Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μειωμένα τα έσοδα από πετρέλαιο και αέριο για τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο (Oil Price)

Μειωμένα τα έσοδα από πετρέλαιο και αέριο για τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο (Oil Price)
Τα έσοδα για τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 4,3% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (3/10).

Σύμφωνα με το Oil Price, τα ρωσικά ταμεία εισέπραξαν 8,13 δισ. δολάρια (771,9 δισ. ρωσικά ρούβλια) από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, στοιχεία που επαλήθευσαν προηγούμενες εκτιμήσεις του Reuters.

Τα έσοδα για τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 4,3% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 49,4% σε ετήσια βάση σε 87,5 δισεκατομμύρια δολάρια (8,33 τρισεκατομμύρια ρούβλια), με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν τη σημαντικότερη ροή μετρητών για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας.

Τα έσοδα αυτά αντιπροσωπεύουν συνήθως περίπου το 1/3 του συνόλου των εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

30% κάτω η αξία των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι τα έσοδα από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα αντιπροσωπεύουν το 27% των συνολικών εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού το 2025.

Ωστόσο, η αξία των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας έχει καταρρεύσει κατά σχεδόν 30% από τα τέλη Ιουνίου, καθώς η πτώση των διεθνών τιμών αναφοράς συμπιέζει την αξία των φθηνότερων ρωσικών ποιοτήτων αργού, εκτίμησε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.

Οι υψηλότεροι όγκοι εξαγωγών δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες και η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals διαπραγματεύεται πλέον κάτω από το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ, εάν η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει δυτικούς ναυλωτές, ασφαλιστές και χρηματοδότες για τη διακίνηση του αργού πετρελαίου.

Η Ρωσία προετοιμάζεται τώρα για χαμηλότερα έσοδα από το πετρέλαιο που προκύπτουν από την πτώση των τιμών μαζί με ένα πιο χαλαρό φορολογικό καθεστώς, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο σχέδιο τριετούς προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, τα έσοδα από το πετρέλαιο στη Ρωσία θα μειωθούν κατά 14% τα επόμενα τρία χρόνια -εφόσον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμείνουν αδύναμες.

Για το 2025, το έγγραφο προβλέπει έσοδα από το πετρέλαιο ύψους περίπου 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 10,94 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, τα οποία θα είναι μειωμένα κατά 3,3% σε σχέση με φέτος.

Αυτή η μέτρια πτώση θα επεκταθεί στη συνέχεια στο 2026 και το 2027, οπότε και τα έσοδα από το πετρέλαιο θα μειωθούν στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της κυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης