Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα το 2024, σύμφωνα με πέντε ανεξάρτητους επιστημονικούς οργανισμούς. Αυτό αποτελεί το πιο ισχυρό σημάδι μέχρι τώρα ότι οι χώρες αποτυγχάνουν στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης σε αυτό το ποσό μακροπρόθεσμα.
Η επιδείνωση του προβλήματος
Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg, 200 έθνη και χιλιάδες πόλεις και εταιρείες έχουν δεσμευτεί να οργανώσουν τα κλιματικά τους σχέδια γύρω από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού «να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου». Οι επιστήμονες κατανοούν ότι το όριο σημαίνει 1,5 C υπερθέρμανσης πάνω από το προβιομηχανικό κλίμα για πολλά χρόνια.
Στην έκθεσή του για το 2024, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Berkeley Earth τόνισε ότι ο στόχος του Παρισιού να παραμείνει κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε αυτό το σημείο «είναι απρόσιτος».
Αλλά ο 1,5 C είναι σε μεγάλο βαθμό ένας πολιτικός στόχος και όχι ένα φυσικό όριο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό να έχετε κατά νου είναι ότι κάθε δέκατο του βαθμού θέρμανσης που μπορεί να αποφευχθεί θα περιορίσει τη ζημιά της κλιματικής αλλαγής. Και κάθε μέτρηση τόνου διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται θα φέρει περισσότερη θέρμανση. Ο κόσμος βγάζει περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους την ημέρα. Αν και μερικές χώρες έχουν μειώσει σημαντικά τη ρύπανση από άνθρακα, οι παγκόσμιες εκπομπές δεν έχουν κορυφωθεί ακόμα.
Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται
Πολλοί επιστήμονες έχουν περάσει μήνες ανησυχώντας ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται. Τα περιθώρια με τα οποία το 2024 και το 2023 έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ θερμότητας είναι συγκλονιστικά.
Η ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου στέλνει ένα σταθερό μήνυμα. Αυτό που καθορίζει τη θερμοκρασία κάθε έτους είναι επομένως ο βραχυπρόθεσμος καιρός. Όταν υπάρχει ένα El Niño, ή μια ζεστή φάση, μια χρονιά είναι πιο πιθανό να σημειώσει ρεκόρ, όπως έκαναν οι δύο τελευταίες.
Όμως, άλλοι παράγοντες εκτός από τα αέρια του θερμοκηπίου και τη φυσική μεταβλητότητα παίζουν ρόλο.
Άλλοι παράγοντες
Ένα ηφαίστειο του νότιου Ειρηνικού στις αρχές του 2022 εκτόξευσε μια ποσότητα ρεκόρ υδρατμών που παγιδεύει θερμότητα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αναλύσεις κατηγόρησαν πρώτα αυτό για το ρεκόρ του 2023. Αλλά τα ηφαίστεια στέλνουν επίσης σωματίδια αερολύματος θείου που έχουν ψυκτικό αποτέλεσμα.
Τα αερολύματα θείου είναι τοξικοί ρύποι και προέρχονται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων και τη μεταφορά. Από το 2020 που τέθηκαν σε ισχύ οι διεθνείς κανονισμοί ναυτιλίας που απαιτούν καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, οι επιστήμονες έχουν δει μείωση 80% στις σχετικές εκπομπές αεροζόλ θείου. Αυτό ωφελεί την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και με το βραχυπρόθεσμο κόστος των προσωρινά υψηλότερων θερμοκρασιών. Ομοίως, οι περικοπές κατά 70% στη ρύπανση θείου της Κίνας από την κορύφωσή της το 2006 μειώνουν το συνολικό ατμοσφαιρικό φορτίο και για κάποιο διάστημα ασκούν ανοδική πίεση στη θερμοκρασία.
Το μέλλον
Η μέση θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται με εκπομπές ρύπων, αυξάνοντας τις τοπικές θερμοκρασίες και άλλους κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό και μόνο αρκεί για να περιμένουμε το 2025 να προσγειωθεί στο ανώτερο κλιμάκιο των καυτών χρόνων, με τα αρχεία που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα στα περισσότερα σύνολα δεδομένων. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι τα πιο καυτά που έχουν καταγραφεί.
Με την άνοδο μιας La Niña, οι πιθανότητες ότι το 2025 θα ξεπεράσει το 2024 ή το 2023 είναι εξαιρετικά μικρές. Αλλά αυτό το σήμα της κλιματικής αλλαγής - και οποιοσδήποτε παράγοντας που επιταχύνεται, δεν πρέπει να απορριφθεί.
www.worldenergynews.gr