Η Ταϊλάνδη έγινε η τελευταία χώρα που αντιμετώπισε την παγκόσμια κρίση των πλαστικών απορριμμάτων απαγορεύοντας τις εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων. Για χρόνια, η χώρα ήταν ο βασικός προορισμός για πλαστικά απόβλητα από ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία.
Το τέλος του πλαστικού
Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το Aljazeera, σταμάτησε να εισάγει πλαστικά απορρίμματα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την τοξική ρύπανση στη χώρα.
Μεταξύ 2018 και 2021, η χώρα εισήγαγε περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με ταϊλανδούς αξιωματούχους. Το 2023, μόνο η Ιαπωνία εξήγαγε περίπου 50 εκατομμύρια κιλά (50.000 τόνους) πλαστικών απορριμμάτων στην Ταϊλάνδη.
Η νέα απαγόρευση, που εισήγαγε το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας τον Δεκέμβριο του 2024. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί αγωνιστές πιέζουν για αυτό εδώ και χρόνια. Το 2019, ακτιβιστές από την Ταϊλάνδη και την Greenpeace πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για την απαγόρευση των ηλεκτρονικών και πλαστικών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της 34ης Συνόδου Κορυφής της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιήθηκε στην Μπανγκόκ.
Οι εξαγωγές απορρημάτων
Οι δυτικές χώρες εξάγουν συχνά απορρίμματα σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη επειδή είναι φθηνότερα και ευκολότερα από τη διαχείριση των σκουπιδιών στο εσωτερικό.
Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου, έχουν συνήθως χαμηλότερο κόστος εργασίας και ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία, και έτσι μπορούν να επεξεργάζονται και να ανακυκλώνουν τα απόβλητα με χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα ήταν δυνατό στη Δύση. Για ένα πλούσιο έθνος, η τιμή της ανακύκλωσης πέφτει και παράλληλα μπορεί να ισχυρίζεται ότι επιτυγχάνει τους στόχους ανακύκλωσης και να προβάλλεται ως αφοσιωμένη σε ένα καθαρό, πράσινο περιβάλλον.
Για χρόνια, οι βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ στέλνουν τα απόβλητά τους σε νότιες πολιτείες, όπου οι ασθενέστεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι οικονομικές ανισότητες όσον αφορά τους χαμηλότερους μισθούς και την αξία της γης καθιστούν φθηνότερη τη λειτουργία των χωματερών.
Οι χώρες στον Παγκόσμιο Νότο δέχονται συχνά πλαστικά απόβλητα λόγω οικονομικών κινήτρων. Η επαναχρησιμοποίηση των εισαγόμενων πλαστικών απορριμμάτων μπορεί επίσης να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες.
Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται σε 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Εκτιμήσεις από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας (OEC) αποκαλύπτουν ότι το 2022, η Τουρκία, για παράδειγμα, κέρδισε 252 εκατομμύρια δολάρια από την εισαγωγή σκραπ πλαστικού. Η Μαλαισία εισήγαγε σκραπ πλαστικού αξίας 238 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη τη χρονιά, το Βιετνάμ 182 εκατομμύρια δολάρια και η Ινδονησία 104 εκατομμύρια δολάρια.
Ο αντίκτυπος
Τα πλαστικά απόβλητα, ειδικά τα μικτά οικιακά πλαστικά, είτε λιώνονται σε πλαστικά σφαιρίδια, είτε καίγονται είτε απορρίπτονται. Αυτά τα μικτά πλαστικά είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν επειδή συχνά ανακατεύονται με μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα, όπως μπουκάλια και συσκευασίες. Τα λιωμένα σφαιρίδια χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων όπως συσκευασία ή έπιπλα.
Οι κύριες ανησυχίες περιλαμβάνουν την αυξανόμενη έκθεση σε μικροπλαστικά -μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που προκύπτουν από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων- τα οποία βρίσκονται παντού, από τον αέρα και το νερό μέχρι τα τρόφιμα και τους ανθρώπινους ιστούς.
Μελέτες διαπιστώνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να χρειαστούν από 100 έως 1.000 χρόνια για να διασπαστούν τόσο πολύ που να εξαφανιστούν.
Οι άνθρωποι κινδυνεύουν επίσης να εισπνεύσουν τοξικούς ρύπους από την καύση πλαστικών απορριμμάτων. Αυτή η καύση απελευθερώνει επιβλαβείς χημικές ουσίες και σωματίδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές με κακή διαχείριση των απορριμμάτων.
Η Κίνα
Η Κίνα ήταν προηγουμένως η μεγαλύτερη αγορά οικιακών απορριμμάτων και είχε πάρει σχεδόν τα μισά πλαστικά απόβλητα στον κόσμο από το 1992 έως ότου εφάρμοσε την απαγόρευση το 2018. Αυτό έγινε ορόσημο για το εμπόριο.
Μετά την απαγόρευση της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να εξάγει περισσότερα πλαστικά απόβλητα στην Τουρκία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με την ποσότητα να αυξάνεται από 12.000 τόνους το 2016 σε 209.642 τόνους το 2020. Αυτό αντιστοιχούσε περίπου στο 30% των εξαγωγών πλαστικών απορριμμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέτρα για τη μείωση του πλαστικού
Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων σε φτωχότερες χώρες εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από τα μέσα του 2026 για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας σε αυτά τα έθνη. Ο ΟΟΣΑ είναι μια ομάδα εμπορίου και ανάπτυξης που αποτελείται από 38 κυρίως πλούσιες χώρες.
Οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ θα έχουν αυστηρότερους κανόνες και οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαιρέσεις από τον νέο κανόνα της ΕΕ εάν αποδείξουν ότι μπορούν να διαχειρίζονται τα απόβλητα με βιώσιμο τρόπο.
Οι χώρες ζητούν μια αποτελεσματική παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά απόβλητα, μέσα από νομικά δεσμευτικούς κανόνες για τη μείωση της παραγωγής πλαστικών και τη βελτίωση των πλαισίων για τη διαχείριση και την ανακύκλωση απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τον Δεκέμβριο του 2024, οι χώρες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη κατά τις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Πάνω από 100 χώρες υποστήριξαν ένα σχέδιο μείωσης των 400 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που παράγονται ετησίως και σταδιακής κατάργησης ορισμένων χημικών και πλαστικών μιας χρήσης. Ωστόσο, οι χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Ρωσία αντιτάχθηκαν στις περικοπές, προκαλώντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Τα πλαστικά κατασκευάζονται από πετροχημικά προϊόντα που προέρχονται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθιστώντας την παραγωγή τους στενά συνδεδεμένη με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
www.worldenergynews.gr