Διττός είναι ο στόχος για το έργο της ΕΥΔΑΠ στη λίμνη των Κρεμαστών. Αν και ο κεντρικός του ρόλος θα είναι η ενίσχυση των αποθεμάτων ύδατος για τη μελλοντική κάλυψη αναγκών της Αττικής, το έργο θα λειτουργεί και ως αποθήκη ενέργειας καθώς θα κατασκευαστεί και μονάδα αντλησιοταμίευσης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρις Σαχίνης μιλώντας σε δημοσιογράφους,η δυναμικότητά της μονάδας θα είναι στα 50 MW.
Έργα 535 εκατ. ευρώ
Ολόκληρο το project περιλαμβάνει τη σύνδεση του Εύηνου με τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη και σε δεύτερη φάση τη μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, παράλληλα με την κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης. Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 535 εκατ. ευρώ και στόχος είναι ο ανάδοχος να αναδειχθεί εντός του 2025. Για την κατασκευή του συνολικού έργου εκτιμάται ότι απαιτείται μια διετία, ωστόσο μεσολαβεί και η ωρίμανσή του, η οποία δεν είναι ορατό πόσο γρήγορα μπορεί να συντελεστεί.
Πάντως, πέρα από τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, ο επόμενος μεγάλος στόχος της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι ο καθορισμός του σχεδίου που θα την οδηγήσει στη μείωση του ενεργειακού της κόστους μέσω της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας.
Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας η οποία εξυπηρετεί περίπου το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας, καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά έργα.
Ωστόσο, αναζητεί και εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η ανάπτυξη και άλλων δικών της πράσινων έργων, είτε για ίδια χρήση είτε και για έγχυση στο δίκτυο. Διαφορετικά, ή και συνδυαστικά, μπορεί να προχωρήσει και στη σύναψη διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος με παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας (PPAs).
Παραγωγή σταθμών
Σήμερα, ο ηλιακός σταθμός της Αχαρνών που λειτουργεί η εταιρεία παράγει 3.280.226 kWh ετησίως, οι πέντε μικροί υδροηλεκτρικοί της σταθμοί (σε Ελικώνα, Κίρφη, Εύηνο, Μάνδρα και Κιθαιρώνα) παράγουν 18.972.099 kWh τον χρόνο και ο Υδροηλεκτρικός της Ψυττάλλειας φτάνει τις 2.180.239 kWh κατ΄ έτος.
Επίσης, η ανακτώμενη θερμική ενέργεια βιοαερίου στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας φτάνει τις 97.200 MWh, στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης τις 2.810 MWh ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το βιοαέριο στο ΚΕΛ Ψυττάλειας υπολογίζεται στις 22.514 MWh.
Παράλληλα, παράγοντες της εισηγμένης δεν αποκλείουν μελλοντικά, ακόμη και την επέκταση στην αγορά της προμήθειας ρεύματος, με δεδομένο ότι διαθέτει ως «μαγιά» μια τεράστια πελατειακή βάση. Το τι τελικά θα αποφασιστεί από την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, θα προκύψει έπειτα από σχετική μελέτη το επόμενο διάστημα.
www.worldenergynews.gr