Η Κίνα βίωσε τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί το 2024, καταγράφοντας σύμφωνα με το Aljazeera, ένα νέο υψηλό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρίσιμες καταγραφές θερμοκρασίας πριν από περίπου 60 χρόνια, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
Οι θερμοκρασίες
Η μέση εθνική θερμοκρασία για το 2024 ήταν 10,92 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 1,03 βαθμούς υψηλότερη από το 2023 και «η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των πλήρων ρεκόρ το 1961», όπως ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας στην ιστοσελίδα της το βράδυ της Τετάρτης.
Η πυκνοκατοικημένη Σαγκάη, κατέγραψε τη θερμότερη χρονιά της το 2024 από τότε που ξεκίνησαν τα μετεωρολογικά αρχεία για την πόλη το 1873. Η μέση θερμοκρασία της πόλης ήταν 18,8 C.
Η Κίνα είχε ήδη καταγράψει τον πιο ζεστό μήνα της στην ιστορία των παρατηρήσεων τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και τον πιο ζεστό Αύγουστο, ενώ και το θερμότερο φθινόπωρο που έχει καταγραφεί.
Οι κάτοικοι στη νότια πόλη Guangzhou γνώρισαν επίσης ένα πολύ μακρύ καλοκαίρι που έσπασε ρεκόρ, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι υπήρχαν 240 ημέρες όπου η μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από 22 C, σπάζοντας το ρεκόρ των 234 ημερών που είχε οριστεί το 1994.
Οι επιπτώσεις
Ο θερμότερος καιρός στην Κίνα συνοδεύτηκε από ισχυρότερες καταιγίδες και υψηλότερες βροχοπτώσεις, και δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι, ενώι χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των πλημμυρών σε όλη τη χώρα.
Τον Μάιο, ένας αυτοκινητόδρομος στη νότια Κίνα κατέρρευσε μετά από μέρες βροχόπτωσης, σκοτώνοντας 48 ανθρώπους, ενώ το Σιτσουάν, το Τσονγκκίνγκ και οι μεσαίες ροές του ποταμού Γιανγκτσέ υπέφεραν από την ζέστη και την ξηρασία στις αρχές του φθινοπώρου.
Οι προειδοποιήσεις
Η Greenpeace προειδοποίησε πέρυσι για τις «ανησυχητικές νέες τάσεις της Κίνας στην ακραία ζέστη» και είπε ότι οι μέρες με υπερβολική ζέστη έφταναν νωρίτερα.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σε μήνυμα για το τέλος του έτους τη Δευτέρα ότι το 2024 ορίστηκε ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση ορυκτών καυσίμων, δεν σχετίζεται μόνο με την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά είναι αποτέλεσμα όλης της επιπλέον θερμότητας που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και τις θάλασσες. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς και οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν μεγαλύτερη εξάτμιση, με αποτέλεσμα πιο έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
www.worldenergynews.gr