Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκθεση Ντράγκι και ενεργειακή ασφάλεια στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΝ στις 15/10

Έκθεση Ντράγκι και ενεργειακή ασφάλεια στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΝ στις 15/10
Στην ατζέντα οι αποκλίσεις των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ,
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και οι δυνατότητες εφαρμογής των προτάσεων Ντράγκι για την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ατζέντα, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τις αποκλίσεις των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, κάτι το οποίο τονίζεται και στην πρόσφατη επιστολή στην Κομισιόν των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Στο τραπέζι θα μπει και η ενεργειακή ασφάλεια και οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν την ετοιμότητα της Ευρώπης για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο. Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς για την ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ, την οποία θα ακολουθήσει παρουσίαση για την ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία από τον Γερμανό Γκαλουσένκο, τον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας.

Επίσης θα παρουσιαστεί έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση της ενεργειακής ένωσης και θα δώσει συνέχεια στην εφαρμογή του σχεδίου REPowerEU, ενώ θα ενημερώσει και σχετικά με την εφαρμογή του Fit for 55.

Η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής για τη Γεωθερμία που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 και η Κύπρος θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την Κοινή Δήλωση για τη «Μετατροπή της Περιφέρειας της Μεσογείου σε Πράσινο Ενεργειακό Διάδρομο» που εγκρίθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Υπουργική Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια MED9.

Ενέργεια και Ανταγωνιστικότητα- Θα συζητηθεί η έκθεση Ντράγκι

Σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Ντράγκι, οι υπουργοί στις 15 Οκτωβρίου θα ανταλλάξουν δημόσια απόψεις σχετικά με τη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι τα πορίσματα της έκθεσης θα συμβάλουν στις εργασίες της Επιτροπής για ένα νέο σχέδιο για τη βιώσιμη ευημερία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Και ειδικότερα, στην ανάπτυξη του νέου Clean Industrial Deal για ανταγωνιστικές βιομηχανίες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, το οποίο θα παρουσιαστεί τις πρώτες 100 ημέρες της νέας εντολής της Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων η έκθεση Ντάγκι υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη χωρητικότητα των δικτύων προχωρούν αργά, εν μέρει λόγω των μεγάλων χρονικών διαστημάτων που απαιτούνται για την έγκριση νέων ενεργειακών έργων, όπως οι αιολικές φάρμες, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν από τρία έως εννέα χρόνια, ανάλογα με τη χώρα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το φορολογικό σύστημα ενέργειας της Ευρώπης, το οποίο διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, συμβάλλει στις υψηλές τιμές λιανικής ενέργειας. Παρά το γεγονός πως η φορολογία αποτελεί εργαλείο για την προώθηση της απανθρακοποίησης, μπορεί επίσης να αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομική ανταγωνιστικότητα.

 Και τονίζει ότι για  να καταστεί η ενεργειακή μετάβαση ευκαιρία, η Ευρώπη πρέπει να εναρμονίσει όλες τις πολιτικές της με τους κλιματικούς στόχους και να καταρτίσει ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τον άνθρακα και την ανταγωνιστικότητα, το οποίο θα καλύπτει τους παραγωγούς ενέργειας, τους τομείς της καθαρής τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και τις επιχειρήσεις με μεγάλη ενεργειακή ένταση, όπου οι εκπομπές είναι δύσκολο να μειωθούν.

Ενίσχυση μηχανισμών προμηθειών

Για να μετριαστεί η αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου και να αξιοποιηθεί καλύτερα η συλλογική αγοραστική δύναμη της Ευρώπης, η έκθεση προτείνει την ενίσχυση των μηχανισμών κοινών προμηθειών, όπως η πλατφόρμα AggregateEU, και τη διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων συνεργασιών με αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας.

 Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη  η ΕΕ  να μειώσει την εξάρτησή της από τις αγορές spot και να ενθαρρύνει τη χρήση Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (PPAs) και Συμβάσεων Διαφοράς (CfDs), που μπορούν να βοηθήσουν στην αποσύνδεση του κόστους της καθαρής ενέργειας από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων. Η έκθεση συνιστά επίσης την ενίσχυση της ρυθμιστικής εποπτείας στις αγορές ενέργειας και παραγώγων ενέργειας, επιβάλλοντας χρηματοοικονομικά όρια θέσης για τον περιορισμό της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς που επιδεινώνει την αστάθεια των τιμών.

Η απανθρακοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος απαιτεί αφενός πόρους και επενδύσεις, και αφετέρου επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΕΕ έχει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους, στοχεύοντας σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες με μεγάλη ένταση εκπομπών στην ΕΕ, όπως τα χημικά και τα μέταλλα, θα χρειαστούν 500 δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια για να απαλλαγούν από τον άνθρακα, αναφέρει η έκθεση του Ντράγκι. Συν τοις άλλοις, οι επενδύσεις στις μεταφορές θα ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ 2031 και 2050.

Και τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ισορροπώντας μεταξύ άμεσων προκλήσεων και μακροπρόθεσμων ευκαιριών.

Η απανθρακοποίηση προσφέρει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να μειώσει το ενεργειακό κόστος, να εξασφαλίσει την ενεργειακή της προμήθεια και να ηγηθεί στην καινοτομία καθαρής τεχνολογίας. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι δομικές αδυναμίες στην αγορά ενέργειας, να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις υποδομές και να διασφαλιστεί ένα δίκαιο κανονιστικό περιβάλλον.

Με τις κατάλληλες στρατηγικές, η Ευρώπη μπορεί να μετατρέψει την ενεργειακή της μετάβαση σε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια σκηνή. Για να επιτύχει πραγματική στρατηγική ανεξαρτησία και να αυξήσει την παγκόσμια γεωπολιτική της επιρροή, η Ευρώπη χρειάζεται σχέδιο ώστε να αντιμετωπιστεί η απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι των κύριων αντιπάλων του μπλοκ, εν μέρει λόγω της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και της έλλειψης πρώτων υλών. H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της μετάβασης σε οικονομία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, αλλά η αύξηση της ασφάλειας με ταυτόχρονη μείωση των εξαρτήσεων από άλλες χώρες, παρουσιάζεται από τον Μάριο Ντράγκι ως «το τρίπτυχο επιτυχίας» για το μέλλον της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης