Μέτρα της «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας» για βιώσιμη και ανταγωνιστική ΕΕ
Τα εμπόδια στη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση (συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, τεχνολογικών και ρυθμιστικών προκλήσεων), πρέπει να ξεπεραστούν για να επιτευχθεί χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και να επιταχυνθούν οι πράσινες επενδύσεις.
Το euractiv.com, θεωρεί ότι η «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα παρουσιαστεί αυτό το εξάμηνο, αντιπροσωπεύει ένα κομβικό βήμα στη μετάβαση της Ευρώπης στην κλιματική ουδετερότητα και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.
Με τις τιμές της ενέργειας στο επίκεντρο της οικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου που ενισχύει τις εγχώριες βιομηχανίες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους.
Σύσταση νομοσχεδίου
Ο António Costa (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) υπογράμμισε τη σημασία του κατά την πρόσφατη ομιλία του στην επίσημη έναρξη της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ το περιεχόμενο του νομοσχεδίου παραμένει ασαφές, η σύστασή του αφορά τα άγρυπνα μάτια πολλών κορυφαίων ηγετών της ΕΕ, ιδίως του Stéphane Séjourné (Εκτελεστικός Αντιπροέδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική) και της Teresa Ribera (Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για Καθαρότητα, Δικαιοσύνη και Αγωνιστική Μετάβαση).
Υπεύθυνος είναι επίσης ο Wopke Hoekstra (Επίτροπος για το Κλίμα, το Καθαρό Μηδέν και την Καθαρή Ανάπτυξη) του οποίου τα κύρια καθήκοντα περιλαμβάνουν τη νομοθετική ρύθμιση του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90 τοις εκατό του μπλοκ για το 2040, την κατεύθυνση των επενδύσεων σε υποδομές καθαρού μηδενισμού και την επίσπευση της δημιουργίας μιας ενοποιημένης αγοράς άνθρακα.
Επιτάχυνση της καθαρής μετάβασης
Η συμφωνία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μηδενικών βιομηχανιών της Ευρώπης, ενώ θα επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα για πράσινες τεχνολογίες, από το υδρογόνο και τα χημικά έως τη βιοτεχνολογία και τη νανοτεχνολογία.
Καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας) προχωρούν με τεράστιες επενδύσεις σε καθαρή τεχνολογία, η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά για να διατηρήσει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην πράσινη καινοτομία.
Για να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και εντός της Ευρώπης, το Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας υποστηρίζει τις εγχώριες βιομηχανίες και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτή η πρωτοβουλία ενσωματώνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με την οικονομική ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας κρίσιμες.
Μέτρα για βιομηχανική απαλλαγή από τον άνθρακα
Η «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του συγκεκριμένου τομέα και να παρέχει στρατηγική υποστήριξη για τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής τεχνολογίας.
Μέτρα όπως οι συμβάσεις άνθρακα για τη διαφορά, η χρηματοδότηση καινοτομίας και οι στοχευμένες επιδοτήσεις, θα είναι απαραίτητα για τη μείωση των κινδύνων και την ενθάρρυνση των επενδύσεων.
Βασικά ευρήματα από μια πρόσφατη μελέτη για τη μεταποίηση στην ΕΕ αποκαλύπτουν ότι έως το 2035, οι κλιμακούμενες λύσεις ηλεκτροκίνησης θα μπορούσαν να απελευθερώσουν το 90% των βιομηχανικών διεργασιών σε τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, το χαρτί και ο πολτός, τα χημικά και ο χάλυβας.
Για να πετύχει αυτό η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(ΑΠΕ), να δημιουργήσει ρευστοποιημένες αγορές για Συμφωνίες Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) και να εφαρμόσει γρήγορα πολιτικές όπως η οδηγία για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED III).
Ενίσχυση της παγκόσμιας θέσης της Ευρώπης
Στη διεθνή σκηνή, «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» θα βοηθήσει την ΕΕ να ανταγωνιστεί προωθώντας συνεργασίες καθαρού εμπορίου και διαφοροποιώντας κρίσιμους πόρους.
Πρωτοβουλίες όπως ο Μηχανισμός Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα (CBAM) και τα κριτήρια προμηθειών που βασίζονται στη βιωσιμότητα θα εξασφαλίσουν θεμιτό ανταγωνισμό και παράλληλα θα προωθήσουν τους κλιματικούς στόχους.
Μια ενοποιημένη εξωτερική στρατηγική, συντονισμένη στα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης της ΕΕ, θα ενισχύσει την επιρροή της Ευρώπης στη διπλωματία της πράσινης ενέργειας.
Απαιτήσεις για την πορεία προς το «καθαρό μηδέν»
Η «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» δεν είναι απλώς μια πρωτοβουλία πολιτικής. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του μέλλοντος της Ευρώπης.
Εξισορροπώντας την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή, η ΕΕ μπορεί να ηγηθεί της παγκόσμιας κούρσας καθαρής τεχνολογίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις δικές της οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Για να πετύχει, η συμφωνία πρέπει να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως: επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων, μείωση του ενεργειακού κόστους και ενθάρρυνση της καινοτομίας σε όλους τους κλάδους.
Η «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία» προσφέρει στην ΕΕ μια μοναδική ευκαιρία να πετύχει τις φιλοδοξίες της για το κλίμα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη θέση της ως ηγέτη στη βιώσιμη βιομηχανική ανάπτυξη.
www.worldenergynews.gr