Έντονες αντιδράσεις για έξι περιοχές
Έπειτα από τις αντιδράσεις κατά των χερσαίων έργων ΑΠΕ, πληθαίνουν και οι φωνές κατά των χωροθετήσεων υπεράκτιων αιολικών πάρκων οι οποίες μάλιστα έφτασαν έως τη Βουλή υπό τη μορφή επερωτήσεων και αναφορών. Ειδικότερα, μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα έχουν υποβληθεί επτά για περιοχές που περιλαμβάνονται στη "sort list" της πρώτης φάσης του Εθνικού Προγράμματος που περιλαμβάνει:
- Το "Κρήτη 1" (απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου),
- Τη Γυάρο (με τη χωροθέτηση να γίνεται δυτικά του νησιού, προς την Κέα),
- Την περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης - Αλιβερίου),
- Τον Βόρειο Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και το Ακρωτήριο Αράξου),
- τη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι)
- τη Δονούσα.
Ειδικότερα, για την χωροθέτηση υπεράκτιων πάρκων στον Πατραϊκό υπεβλήθησαν στη Βουλή μία αναφορά και δύο ερωτήσεις. Στην ερώτησή τους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά στηριζόμενοι στις έντονες και συνεχιζόμενες αντιδράσεις των συλλογικών φορέων της τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών αρχών του νομού Αχαΐας ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις του στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον.
Να σημειωθεί ότι, πρόσφατα ψηφίσματα τόσο από το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και από τον δήμο Πατρέων καταδικάζουν την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου ενώ η Δημοτική Αρχή Πάτρας καλεί φορείς από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου και έχει βρει ήδη ανταπόκριση σε πάνω από 100 φορείς.
«Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πάρκο, από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, μέχρι το Ρίο με πάνω από πενήντα ανεμογεννήτριες ύψους 280 μέτρων σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές (κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης), σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού κόλπου», επισημαίνουν.
Αρνητική γνωμοδότηση
Όσο για τη Βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ κυρία Αικατερίνη Σπυριδάκη ζητά εξέταση της αρνητικής γνωμοδότησης του Δήμου Σητείας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ο δήμος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γνωμοδότησε αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και της γνώμης των αρμόδιων φορέων.
Η απόφαση βασίζεται στην έλλειψη συναίνεσης από τις τοπικές αρχές, καθώς και στην απόσταση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από προστατευόμενες περιοχές, όπως γεωπάρκα, αρχαιολογικοί χώροι και περιοχές NATURA, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής. Ο Δήμος Σητείας διαμηνύει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένες αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και προς βλάβη των συμφερόντων της.
Όσο για τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλη Συντυχάκη, σε ερώτηση για την εγκατάσταση Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στον νομό Λασιθίου αφήνουν αιχμές για την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που ενώ αρχικά είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με τη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την Κάτω Ζάκρο, όπως και για το θαλάσσιο τμήμα που βρίσκεται σε εγγύτητα με τη Σπιναλόγκα στη συνέχεια άλλαξε την απόφασή του ως προς τη θαλάσσια περιοχή στον αρχαιολογικό χώρο Ζάκρου. Ακόμη, το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη πλωτών και σταθερής βάσης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) στο Θρακικό Πέλαγος.
Επίσης, στη Δονούσα η τοπική κοινωνία βρίσκεται το "κόκκινο" έπειτα από την παρουσίαση, προημερών project που αφορά αιολικό πάρκο με σημείο αναφοράς την παραλία της Καλοταρίτισσας.
Η Αλ. Σδούκου για την ΣΜΠΕ
Σε απάντηση της προ ημερών στη Βουλή η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) την οποία υπέβαλε η ΕΔΕΥΕΠ που εκπόνησε και το Εθνικό Προγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ).
Σύμφωνα με την ίδια, η ΣΜΠΕ διαβιβάστηκε προς δημοσιοποίηση και διαβούλευση και οι απόψεις φορέων και προσώπων, οι οποίες έχουν κατατεθεί, λαμβάνονται ιδιαίτερα υπ' όψιν και αξιολογούνται από τη ΔΙΠΑ. Όπως επισημαίνει, ο τελικός σχεδιασμός του έργου Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) δεν έχει σε καμία περίπτωση αποφασιστεί στο παρόν στάδιο, αποτελεί περιεχόμενο των επόμενων σταδίων του Προγράμματος και επενδυτική απόφαση. Οι προτεινόμενες ΠΟΑΥΑΠ δεν αποτελούν, όπως εξηγεί, σε καμία περίπτωση, την περιοχή τελικής εγκατάστασης έργων ΥΑΠ, η οποία θα προσδιοριστεί κατόπιν λεπτομερών μελετών σε επόμενα στάδια.
Αναφορικά με τα όποια πιθανά ρήγματα στην περιοχή του Πατραϊκού, αυτά θα απασχολήσουν τις επόμενες ειδικές τεχνικές μελέτες, τις οποίες θα πραγματοποιήσει η ΕΔΕΥΕΠ και οι οποίες θα συνοδεύονται από τις αντίστοιχες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. "Οι εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ προέκυψαν από την εφαρμογή πολυάριθμων τεχνικών, περιβαλλοντικών και τεχνοοικονομικών κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών", σημειώνει η κυρία Σδούκου.
Σύμφωνα με την ίδια, τα έργα ΥΑΠ υπόκεινται στην αυστηρότερη και ενδελεχέστερη αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών από οποιοδήποτε άλλο έργο ή δραστηριότητα. "Το γεγονός αυτό εγγυάται ότι η πρόοδος αυτών των απαραίτητων έργων πράσινης ενέργειας - αλλά και πράσινης οικονομίας, καθώς θα φέρουν επενδύσεις 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Χώρα και στην τοπική οικονομία - θα γίνει με απόλυτο σεβασμό και προσοχή στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες", υποστηρίζει.