Με οδηγό τη μελέτη μιας από τις πιο εξειδικευμένες ευρωπαϊκές εταιρίες, της γαλλικής Compass Lexecon θα προχωρήσει το ΥΠΕΝ στις απαιτούμενες αλλαγές στην λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέψουν να φτάσει η φθηνή ενέργεια των ΑΠΕ στους καταναλωτές.
Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή της πρότασης Ντράγκι την οποία ανέλαβε να εξετάσει η γαλλική εταιρία για λογαριασμό της ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την μείωση του ενεργειακού κόστους. Η μελέτη, ανατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνεννόηση με το ΥΠΕΝ και τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη ότι θα τη λάβει σοβαρά υπόψη του, αφού θα έχει το κύρος ενός εγνωσμένου κύρους ευρωπαϊκού οίκου,
Η Compass Lexecon θα διερευνήσει το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση Ντράγκι στην Ελλάδα χωρίς να παραβιάζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και το δίκαιο του ανταγωνισμού, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της στα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ και στη λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπως και κάθε άλλη επίπτωση. Παράλληλα η γαλλική εταιρία θα εξετάσει και την εφαρμογή της πρότασης Ντράγκι συνολικά στην Ευρώπη, αντικείμενο με το οποίο δεν έχει καταπιαστεί κανένας επίσημος θεσμικός φορέας της ΕΕ. Αντικείμενο της μελέτης είναι επίσης η καταγραφή κάθε είδους στρέβλωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και προτάσεων αντίστοιχα για την κατάργησή τους στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Έλλεμμα ανταγωνιστικότητας
Η Εκθεση Ντράγκι συνδέει άμεσα τοι τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ με το υψηλό ενεργειακό κόστος και προτείνει μια και προτείνει μια ολική αναθεώρηση στα θεμελιώδη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.
Προτείνει την αποσύνδεση της τιμής των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας από την τιμή των ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο και άνθρακα) μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων (PPAs και CFDs) ώστε να φτάνει το όφελος των χαμηλών τιμών στους καταναλωτές. Η Εκθεση διατηρεί την αρχή του οριακού κόστους (διαμόρφωση τιμών με βάση το κόστος της ακριβότερης μονάδας) αλλά περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της μόνο στην αγορά εξισορρόπησης, δηλαδή την συμπληρωματική ενέργεια των μεταβλητών ΑΠΕ και την παροχή εφεδρειών, αφού οι τιμές για το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης θα καθορίζονται μέσω διμερών συμβολαίων.
Η έκθεση Ντράγκι υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει να διοχετεύονται περισσότερα κεφάλαια από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων (ΣΕΔΕ) της ΕΕ στη βαριά βιομηχανία.
Τις προτάσεις Ντράγκι έχει αγκαλιάσει η ενεργοβόρα βιομηχανία της Ελλάδας και της Ευρώπης που πληρώνει δύο και τρεις φορές ακριβότερα το ρεύμα από ότι οι ΗΠΑ και τέσσερις με πέντε φορές ακριβότερα το φυσικό αέριο.
Αναποτελεσματικό μοντέλο
Η αποτελεσματικότητα του μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς έχει αμφισβητηθεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα σε επίπεδο πρωθυπουργού με αφορμή την κρίση τιμών στην περιοχή της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης το καλοκαίρι και την εν εξελίξει κρίση.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης ασκώντας για μια ακόμη φορά δημόσια κριτική για το στρεβλό μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς. «Δεν μιλάμε για στρέβλωση που διαρκεί μία ημέρα, την οποία θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε. Αυτό είναι ένα μοτίβο.
Θα καταστήσουμε τις θέσεις μας απόλυτα ξεκάθαρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι και η επανεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής συμφωνεί στη μείωση των τιμών της ενέργειας, αλλά για όλους, όχι μόνο για κάποιους. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση αλλά δεν έχουμε επωφεληθεί ακόμη όσον αφορά στις τιμές από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει» είπε ο πρωθυπουργός. Στη γραμμή αυτή θα κινηθεί αύριο στη συνάντηση που θα έχει με κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
www.worldenergynews.gr