Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι υποστηρικτές των πυρηνικών βλέπουν πια θετικά τη νέα Επιτροπή της ΕΕ

Οι υποστηρικτές των πυρηνικών βλέπουν πια θετικά τη νέα Επιτροπή της ΕΕ

Απομακρύνονται οι αρχικοί φόβοι του βιομηχανικού κλάδου για τους διορισμούς των Ριμπέρα και Ντάν Γιόργκενσεν - Η Ισπανίδα έχει προτείνει πιο ήπια προσέγγιση στα πυρηνικά (Euractiv)

Οι αρχικοί φόβοι της πυρηνικής βιομηχανίας σχετικά με τον διορισμό των πυρηνικών σκεπτικιστών Τερέσα Ριμπέρα και Ντάν Γιόργκενσεν σε βασικές θέσεις στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν…, με τη βιομηχανία να επικεντρώνεται πλέον στα θετικά.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) όρισε την Ριμπέρα ως εκτελεστικό αντιπρόεδρο για μια καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση, ενώ ο Γιόργκενσεν πρόκειται να επιβλέπει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής.

Ωστόσο, αυτοί οι διορισμοί κινδυνεύουν «να αναζωπυρώσουν τον πόλεμο μεταξύ της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Γάλλος φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Pascal Canfin (Ανανέωση) σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος σε προηγούμενες εντάσεις μεταξύ των πρόσφατα σχηματισθέντων ομάδων κρατών-μελών.

Δράσεις των Ριμπέρα και Γιόργκενσεν πριν διοριστούν στην ΕΕ

Στο εσωτερικό, Ριμπέρα και Γιόργκενσεν είναι μέλη κυβερνήσεων που αντιτίθενται στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Αμφότεροι αντιτάχθηκαν στη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ η οποία διευκολύνει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες που θεωρούνται φιλικές προς το κλίμα.

Έχουν επίσης διαδραματίσει ρόλο σε αρχεία της ΕΕ που σχετίζονται με πυρηνικά, πιο πρόσφατα σχετικά με τον ορισμό της ΕΕ για τις τεχνολογίες που θεωρούνται «στρατηγικές» για την εκ νέου εκβιομηχάνιση της Ευρώπης ή σχετικά με τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση πυρηνικών πόρων με ρυθμιζόμενα συμβόλαια αγοράς ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ κανόνες.

Ωστόσο, όταν η Ισπανία κατείχε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, η Ribera κράτησε ουδέτερη στάση σε τέτοια ζητήματα.

 

Το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο της Ριμπέρα

Το χαρτοφυλάκιο της Ισπανίδας Ριμπέρα περιλαμβάνει επίσης τις υπηρεσίες ανταγωνισμού της Επιτροπής (DG COMP) η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι οι εθνικές κρατικές δαπάνες δεν παρέχουν στις εταιρείες αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ανησυχεί τους πυρηνικούς υπερασπιστές.

«Σε μια εποχή που αρχίζουμε να μιλάμε για την ανάγκη τεράστιων δημόσιων επενδύσεων στην ανάπτυξη τεχνολογιών, το να δώσουμε στην Ριμπέρα αυτό το ρόλο φαίνεται παράδοξο και μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πραγματική ενσωμάτωση του ατόμου στη στρατηγική μετάβασης της ΕΕ και τη σχετική χρηματοδότηση», δήλωσε στο Euractiv ο Cecil Coulet (υπεύθυνος για θέματα ΕΕ στο think tank Équilibre des énergies).

Όμως η Valérie Faudon (γενική εκπρόσωπος της Γαλλικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας), είπε στο Euractiv ότι η DG COMP ενέκρινε πρόσφατα έναν τσεχικό μηχανισμό πυρηνικής υποστήριξης, ενώ οι υπηρεσίες της Επιτροπής «καθοδηγούνταν από την πρώην Επίτροπο Margrethe Vestager, μια μακροχρόνια αντίπαλος της πυρηνικής ενέργειας».

Η Γαλλία θα χρειαστεί την έγκριση της Επιτροπής για μηχανισμό πυρηνικής χρηματοδότησης για υφιστάμενους και νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

 

Μια πιο ισορροπημένη Επιτροπή συνολικά

Όσον αφορά στα πυρηνικά θέματα, η Ριμπέρα και Γιόργκενσεν δεν είναι οι μόνες σημαντικές προσωπικότητες στο νέο Σώμα των Επιτρόπων.

Πιο συγκεκριμένα, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι η ΕΕ πρέπει να παράγει «περισσότερη πυρηνική ενέργεια» και υπερασπίστηκε την ανάγκη «να εγγυηθούν νέες επενδύσεις» στον τομέα.

Επιπλέον η επιλογή της Προέδρου της Κομισιόν για Επίτροπο Ευημερίας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (ο Γάλλος Stéphane Séjourné) και τον πιθανό μελλοντικό επίτροπο για το κλίμα (Wopke Hoekstra από την Ολλανδία) που σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Φρανς Τίμερμανς (ένθερμος πυρηνικός αντίπαλος), φανερώνει ότι προτίμησε μέλη κομμάτων που τάσσονται υπέρ των πυρηνικών.

 Ούρσουλα_φον_ντερ_Λάιεν_2.jpg

Το ΕΚ πρέπει να εγκρίνει τους Επίτροπους

Για να εγκριθεί το νέο Σώμα των Επιτρόπων, όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι θα πρέπει να περάσουν από ακροάσεις υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Από τις ευρωπαϊκές εκλογές στις αρχές Ιουνίου, «υπάρχει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλά πυρηνικά ζητήματα», είπε στις 19 Σεπτεμβρίου στο Euractiv η Έμπα Μπους (Σουηδή υπουργός Ενέργειας) στο πλαίσιο πυρηνικής εκδήλωσης στο κτίριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες στις 17 Σεπτεμβρίου, η Ριμπέρα είπε ότι είχε δείξει «μεγάλο σεβασμό σε κάθε διαφορετική απόφαση που πρέπει να λάβει κάθε κράτος μέλος», προτείνοντας μια πιο ήπια προσέγγιση στα πυρηνικά.

Επιπλέον, η επιστολή της φον ντερ Λάιεν προς τον Jorgensen αναφέρει ρητά τον σεβασμό της «τεχνολογικής ουδετερότητας» μεταξύ των διαφορετικών ενεργειών χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αλλά «θα χρειαστούν περισσότερα για να πείσουν. Οι Ριμπέρα και Γιόργκενσεν θα πρέπει να αναλάβουν ισχυρές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια των ακροάσεων», είπε στο Euractiv ο Γάλλος ευρωβουλευτής Christophe Grudler ο οποίος ηγείται μιας άτυπης ομάδας περίπου 120 ευρωβουλευτών υπέρ των πυρηνικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης