Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να επενδύσουν στις σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας (Mining.com)

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να επενδύσουν στις σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας (Mining.com)
Τα συμφέροντα των ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζουν το παιχνίδι για έργα σπάνιων γαιών που στο παρελθόν δεν θεωρούνταν ελκυστικές επενδύσεις, γι' αυτό και επιθυμούν να αποκτήσουν έρισμα στο δανικά έδαφος της Γροιλανδίας με οποιοδήποτε τρόπο

Αμερικανοί και Δανοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις, σύμφωνα με το Mining, στον κατασκευαστή του μεγαλύτερου κοιτάσματος σπάνιων γαιών της Γροιλανδίας πέρυσι να μην πουλήσει το έργο του σε εταιρείες που συνδέονται με την Κίνα. Επίσης, βρίσκονται σε τακτικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον καθώς εξετάζονται οι επιλογές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της κρίσιμης σημασίας του νησιού. ορυκτά.

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει το μακροχρόνιο οικονομικό ενδιαφέρον που είχαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στη δανική επικράτεια, πολύ πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρχίσει να «απειλεί» για την απόκτησή του.

Οι σπάνιες γαίες και το Πεκίνο

Οι σπάνιες γαίες έχουν ισχυρές μαγνητικές ιδιότητες που τις καθιστούν κρίσιμες για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, από ηλεκτρικά οχήματα έως πυραυλικά συστήματα. Η αναγκαιότητά τους έχει προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό μεταξύ κινεζικών και δυτικών συμφερόντων για να διευκολύνει τον σχεδόν απόλυτο έλεγχο της Κίνας στην εξόρυξη και την επεξεργασία τους.

Ο Γκρεγκ Μπαρνς, Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιωτικής εταιρείας Tanbreez Mining, είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν το έργο στη νότια Γροιλανδία δύο φορές πέρυσι, είχαν επανειλημμένα μοιραστεί ένα μήνυμα με την εταιρεία που ήταν να μην πουλήσουν σε αγοραστή που συνδέεται με το Πεκίνο.

Ο Μπαρνς πούλησε τελικά την Tanbreez στην Critical Metals με έδρα τη Νέα Υόρκη ως μέρος μιας περίπλοκης συμφωνίας που θα ολοκληρωθεί αργότερα φέτος. Η Tanbreez στοχεύει να εξορύξει 500.000 μετρικούς τόνους ετησίως του κατακόκκινου ορυκτού ευδιαλύτη που περιέχει σπάνιες γαίες μόλις το 2026.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ φαίνεται να αλλάζουν το παιχνίδι για έργα σπάνιων γαιών που στο παρελθόν δεν θεωρούνταν ελκυστικές επενδύσεις, είπαν οι αναλυτές.

Η πώληση Tanbreez στην Critical Metals δείχνει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στη Γροιλανδία από ό,τι στην Αφρική, όπου εργάζονταν για να αντισταθμίσουν τη λαβή της Κίνας στην πλούσια σε ορυκτά ζώνη χαλκού της Κεντρικής Αφρικής.

«Ενώ η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση, είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις», δήλωσε ο Dwayne Menezes, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Polar Research and Policy Initiative με έδρα το Λονδίνο και θα καλωσόριζε μεγαλύτερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ.

Η Critical Metals υπέβαλε αίτηση για χρηματοδότηση σχετικά με την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης επεξεργασίας σπάνιων γαιών από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πέρυσι, αλλά η διαδικασία αναθεώρησης έχει σταματήσει πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής της Critical Metals είναι η χρηματιστηριακή εταιρεία Cantor Fitzgerald, με επικεφαλής τον Χάουαρντ Λούτνικ, τον οποίο ο Τραμπ όρισε να διευθύνει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το κοίτασμα Tanbreez είναι περίπου 30% βαριές σπάνιες γαίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε αμυντικές εφαρμογές, αλλά και γάλλιο, στο οποίο η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές πέρυσι.

Η Critical Metals διεξήγαγε συνομιλίες για την προμήθεια με την αμυντική εταιρεία Lockheed Martin και έχει επικείμενες συνομιλίες με την RTX και την Boeing.

Ανταγωνιστές

Ένα ανταγωνιστικό έργο σπάνιων γαιών της Γροιλανδίας από την Energy Transition Minerals - η οποία υπολογίζει την κινεζική Shenghe ως τον μεγαλύτερο μέτοχό της - έχει σταματήσει εν μέσω παρατεταμένων νομικών διαφωνιών.

Η GreenRoc υπέβαλε αίτηση για άδεια εκμετάλλευσης για την ανάπτυξη ενός έργου γραφίτη στη Γροιλανδία και είχε συνομιλίες χρηματοδότησης με αξιωματούχους των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stefan Bernstein.

Η Neo Performance Materials και η Anglo American εξερευνούν νέες πηγές στο νησί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης