Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο:Αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ - Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Πετρέλαιο:Αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ - Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ. το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται λόγω των φόβων για διαταραχές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή

 

(Upd 21:50)  Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν έως και 1% την Τετάρτη λόγω των ανησυχιών ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να απειλήσει τις προμήθειες πετρελαίου από την πρώτη περιοχή παραγωγής στον κόσμο, αλλά η μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ περιόρισε τα κέρδη.
Το Brent ενισχυόταν 0,82%, στα 74,16 δολάρια το βαρέλι στις 21:50 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 0,69%, στα 70,32 δολάρια το βαρέλι.
Την Τρίτη, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους στο Ισραήλ, τη μεγαλύτερη άμεση επίθεση που έχει ποτέ στη χώρα. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα για την επίθεση, ένδειξη ότι η σύγκρουση στην περιοχή εντείνεται.

Τα αντίποινα του Ισραήλ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στόχευση ιρανικών εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου μεταξύ άλλων στρατηγικών τοποθεσιών, ανέφερε την Τετάρτη ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Την Τετάρτη, το Ιράν δήλωσε ότι η πυραυλική του επίθεση στο Ισραήλ τελείωσε, αποκλείοντας περαιτέρω πρόκληση. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση στην επίθεσή του θα αντιμετωπιζόταν με εκτεταμένη καταστροφή.
Μια επίθεση στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει την Τεχεράνη να απαντήσει με ένα χτύπημα στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, παρόμοιο με εκείνο που πραγματοποιήθηκε το 2019 στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αργού εκεί, δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.
«Οποιοδήποτε από αυτά τα γεγονότα θα οδηγούσε ανεπανόρθωτα τις τιμές του πετρελαίου σημαντικά υψηλότερα», είπε.

Σε μια άλλη κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο ισραηλινός στρατός έστειλε την Τετάρτη τακτικές μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων για να συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο ενάντια στη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προγραμμάτισε συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή για την Τετάρτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν αυξήθηκε στο υψηλό έξι ετών των 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) τον Αύγουστο, σύμφωνα με αναλυτές της ANZ.
«Μια μεγάλη κλιμάκωση από το Ιράν κινδυνεύει να φέρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο», ανέφερε σε σημείωμα η Capital Economics.
«Το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά ένα σημαντικό ζήτημα θα είναι εάν η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή εάν διακοπεί ο εφοδιασμός του Ιράν».

Αποθέματα και ΟΠΕΚ

Αντισταθμίζοντας τα προηγούμενα κέρδη, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια στα 417 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο  1,3 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν.

«Καθώς οδηγούμαστε στην εποχική συντήρηση διυλιστηρίων, μια ογκώδης πτώση στη δραστηριότητα διύλισης έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων αργού», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.
Την Τετάρτη, μια συνάντηση των κορυφαίων υπουργών του ΟΠΕΚ+ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ+ ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη. Ο όμιλος πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 bpd κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο.
«Οποιαδήποτε πρόταση ότι θα προχωρήσουν οι αυξήσεις της παραγωγής θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για διακοπές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.
Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν έως και τα 50 δολάρια το βαρέλι εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα όρια παραγωγής, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal επικαλούμενη εκπροσώπους της ομάδας παραγωγών πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης