Ενέργεια

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται με τον ΟΗΕ για την προστασία των πυρηνικών σταθμών της

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται με τον ΟΗΕ για την προστασία των πυρηνικών σταθμών της

Ο Ζελένσκι (Ουκρανός Πρόεδρος) είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ ότι η Ρωσία σχεδιάζει περαιτέρω χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας (Euractiv)

Ο φόβος για πιθανές επιθέσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα, έχει οδηγήσει το Κίεβο σε συνομιλίες με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για να τοποθετήσει ξένους παρατηρητές κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς της για την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.

«Η πυρηνική είναι η κύρια πηγή ενέργειας μας αυτή τη στιγμή, και μέχρι στιγμής η μόνη που οι Ρώσοι δεν έχουν στοχοποιήσει άμεσα.

Αλλά επιτίθενται σε υποδομές που είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών και καταλαβαίνουν ότι εάν επιτεθούν σε αυτήν την εγκατάσταση, θα έπρεπε να σταματήσουμε τις πυρηνικές μας μονάδες.

Η Μόσχα θα μπορούσε να αποφασίσει να στοχεύσει υποδομές όπως υποσταθμούς που συνδέονται με τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας», δήλωσε στο Euractiv η Γιούλια Κιάν (Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας).

H Κιάν δε διευκρίνισε το καθεστώς των διαπραγματεύσεων ή εάν υπήρξε απάντηση από την πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ. Ωστόσο, είπε ότι το ίδιο θέμα έχει τεθεί με αρκετούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πιθανότητα τέτοιων αποστολών είχε προηγουμένως επιβεβαιωθεί από τον Ραφαέλ Γκρόσι (Γενικός Διευθυντής του IAEA) μετά από συνάντηση με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα.

Από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει επανειλημμένα στοχεύσει ενεργειακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκατομμύρια Ουκρανοί υπέστησαν είτε ελεγχόμενες είτε ανεξέλεγκτες διακοπές ρεύματος τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με τη Ρωσία να καταστρέφει τον μεγάλο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Τρυπιλλία κοντά στο Κίεβο τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.


Η προειδόποιηση του Ζελένσκι για ρωσικές επιθέσεις

Ο Ζελένσκι (Πρόεδρος της Ουκρανίας) είχε πει την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ ότι η Ρωσία σχεδιάζει περαιτέρω χτυπήματα στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας τους επόμενους μήνες, προειδοποιώντας για πιθανή «πυρηνική καταστροφή».

Οι εν λόγω τοποθεσίες θα περιλαμβάνουν τις 3 ισχυρές προσωπικότητες της χώρας, τους Rivne, Khmelnytskyi και Pivdennoukrainsk.

Ενώ το εργοστάσιο της Zaporizhzhia βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από το 2022, το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ έχει παροπλιστεί εδώ και αρκετό καιρό.

«Οι Ρώσοι, όταν κατάλαβαν ότι βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα πυρηνικά και ότι δεν τους επιτρέπεται να επιτίθενται απευθείας στα πυρηνικά, αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να παρακάμψουν αυτόν τον [μόνιμο] κανόνα επιτιθέμενοι στις υποδομές γύρω τους», είπε η Kyian.

Η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα για σημαντική επιδείνωση της ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη με έξι αντιδραστήρες.

Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τους πρώτους μήνες του πολέμου και έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις, για τις οποίες και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται.

Ταυτόχρονα, οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος που οδηγούν προς και από το εργοστάσιο της Zaporizhzhia έχουν κοπεί αρκετές φορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρού μπλακ άουτ που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πυρηνικό ατύχημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης