον περασμένο μήνα έφτασε τα 1,638 εκατομμύρια bpd, ή 170.200 bpd περισσότερο από την ποσόστωση.
Χρησιμοποιώντας τον ρυθμό βαρελιού/τόνου 7,3 που εφάρμοζε προηγουμένως το Καζακστάν, εξακολουθούσε να υπερβαίνει τα όρια παραγωγής του κατά 126.500 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, έχοντας παράγει 1,6 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Αντιστάθμιση υπερπαραγωγής

«Η παραγωγή πετρελαίου εξαιρουμένου του συμπυκνώματος φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο ήταν στο προγραμματισμένο επίπεδο», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας. Το Καζακστάν αποζημίωσε για υπερπαραγωγικούς όγκους σύμφωνα με το σχέδιο αντιστάθμισης, ανέφερε.
Ανέφερε ότι η χώρα θα αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την υπερπαραγωγή του Οκτωβρίου λόγω της συντήρησης στο γιγάντιο κοίτασμα πετρελαίου Kashagan και της διακοπής της παραγωγής πετρελαίου εκεί.
Το Καζακστάν έχει δεσμευτεί να αντισταθμίσει την παραγωγή πετρελαίου που υπερβαίνει την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη καθώς οι αγορές ανησυχούν για μια πιθανή διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σε συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης, το Ιράκ, το Καζακστάν και η Ρωσία επιβεβαίωσαν ότι πέτυχαν πλήρη συμμόρφωση και αποζημίωση για την υπερπαραγωγή πετρελαίου σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που υποβλήθηκαν για τον Σεπτέμβριο.
Η παραγωγή τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν αυξήθηκε χάρη στην άνοδο κατά 30% στο κοίτασμα Tengiz στα 687.160 bpd χάρη στην ολοκλήρωση της συντήρησης, σύμφωνα με τις πηγές και τους υπολογισμούς του Reuters.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ+, το Καζακστάν μείωσε την παραγωγή πετρελαίου του τον Αύγουστο σε 1,450 εκατομμύρια bpd από 1,565 εκατομμύρια bpd λόγω της συντήρησης στο Tengiz.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης