Διεθνή

«Tα γυρίζει» ο Borisov – Δεν στηρίζει την αμυντική συμφωνία με την Ουκρανία (Euractiv)

«Tα γυρίζει» ο Borisov – Δεν στηρίζει την αμυντική συμφωνία με την Ουκρανία (Euractiv)
«Πριν από έξι μήνες, θα είχαμε υποστηρίξει κατηγορηματικά μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο Borisov
Ο Boyko Borisov, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κόμματος GERB που πρόσκειται στο ΕΛΚ, δεν υποστηρίζει πλέον την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την Ουκρανία, αφού ο υπηρεσιακός ζήτησε από το κοινοβούλιο να αποφασίσει για το θέμα.

Σύμφωνα με το Euractiv, ο σημερινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Dimitar Glavchev, δεσμεύτηκε να συμμετάσχει η χώρα του σε μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν πάνω από 20 κράτη, στην οποία πρωτοβουλία περιλαμβάνεται και μια συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία.

Ενώ ο Glavchev αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογράψει τη συμφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky, ενώ οι δύο τους βρίσκονταν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αρνήθηκε και ζήτησε σχετική εντολή από το κοινοβούλιο, όπου το GERB του Borisov έχει τις περισσότερες έδρες.

Μόνο έξι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ -η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Κύπρος- δεν έχουν υπογράψει μια τέτοια συμφωνία.

Αλλαγή ρότας

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, το GERB υποστήριξε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και ο ίδιος ο Borisov έχει συχνά χαρακτηρίσει αυτή την υποστήριξη ως απόδειξη της φιλοδυτικής στάσης του κόμματός του.

Όμως, σύμφωνα με τον Borisov, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει.

«Πριν από έξι μήνες, θα είχαμε υποστηρίξει κατηγορηματικά μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε ο Borisov.

Ο Borisov εξήγησε ότι ο λόγος ήταν η αυξανόμενη συζήτηση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε δε, ότι «θα εργαστούμε για μια διαδικασία ανασυγκρότησης» στην Ουκρανία, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να είναι μια κανονική κυβέρνηση που «θα υπογράψει μια συνθήκη που θα είναι αμοιβαία επωφελής».

Μισόλογα

Ο Βούλγαρος πολιτικός δεν εξήγησε πού βλέπει έλλειψη αμοιβαίου οφέλους στην προτεινόμενη συμφωνία.

Ερωτηθείς πώς μια κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει το σοσιαλιστικό κόμμα BSP, θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία, ο ίδιος δήλωσε: «Εάν η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής, κανένα κόμμα δεν θα έχει αντίρρηση».

Η BSP είναι αντίθετη στην παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Παρά τον μικρό αριθμό βουλευτών του (20 από τους 240), το BSP θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εταίρο συνασπισμού σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του GERB.

Ο ηγέτης του GERB δήλωσε επίσης ότι το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική εντολή για να υπογράψει τη συμφωνία με την Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης