Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λιβύη: Επαναλειτουργούν κοιτάσματα και τερματικά εξαγωγών πετρελαίου

Λιβύη: Επαναλειτουργούν κοιτάσματα και τερματικά εξαγωγών πετρελαίου

 Η NOC αίρει την ανωτέρα βία - Ανοίγει ο δρόμος για αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ

 

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης και η National Oil Corporation ανακοίνωσαν την Πέμπτη την επαναλειτουργία όλων των κοιτασμάτων πετρελαίου και των τερματικών εξαγωγών μετά την επίλυση μιας διαφωνίας σχετικά με την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό δυνητικά ανοίγει το δρόμο για τον παραγωγό του ΟΠΕΚ να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του πετρελαίου. Η NOC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε άρει την ανωτέρα βία σε όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου και τους τερματικούς σταθμούς από τις 3 Οκτωβρίου.

«Λάβαμε πρόσφατα μια επίσημη αξιολόγηση ασφαλείας σχετικά με τους Sharara, El Feel και Essider, η οποία επιβεβαιώνει ότι η NOC μπορεί να συνεχίσει τις Λειτουργίες και τις Εξαγωγικές Δραστηριότητες στους πελάτες της», ανέφερε στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι ο επικεφαλής Farhat Bengdara συνάντησε τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Naji Issa, και συζήτησαν έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έργων για την αύξηση της παραγωγής για τη διατήρηση της οικονομικής βιωσιμότητας και την «αντιστάθμιση του ελλείμματος των εσόδων που προκύπτει από το κλείσιμο και τη μείωση του πετρελαίου. τιμές».

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης έχει διαταραχθεί επανειλημμένα στη δεκαετία από το 2014, όταν η χώρα μοιράστηκε μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών στα ανατολικά και τα δυτικά μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα πριν σταματήσει η παραγωγή στα κοιτάσματα πετρελαίου Sharara, El Feel και Essider στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του. Τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές ήταν κατά μέσο όρο 460.000 bpd σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης πετρελαίου Kpler.

Τεχνικά προβλήματα

Η NOC κήρυξε ανωτέρα βία στις 7 Αυγούστου στο πετρελαιοπηγείο Sharara - μια από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής της Λιβύης με δυναμικότητα περίπου 300.000 βαρελιών την ημέρα - και στο πετρελαϊκό πεδίο Elfeel στις 2 Σεπτεμβρίου.
Η Sharara βρίσκεται στη νοτιοδυτική Λιβύη και λειτουργεί από μια κοινή επιχείρηση της NOC με την ισπανική Repsol, την γαλλική TotalEnergies, την αυστριακή OMV και την νορβηγική Equinor .
Το Elfeel έχει χωρητικότητα 70.000 βαρελιών την ημέρα και λειτουργεί από τη Mellitah Oil and Gas, μια κοινοπραξία μεταξύ της NOC και της ιταλικής Eni.
Τρεις μηχανικοί που εργάζονται στο κοίτασμα δήλωσαν ότι το κοίτασμα πετρελαίου δεν θα ξαναρχίσει την παραγωγή αμέσως λόγω «τεχνικών προβλημάτων» και ότι υποβάλλεται σε συντήρηση. Δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συντήρησης.
Η κυβέρνηση της Βεγγάζης στα ανατολικά είπε ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία, αφού οι αντίπαλες αρχές συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να διορίσουν τον Issa ως νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Οι αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης είχαν κλείσει πετρελαιοπηγές και διέκοψαν τις περισσότερες εξαγωγές αργού στις 26 Αυγούστου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση του Προεδρικού Συμβουλίου, που βρίσκεται στην Τρίπολη στα δυτικά, να αντικαταστήσει τον βετεράνο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Sadiq al-Kabir.
Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Mohamed al-Menfi, συναντήθηκε με τον Issa την Τετάρτη και τόνισε «την ανάγκη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας να δεσμευτεί στον τεχνικό ρόλο της τράπεζας, να μείνει μακριά από την πολιτική και το διοικητικό συμβούλιο να μην ξεπεράσει τις νομικές δικαιοδοσίες της τράπεζας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης