Ενέργεια

Goldman Sachs: Σε νέα ενεργειακή κρίση η Ευρώπη τον χειμώνα

Goldman Sachs: Σε νέα ενεργειακή κρίση η Ευρώπη τον χειμώνα
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και του Ιράν μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου στο Ισραήλ, γεγονός το οποίο τον χειμώνα θα ωθήσει, αναπόφευκτα, την τιμή του TTF ανοδικά
Δύσκολα αναμένεται να περάσει και αυτός ο χειμώνας σε ό,τι αφορά τις τιμές στην Ενέργεια για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την νεότερη έκθεση της Goldman Sachs, το γεωπολιτικό ρίσκο και η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και του Ιράν μπορεί να προκαλέσουν διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου στο Ισραήλ, γεγονός το οποίο τον χειμώνα θα ωθήσει, αναπόφευκτα, την τιμή του TTF ανοδικά.

Μολονότι οι εργασίες στα κοιτάσματα φυσικού αερίου Leviathan (~12 Bcm/έτος) και Tamar (~10 Bcm/έτος) να ξεκίνησαν ξανά μετά από μια σύντομη διακοπή αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την παραγωγή φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, «τα 22 Bcm/y από τα δύο οικόπεδα μαζί ισοδυναμούν με 16 mtpa ή 3,9% της παγκόσμιας προσφοράς LNG. Ωστόσο, οι υπάρχοντες τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG στην περιοχή (στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι οποίοι εισάγουν φυσικό αέριο μέσω αγωγού από το Ισραήλ) χρησιμοποιούνται ήδη εν μέρει. Ως εκ τούτου η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι περιορισμένη».


Screenshot-2024-10-03-110408.png
Ως αποτέλεσμα, με βάση τις περιφερειακές εισαγωγές LNG, εκτός εάν μεταφερθεί στην περιοχή πρόσθετη πλωτή δυναμικότητα επαναεριοποίησης, εκτιμάται ότι ο δυνητικός καθαρός αντίκτυπος σύσφιξης στις παγκόσμιες αγορές από μια συνεχή, πλήρη διακοπή των Leviathan/Tamar πιθανότατα θα είναι πιο κοντά στα 9 Bcm/έτος ή στο 1,7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Παρά τη μέτρια κλίμακα αυτής της δυνητικής σύσφιξης, το υποθετικό αυτό γεγονός θα καταστήσει τις ευρωπαϊκές αγορές πολύ πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών αυτόν τον χειμώνα εάν ο καιρός είναι ψυχρότερος από τον μέσο όρο.

«Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενίσχυε τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 5% ανά εβδομάδα σε πάνω από 38 ευρώ/MWh. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές προθεσμιακές τιμές φυσικού αερίου είχαν ήδη ανακάμψει μετά την είδηση μη συμφωνίας Ουκρανίας-Αζερμπαϊτζάν πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας. Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά δεν έχει αλλάξει άποψη για τη διακοπή των υπόλοιπων ρωσικών ροών μέσω της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους.

Ελλείψει ισχυρότερων ενδείξεων από αξιωματούχους της Ουκρανίας ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη διατήρηση των ροών φυσικού αερίου, και δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος φυσικό αέριο στο εσωτερικό, διατηρούμε και εμείς τη βασική μας άποψη ότι οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας μηδενίζονται στο τέλος του έτους. Εάν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τότε, βλέπουμε 4/8 ευρώ/MWh πτώση σε σχέση με τις προβλέψεις μας για τις τιμές Win24-25/SUm25 TTF 40/33 ευρώ/MWh, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικά καιρικά σοκ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης