Τελευταία Νέα

WoodMack: Αύξηση 640% στην αποθήκευση ενέργειας - 3,8 TW νέα Φ/Β έως το 2033

WoodMack: Αύξηση 640% στην αποθήκευση ενέργειας - 3,8 TW νέα Φ/Β έως το 2033

Η αποθήκευση ενέργειας είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας

Η παγκόσμια εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας θα προσθέσει 3,8 TWac νέας χωρητικότητας έργου έως το 2033 σε σύγκριση με 1,6 TW αιολικής ενέργειας, ενώ προβλέπεται αύξηση 640% για την αποθήκευση ενέργειας.

Από το 2024 έως το 2033, οι κατασκευαστές θα φέρουν περισσότερα από 5,4 τεραβάτ (TWac) νέας ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας στο δίκτυο, αυξάνοντας το συνολικό παγκόσμιο σε 8 TWac, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ηλεκτρίσει τις οικονομίες και να επιτύχει στόχους απαλλαγής από άνθρακα, σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της Wood Mackenzie (εταιρεία συμβούλων ενέργειας).

Η χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας (εξαιρουμένων των αντληθέντων υδροηλεκτρικών) θα αυξηθεί πάνω από 600%.

Την ίδια περίοδο σχεδόν 1 TW νέας χωρητικότητας αναμένεται να κυκλοφορήσει στο δίκτυο.

Αυτό καθιστά την αποθήκευση ενέργειας μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις ολοκλήρωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

«Η παγκόσμια ζήτηση για ΑΠΕ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, λόγω των στόχων πολιτικής σε επίπεδο χώρας, της τεχνολογικής καινοτομίας και των ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Luke Lewandowski (Αντιπρόεδρος παγκόσμιας έρευνα για τις ανανεώσιμες πηγές στη Wood Mackenzie).

Η ετήσια ισχύς θα αυξηθεί από περίπου 500 GW νέας ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας που θα εγκατασταθεί το 2023 και κατά μέσο όρο 560 GW ετησίως κατά τη διάρκεια της 10ετούς προοπτικής.

Η Κίνα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση ενέργειας και την απορρόφηση από τον άνεμο, με 3,5 TWac που προβλέπεται να συνδεθούν στο δίκτυο μεταξύ 2024 και 2033.


Η παγκόσμια ηλιακή δυναμικότητα Φ/Β θα τετραπλασιαστεί από το 2024 έως το 2033

Το 2023, οι δραστικές μειώσεις στις τιμές των κινεζικών μονάδων και οι αυστηρές προθεσμίες για τη διασύνδεση των δημοπρατούμενων έργων προκάλεσαν ετήσια αύξηση 150% για τις εγκαταστάσεις σε όλα τα τμήματα ηλιακών φωτοβολταϊκών (Φ/Β).

GSI-_ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ_1.jpg

«Τελικά, η μεγιστοποίηση της χωρητικότητας των ηλιακών φωτοβολταϊκών και της αιολικής ισχύος για αυτό το θέμα, τα επόμενα 10 χρόνια θα εξαρτηθεί από πρόσθετες τεχνολογικές εξελίξεις: από την επέκταση της υποδομής δικτύου έως την παροχή κινήτρων για λύσεις ευελιξίας, μεταφορά και ηλεκτροδότηση θέρμανσης», δήλωσε ο Juan Monge (κύριος αναλυτής στη Wood Mackenzie).

Οι ετήσιες αυξήσεις της εγκατεστημένης δυναμικότητας θα συνεχιστούν έως το 2026, όταν η WoodMack προβλέπει επιβράδυνση 2 ετών λόγω της αναμενόμενης παύσης της αναπτυξιακής δραστηριότητας πριν από τον επόμενο γύρο προγραμματισμένων προμηθειών οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Για τις εγκαταστάσεις το πρώτο τρίμηνο, οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ εγκατέστησαν περισσότερη ηλιακή ενέργεια το πρώτο τρίμηνο του 2024 από ό,τι σε όλο το 2019.

Οι εγκαταστάσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 36% από έτος σε έτος και η νέα δυναμικότητα στην Ινδία έως το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 85% συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα το 2023.

Ωστόσο, η έκρηξη… κατανεμημένων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται, με τις οικιακές εγκαταστάσεις του πρώτου τριμήνου να συρρικνώνονται περισσότερο από 30% στη Γερμανία και πάνω από 50% στην Ολλανδία, καθώς οι τιμές λιανικής μειώνονται.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_25.png

Αποθήκευση ενέργειας: Η παγκόσμια αθροιστική χωρητικότητα θα εξαπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2033

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας (σε παγκόσμια κλίμακα) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 159 GW/358 GWh μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με την ενημέρωση της Wood Mackenzie για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς αποθήκευσης ενέργειας για το δεύτερο τρίμηνο.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας το 2023 πέτυχε αύξηση ρεκόρ 162% σε σύγκριση με το 2022, εγκαθιστώντας 45 GW/100 GWh», δήλωσε η Anna Darmani (κύρια αναλύτρια αποθήκευσης ενέργειας στη Wood Mackenzie).

Κοιτάζοντας το μέλλον, θα προστεθούν 926 GW/2789 GWh μεταξύ 2024 και 2033, σημειώνοντας αύξηση 636%.

Η Κίνα παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας, λόγω της ακμάζουσας αγοράς ηλιακής ενέργειας, με κατά μέσο όρο 42 GW/120 GWh ετήσια προσθήκες ισχύος που προβλέπονται τα επόμενα 10 χρόνια.

Στην Ευρώπη, τα έργα κλίμακας δικτύου ανθίζουν… καθώς οι κατασκευαστές στοχεύουν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες από τα αναδυόμενα συμβατικά έσοδα.

Η ζήτηση από το κατανεμημένο τμήμα έχει μειωθεί κατά 23% το 2024 καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές λιανικής. Ωστόσο, με χαμηλότερο κόστος συστήματος και ρυθμιστικές αλλαγές, η κατανεμημένη ανάπτυξη της αγοράς αναμένεται να ξαναρχίσει από το 2026.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_17.png
Η παγκόσμια βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα προσθέσει άνω των 1,7 TW τα επόμενα 10 χρόνια

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η Wood Mackenzie για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς αιολικής αγοράς της για το δεύτερο τρίμηνο, η πολιτική υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας οδηγεί τη μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας στον κόσμο, να προβλέπεται να εγκαθιστά 91,5 GW κατά μέσο όρο ετησίως.

Lucas Stavole (ανώτερος ερευνητικός αναλυτής στο Wood Mackenzie):

«Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ένα σχέδιο τον Μάιο για να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση και να διασφαλίσει ότι η χώρα θα εκπληρώσει στόχους ουδέτερους ως προς τον άνθρακα. Η ανάπτυξη του έργου έχει επιταχυνθεί βραχυπρόθεσμα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμο οικονομικό μοχλό».

 

Προβλέψεις για την περίοδο 2024-2033

Οι προκλήσεις σχετικά με την αδειοδότηση, την πρόσβαση στο δίκτυο, τη χρηματοδότηση και τη διαθεσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρεάζουν τις προοπτικές για τη διετία 2024 - 2026, ωθώντας τη χωρητικότητα για την περίοδο 2027 - 2033 και πέρα ​​από τον ορίζοντα των 10 ετών.

Αυτή η δυναμική επηρέασε χώρες κυρίως στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και την Ασία.

Εκτός Κίνας, οι προσθήκες αιολικής ενέργειας παγκοσμίως θα είναι κατά μέσο όρο 85 GW ετησίως (ισχυρή αύξηση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 37 GW της προηγούμενης δεκαετίας).

Οι προσθήκες στην περιοχή της Αμερικής θα είναι συνολικά 230 GW έως το 2033, καθώς ο υπεράκτιος αιολικός τομέας αποκτά βάση στην περιοχή και τα κυβερνητικά κίνητρα συνεχίζουν να οδηγούν την ανάπτυξη.

Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας, μετά τη σύνδεση 11 GW παγκοσμίως το 2023, θα έχει κατά μέσο όρο 39 GW συνδεδεμένης ισχύος ετησίως από το 2024 έως το 2033, (386 GW συνολικά), με αποκορύφωμα τα 54 GW το 2033.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης