Διεθνή

Αβέβαιος χειμώνας για την Ουκρανία σύμφωνα με το Foreign Affairs - CIA και MI6 στους FT

Αβέβαιος χειμώνας για την Ουκρανία σύμφωνα με το Foreign Affairs - CIA και MI6 στους FT
Κρίσιμο το Pokrovsk για την άμεση εξέλιξη

Όπως αναφέρει το Foreign Affairs οι επιθέσεις των Ρώσων στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας και στις ενεργειακές υποδομές είναι το βασικότερο πρόβλημα για τους Ουκρανούς.Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν αβέβαιο χειμώνα. Χρειάζεται αεράμυνα και γεννήτριες για να καλύψει το μεγάλο ζήτημα και πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις των Ρώσων αν όχι το 2024, το 2025. Το Κίεβο πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την άδεια για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όπως η διατήρηση του Κουρσκ και η ανθεκτικότητα στις επιθέσεις των Ρώσων τον χειμώνα για να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει, ότι η επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk δεν έδωσε στο Κίεβο το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού «δεν υπήρξε υπέρβαση της κόκκινης γραμμής».
«Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενοι την κλιμάκωση, έχουν αρνηθεί να δώσουν τέτοια άδεια», αναφέρει η Le Monde.
«Η διατήρηση του ελέγχου στα κατεχόμενα ρωσικά εδάφη είναι γεμάτη με πολλούς κινδύνους».

«Επιπλέον, ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησης - η αποδυνάμωση της πίεσης των ρωσικών στρατευμάτων στο Donbass αναγκάζοντας τη Ρωσία να μεταφέρει τις δυνάμεις της για να υπερασπιστεί το Kursk - δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», τόνισε η Le Monde.
Η Γαλλική εφημερίδα υπενθύμισε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, πλησιάζοντας το Pokrovsk, το οποίο είναι στρατηγικά σημαντικό για την Ουκρανία.

Η σημασία του Pokrovsk σύμφωνα με το Spectator

Η υποχώρηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU) από το Pokrovsk ή Krasnoarmeysk θα προκαλέσει συντριπτικό πλήγμα στην Ουκρανία, αναφέρει η βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα The Spectator μετά από επίσκεψη στην περιοχή. Σύμφωνα με το Spectator, η πόλη είναι το κλειδί για το υπόλοιπο Donbass.
Για τη Ρωσία, από πολλές απόψεις, είναι το κλειδί για το υπόλοιπο Donbass.

Εάν καταφέρει να καταλάβει το Pokrovsk, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσει ολόκληρη η περιοχή».
Το Krasnoarmeysk ή Pokrovsk είναι ένας σημαντικός κόμβος logistics στη διασταύρωση των σιδηροδρόμων και των δρόμων στην περιοχή, τόνισε το Spectator.
Μέσω του Pokrovsk τροφοδοτούνται προμήθειες και σε άλλους οικισμούς κατά μήκος αυτού του τμήματος της πρώτης γραμμής.

CIA – MΙ6: Δεν θα αντέξουν για πολύ οι Ουκρανοί στο Kursk

Την ίδια στιγμή οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο προκαλούν πανικό στις μυστικές υπηρεσίες των Αγγλοσαξόνων που σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τον ρωσικό κίνδυνο, παραδεχόμενες εμμέσως την ανωτερότητα των Ρώσων.
Οι επικεφαλής της αμερικανικής CIA και της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MΙ6 William Burns και Richard Moore, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Financial Times στο Λονδίνο προέβλεψαν ότι δεν θα αντέξουν για πολύ οι Ουκρανοί στο Kursk ενώ οι Ρώσοι παραμένουν πανίσχυροι.
O Moore της βρετανικής Μ16 αρνήθηκε να εκτιμήσει πόσο θα μπορούσε να αντέξει ο ουκρανικός στρατός στο Kursk στον απόηχο των διευρυνόμενων απωλειών του δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή.
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο θα μπορέσουν να αντέξουν οι Ουκρανοί στην περιοχή του Kursk», είπε ο Moore χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Κιέβου να εισβάλει σε ρωσικό έδαφος «τολμηρή».
Ταυτόχρονα και οι δύο τόνισαν πως δεν έχουν «καμία απόδειξη ότι αποδυναμώνεται η εξουσία του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin».
Σε δραματικούς τόνους και οι δύο απεύθυναν ύστατη έκκληση στήριξης της Ουκρανίας ένδειξη της επικείμενης κατάρρευσής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που οι δύο επικεφαλής εμφανίζονται μαζί σε μια δημόσια εκδήλωση στην ιστορία της 77χρονης συνεργασίας των υπηρεσιών τους για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Αντιπροσωπεύει επίσης την τελευταία απελπισμένη κίνηση των βρετανικών και των αμερικανικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών να βγουν από τη σκιά για να προειδοποιήσουν τη Δύση για τις ιστορικές εξελίξεις.
Και οι δύο έκαναν λόγο για πρωτοφανή παγκόσμιο κίνδυνο, που έχει να παρουσιαστεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και πέραν των ανησυχητικών για τη Δύση εξελίξεων στην Ουκρανία απαρίθμησαν ως κινδύνους την Κίνα και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Burns απέδωσε στους Ρώσους τη μαζική παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ.
«Είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πολύ έντονα.
Μέρος αυτού είναι συνάρτηση της εκδίωξης τόσο πολλών Ρώσων πρακτόρων από την Ευρώπη.
Οπότε ψάχνουν κάπου να πάνε» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής παγκόσμια τάξη - το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και προσέφερε αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο, ευκαιρίες και ευημερία - απειλείται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο», επισημαίνουν οι δύο άνδρες σε κοινό τους άρθρο στους Financial Times.
«Η επιτυχής καταπολέμηση αυτού του κινδύνου βρίσκεται στα θεμέλια της ειδικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ», τονίζουν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του αγγλοσαξονικού κόσμου.



www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης