Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει διπλές δημοπρασίες που θα αγοράσουν ανανεώσιμες πηγές H2 από πλειοδότες εκτός ΕΕ και στη συνέχεια θα το πουλήσουν σε Γερμανία και Ολλανδία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμέσου της αντιπροέδρου Τερέζα Ριμπέρα με αντικείμενο την πράσινη μετάβαση, χορήγησε έγκριση κρατικής ενίσχυσης σε ένα γερμανο-ολλανδικό πρόγραμμα H2Global ύψους 3 δισ. ευρώ για την αγορά πράσινου υδρογόνου (ή παραγώγων του) από χώρες εκτός ΕΕ σε δημοπρασία και την πώλησή του σε αγοραστές στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης θα επιδοτηθεί με 2,7 δισ. ευρώ από τη Γερμανία και 300 εκατ. ευρώ από την Ολλανδία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χρηματοδότηση «θα υποστηρίξει την κατασκευή τουλάχιστον 1.875 GW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς το πράσινο φως από την επίτροπο ανταγωνισμού, την πρόσφατα διορισμένη Teresa Riber, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για την ενεργειακή μετάβαση του μπλοκ.
«Σύμφωνα με το Clean Industrial Deal, αυτό το γερμανο-ολλανδικό πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για ανανεώσιμα καύσιμα στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την ανάπτυξή τους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε. «Θα οδηγήσει στη δημιουργία διεθνών αλυσίδων αξίας που θα μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Ο σχεδιασμός του συστήματος θα επιτρέψει την υποστήριξη μόνο των πιο οικονομικά αποδοτικών έργων, μειώνοντας έτσι το κόστος για τους φορολογούμενους και ελαχιστοποιώντας τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».
Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν από τη γερμανική Hintco, το τμήμα υλοποίησης του H2Global Foundation, το οποίο έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο διαγωνισμούς αγοράς για εισαγόμενα ηλεκτρονικά καύσιμα και πράσινη αμμωνία, αντίστοιχα. Οι πρώτες δημοπρασίες για αυτούς τους διαγωνισμούς πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2026 — περίπου 12 μήνες πριν από την πρώτη παράδοση πράσινης αμμωνίας από τη Fertiglobe, τον μοναδικό νικητή του πιλοτικού διαγωνισμού NH3.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί για το νέο σχήμα των 3 δισ. ευρώ.
Από τεχνικής απόψεως, η κρατική ενίσχυση χορηγήθηκε για την αγορά και πώληση ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs), τον όρο της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο και τα παράγωγά του, όπως η αμμωνία, η μεθανόλη και τα ηλεκτρονικά καύσιμα.
Πώς λειτουργεί το σύστημα H2 Global και τι προσπαθεί να επιτύχει
Ο μηχανισμός H2Global λειτουργεί μέσω συστήματος διπλής δημοπρασίας. Στο πρώτο μέρος, η Hintco προσφέρει στους παραγωγούς δεκαετείς συμφωνίες αγοράς υδρογόνου (ή παραγώγου H2) (HPAs) στους πλειοδότες στη δημοπρασία.
Προσθετικότητα, χρονική αντιστοίχιση και γεωγραφική συσχέτιση
«Προσθετικότητα» σημαίνει ότι το πράσινο υδρογόνο θα πρέπει να παράγεται από νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να μην χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που διαφορετικά θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των ανθρακούχων του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα κατ' εξουσιοδότηση νόμο της ΕΕ, οι προγραμματιστές θα πρέπει να εγκαταστήσουν νέα περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το πολύ τρία χρόνια πριν η συσκευή ηλεκτρολύσεως αρχίσει να παράγει υδρογόνο, αν και τα έργα που θα τεθούν σε λειτουργία πριν από την 1η Ιανουαρίου 2028 θα εξαιρούνται από τους κανόνες για δέκα χρόνια.
Η "χρονική αντιστοίχιση" ή "χρονική συσχέτιση" σχετίζεται με το πόσο συχνά οι παραγωγοί θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι συσκευές ηλεκτρολύτη τους τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας — συνήθως ωριαία, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια — και επομένως σε ποιο βαθμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό δίκτυο σε στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει και στη συνέχεια να στείλουν την ίδια ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας πίσω στο πλέγμα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι η παραγωγή υδρογόνου πρέπει να αντιστοιχίζεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε μηνιαία βάση μέχρι τις αρχές του 2030, οπότε θα πρέπει να αντιστοιχιστεί εντός της ίδιας περιόδου μιας ώρας
Ο "γεωγραφικός συσχετισμός" αναφέρεται στο πόσο κοντά είναι ο ηλεκτρολύτης που παράγει υδρογόνο στην πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιεί. Μπορούν να καθοριστούν αποστάσεις για να διασφαλιστεί ότι ένας ηλεκτρολύτης στη Γερμανία, για παράδειγμα, δεν τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες στην Ισπανία μέσω πιστώσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που στην πράξη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πράσινη ενέργεια στέλνεται σε ένα δίκτυο που δεν τη χρειάζεται, με ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από τον ηλεκτρόλυση που προέρχεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας ορυκτών καυσίμων.
Οι κανόνες της ΕΕ λένε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός έργου πρέπει να βρίσκονται στην ίδια ζώνη προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τον ηλεκτρολύτη.
Και οι τρεις κανόνες θα αποτρέψουν την άμεση ή έμμεση χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου ορυκτών για την παραγωγή «πράσινου υδρογόνου».
Το δεύτερο στάδιο
Στο επόμενο δεύτερο μέρος, η Hintco πουλά αυτό το υδρογόνο (ή το παράγωγο) στον πλειοδότη στις βραχυπρόθεσμες συμφωνίες πώλησης υδρογόνου (HSA).
Οι δημοπρασίες από την πλευρά των πωλήσεων πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2026 — περίπου 12 μήνες πριν από την πρώτη παράδοση πράσινης αμμωνίας από τη Fertiglobe, τον μοναδικό νικητή του πιλοτικού διαγωνισμού NH3.
Η πλήρης διαφορά κόστους μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης θα καταβληθεί (δηλαδή, θα επιδοτηθεί) από όποια κυβέρνηση (ή άλλη οντότητα) χρηματοδοτεί κάθε συγκεκριμένη δημοπρασία — όπως ένα σύστημα σύμβασης για τη διαφορά (CfD).
Ωστόσο, σε αντίθεση με ένα CfD — στο οποίο η κυβέρνηση εγγυάται μια συγκεκριμένη “strike price” με τον πωλητή — ο μηχανισμός H2Global διασφαλίζει ότι η αγορά θα αποφασίσει τόσο τις τιμές αγοράς όσο και τις τιμές πώλησης, «ανακαλύπτοντας» έτσι τις τιμές της αγοράς με τρόπο που τα CfD δεν το κάνουν .
Όπως δήλωσε ο CEO της Hintco, Timo Bollerhey, στο Hydrogen Insight τον Οκτώβριο: «Αγοράζουμε πολύ για να δημιουργήσουμε την επενδυτική βεβαιότητα για την πλευρά της προσφοράς. Από την πλευρά της προσφοράς, χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες συμφωνίες απορρόφησης, σταθερή τιμή, τραπεζική επιχείρηση, σαφείς κανόνες. Αυτό χρειάζονται για να πάρουν το FID.
«Από την πλευρά της ζήτησης, πολλοί παραχωρητές δεν μπορούν να συνάψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Δεν μπορούν να έχουν αυτή τη μακροπρόθεσμη άποψη. Κάποιοι θα ήθελαν να αναλάβουν τον κίνδυνο όγκου, αλλά όχι τον κίνδυνο τιμής.
«Αλλά πιο σημαντικές είναι δύο πτυχές. Πρώτα απ 'όλα, προσομοιώνουμε σαν ένα CfD, γιατί μέσω των σύντομων δημοπρασιών, αντλούμε μόνο τα δημόσια κεφάλαια που απαιτούνται για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα κόστους. Και υποθέτουμε ότι το χάσμα κόστους θα μειωθεί, γιατί θα δούμε τις τιμές από την πλευρά της ζήτησης να αυξάνονται και τα πράσινα premiums να ενισχύονται.
«Και δεύτερον — και εδώ πιστεύουμε πολύ στη δημιουργία αγοράς — παρέχουμε συνεχώς μηνύματα τιμολόγησης από την πλευρά της ζήτησης. Αυτό είναι τόσο σημαντικό ως μήνυμα προς τις αγορές.
«Στην Ευρώπη τουλάχιστον, τι είναι διατεθειμένη και ικανή να πληρώσει η αγορά; Και τότε τα έργα σε όλο τον κόσμο μπορούν να δουν αν έχουν χρήματα ή όχι. Αυτό ακριβώς το είδος των πληροφοριών λείπει. Το κάνουμε πολύ διαφανές».
www.worldenergynews.gr