WindEurope: Ο CBAM μπορεί να κοστίσει σε κάθε υπεράκτια ανεμογεννήτρια σχεδόν 1 εκατ. ευρώ

WindEurope: Ο CBAM μπορεί να κοστίσει σε κάθε υπεράκτια ανεμογεννήτρια σχεδόν 1 εκατ. ευρώ

Τα σενάρια τιμών που χρησιμοποίησε η έκθεση της ένωσης που προωθεί τη χρήση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη

Ο μηχανισμός προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) της ΕΕ θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ σε κάθε υπεράκτια ανεμογεννήτρια, σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από την WindEurope (μια ένωση που προωθεί τη χρήση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη).

Η έκθεση εκπονήθηκε από την Penta (βρετανική εταιρεία συμβούλων) και την EY (βρετανική πολυεθνική συνεργασία επαγγελματικών υπηρεσιών).


Σενάρια τιμών

Συγκεκριμένα εξέτασε τον αντίκτυπο του CBAM (θα ξεκινήσει από το 2026) στον ευρωπαϊκό τομέα αιολικής ενέργειας.

Χρησιμοποίησε δύο σενάρια τιμών για να υπολογίσει τον αντίκτυπο του πιθανού κόστους πιστοποιητικού CBAM: ένα με τιμή δικαιώματος ΕΕ (EUA) 100 ευρώ/τόνο και ένα άλλο σε 200 ευρώ/τόνο.

Στο χειρότερο σενάριο της, ο πληθωρισμός κόστους για μια μεμονωμένη ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλός για τους κατασκευαστές έως και 910.000 ευρώ.

«Ακόμη και με μια μέτρια υπόθεση ότι το 24% των εισαγόμενων προϊόντων περιέχονται στις ευρωπαϊκές ανεμογεννήτριες, ένα κόστος 910.000 ευρώ αντιπροσωπεύει μια δυνητικά σημαντική αύξηση στο συνολικό κόστος μιας υπεράκτιας ανεμογεννήτριας από το 2034 και μετά», ανέφερε η έκθεση.

Στόχος και εφαρμογή του CBAM

Ο CBAM της ΕΕ θα απαιτεί από τις εταιρείες να αγοράζουν πιστοποιητικά που καλύπτουν την περιεκτικότητα σε άνθρακα των εισαγόμενων προϊόντων τους από ορισμένους τομείς.

Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς παρόμοιων προϊόντων της ΕΕ να ανταγωνίζονται περισσότερο ισότιμα ​​με παραγωγούς από χώρες με λιγότερο περιοριστικούς περιορισμούς εκπομπών άνθρακα.

Το CBAM θα ​​εφαρμόζεται αρχικά σε εταιρείες που εισάγουν αλουμίνιο, τσιμέντο, λιπάσματα, υδρογόνο, σίδηρο, χάλυβα και ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ.


Πιέσεις στους κατασκευαστές

Η σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων βάσει του EU ETS και η σταδιακή εισαγωγή του CBAM θα ​​επηρεάσει «πρακτικά κάθε πτυχή» της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας αιολικής ενέργειας, ανέφερε η έκθεση.

«Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μπορεί να αντιμετωπίσουν πιέσεις κόστους που δεν μπορούν να περάσουν στους καταναλωτές, κάτι που μπορεί να μετριαστεί μόνο εν μέρει με τη χρήση ειδικών τελωνειακών διαδικασιών», δήλωσε ο Eamonn Lawler (Διευθύνων Σύμβουλος της Penta) σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο παρουσίασης της μελέτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το CBAM θα ​​οδηγούσε σε αυξημένο κόστος συμμόρφωσης και είχε ήδη ως αποτέλεσμα πιο δύσκολο επιχειρηματικό σχεδιασμό για τον κλάδο λόγω της έλλειψης σαφήνειας τιμολόγησης για τα πιστοποιητικά CBAM και εκείνα που υπόκεινται στο EU ETS, ανέφερε.

Ο CBAM ήταν επίσης πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερο αποδοτικές συναλλαγές ενέργειας μεταξύ των διασυνδέσεων λόγω της «αδυναμίας» των εμπόρων ενέργειας να δείξουν την τιμή του άνθρακα που πληρώθηκε για έναν όγκο που διαπραγματεύεται πολλές φορές πριν από την τελική παράδοση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης