Ενέργεια

Αστάθεια στην αγορά πετρελαίου εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης Ρωσίας- Ουκρανίας  

Αστάθεια στην αγορά πετρελαίου εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης Ρωσίας- Ουκρανίας   

Γεωπολιτικές εντάσεις και ανησυχία για διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα

 

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν  να κινούνται σε ασταθές έδαφος από τα μέσα του πρωινού της Τρίτης, με το Brent να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι—μείωση 0,12 δολ. από το χθεσινό κλείσιμο αλλά σημαντικά αυξημένη από τα επίπεδα του Σαββατοκύριακου.

Το WTI διαπραγματευόταν με πτώση λίγο πάνω από τα 69 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν νωρίτερα την ίδια ημέρα πριν ανακάμψουν ελαφρώς εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και διακοπής παραγωγής στο Johan Sverdrup.

 Τη Δευτέρα, το πριμ για τον πόλεμο είχε επιστρέψει στις αγορές πετρελαίου αφού η κυβέρνηση Biden έδωσε στην Ουκρανία το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει τη Ρωσία. Αυτό -και η είδηση ​​ότι το κοίτασμα πετρελαίου Johan Sverdrup της Νορβηγίας είχε σταματήσει την παραγωγή λόγω διακοπής ρεύματος στην ξηρά- οδήγησε τις τιμές στα ύψη.

 Η Equinor επανέλαβε γρήγορα τουλάχιστον μερική παραγωγή στο Sverdrup, αλλά όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κατάσταση που εξελίσσεται στην Ουκρανία αφού εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε μια ρωσική περιοχή νωρίτερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι αυτό συνιστά μια σημαντική κλιμάκωση, με τον Putin να χαμηλώνει το όριο για ένα πυρηνικό χτύπημα και να προκαλεί ανησυχία στην αγορά.

 Την Τρίτη οι τιμές  υποχώρησαν από την άνοδο της Δευτέρας προτού κατευθυνθούν υψηλότερα και τελικά επανέλθουν στα επίπεδα της Δευτέρας.

 Η τιμή των 73 δολαρίων για το Brent εξακολουθεί να είναι σχεδόν 10 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με τις τιμές που ήταν εκείνη την εποχή πέρυσι και 4 δολάρια κάτω από εκεί που ξεκίνησε το έτος.

 Το αμερικανικό δολάριο ανέβηκε επίσης την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, ενώ μια άλλη επίμονη διακοπή παραγωγής πετρελαίου στο κοίτασμα πετρελαίου Tengiz στο Καζακστάν οδήγησε σε μείωση της παραγωγής κατά 30%  ενώ ολοκληρώθηκαν οι επισκευές.

 Η πιθανότητα περαιτέρω γεωπολιτικών επιπτώσεων κάνει τους traders να είναι προσεκτικοί, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να παρακολουθούν στενά τυχόν πρόσθετες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης και την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα της αγοράς.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης