Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθερά τιμολόγια η νέα πρόκληση της αγοράς - Έρχονται νέα από την Protergia

Σταθερά τιμολόγια η νέα πρόκληση της αγοράς - Έρχονται νέα από την Protergia
Προβλέψεις για άνοδο των τιμών τον χειμώνα

Η στροφή στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος αναδεικνύεται πλέον ως η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί αγορά ηλεκτρισμού. Οι καταναλωτές οικιακοί αλλά και επιχειρήσεις, έχουν κληθεί από την αρχή του χρόνου να παρακολουθούν την πορεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και να επιλέγουν το πλέον κατάλληλο γι΄ αυτούς τιμολόγιο. Όμως είναι πλέον σαφές πως αυτό δεν εφικτό.

Είναι αδύνατον για τους καταναλωτές ακόμη και για τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις εξελίξεις των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, να συγκρίνουν μαθηματικούς τύπους και ποσοστά εκπτώσεων ώστε να επιλέξουν την πλέον συμφέρουσα τιμή, ενός αγαθού που χωρίς αυτό δεν λειτουργεί ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία.
Η απάντηση βρίσκεται στα σταθερά τιμολόγια μακράς διάρκειας. Η αγορά έχει λάβει ήδη τα μηνύματα και ανταποκρίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Protergia η εταιρία προμήθειας της Metlen και δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρισμού της χώρας διατηρεί ήδη τα τιμολόγια της σταθερά τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Παράλληλα προετοιμάζεται για να παρουσιάσει σταθερά τιμολόγια για μεγάλους, άλλα και μικρότερους καταναλωτές, οικιακούς αλλά και επιχειρηματικούς.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ένας μεγάλος προμηθευτής επιλέγει την πολιτική αυτή μόνο προς όφελος των καταναλωτών. Η απάντηση είαι προφανώς όχι.

Σε κινητικότητα η αγορά

Με δεδομένο ότι η αγορά βρίσκεται σε μια συνεχή κινητικότητα, δυνατότητα να προσφέρουν σταθερά αλλά και προσιτά τιμολόγια έχουν μόνο οι μεγάλοι παίκτες που διαθέτουν τη ρευστότητα να αντισταθμίσουν τα κόστη τους. Άλλωστε οι προσιτές τιμές εξασφαλίζουν μερίδια αγοράς και αυτό είναι το κύριο ζητούμενο για μια εταιρία που προσβλέπει στο μέλλον και στην ανάδειξη της σε κυρίαρχο παίκτη όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην προμήθεια ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, οι πρώτοι αυτοί μήνες μετά την ενεργειακή κρίση και την πλήρη απελευθέρωση έδειξαν ότι η λύση είναι η σταθερότητα στις τιμές, κάτι που άλλωστε συνέβη και σε όλες τις αγορές όταν αυτές απελευθερώθηκαν, όπως για παράδειγμα η τηλεφωνία.
Η τάση στην αγορά είναι ήδη σαφής. Ο καταναλωτής πρέπει να εκπαιδευτεί στη λογική των σταθερών τιμολογίων και πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.


Στροφή Σκυλακάκη

Εξάλλου και σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μετά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι με τη νέα έκρηξη των τιμών του ρεύματος φαίνεται ότι έχει κάνει στροφή στη ρητορική του.
Μέχρι πρόσφατα ο υπουργός απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με τις υψηλές τιμές ενέργειας αναφερόμενος στο δικαίωμα του καταναλωτή να αλλάζει προμηθευτή ρεύματος. Τώρα, όμως η συζήτηση εστιάζεται στα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα σταθερά τιμολόγια.

«Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούρια υπόθεση, ενώ δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς τα PPAs (μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας). Τώρα έχουμε εισαγωγή τέτοιων συμφωνιών καταρχήν στη βιομηχανία και σταδιακά θα πάμε σε σταθερά τιμολόγια και μακροχρόνιες συμφωνίες» δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης.
Πάντως ο πρώτος που μίλησε για την αναγκαιότητα των σταθερών τιμολογίων και μάλιστα διετούς διάρκειας ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η αναταραχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών μηνών και επί του παρόντος έχει αποκλιμακωθεί, θα επανέλθει τους επόμενους μήνες.


Δυσοίωνα μηνύματα

Τα μηνύματα από τη διεθνή ενεργειακή αγορά δεν είναι ευοίωνα. Η τιμή του φυσικού αερίου κινείτε στο επίπεδο των 40 ευρώ/MWh έως και τον Μάρτιο του 2025. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του CO2 το τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 70 ευρώ/τόνο έναντι των περίπου 62 ευρώ/τόνο που είναι σήμερα. Αυτά τα δεδομένα οδηγούν σχεδόν με ασφάλεια στην πρόβλεψη νέας ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες οπότε και η ζήτηση θα αυξηθεί.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η αναζήτηση λύσεων για τις εξασφάλιση σταθερότητας στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι είναι το κύριο ζητούμενο και οι στρατηγικοί παίκτες της αγοράς όπως η Protergia προσαρμόζονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης