Οι προοπτικές των βασικότερων βιομηχανικών μετάλλων για το 2025

Οι προοπτικές των βασικότερων βιομηχανικών μετάλλων για το 2025

Τι μέλλει γενέσθαι για Σιδηρομετάλλευμα, Χαλκό, Ουράνιο, Λίθιο και Χρυσό

Ο υπεύθυνος πρόβλεψης εμπορευμάτων της αυστραλιανής κυβέρνησης (Office of the Chief Economist) δημοσιεύει μια έκθεση κάθε τρίμηνο η οποία προβλέπει την αξία, τον όγκο και την τιμή των κύριων πόρων και των εξαγωγών εμπορευμάτων.

Παρακάτω συνοψίζονται ορισμένα βασικά στοιχεία για τα πιο υψηλού προφίλ προϊόντα, όπως σιδηρομετάλλευμα, χαλκό και ουράνιο.

Παρότι αυτές οι προβλέψεις τείνουν να είναι συντηρητικές, έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες στην πρόβλεψη των τάσεων της αγοράς και στην επισήμανση πιθανών ανοδικών - καθοδικών κινδύνων για τις τιμές.


Σιδηρομετάλλευμα: Έρχεται περισσότερη αδυναμία...

Η παγκόσμια ζήτηση χάλυβα ήταν σχετικά ασθενής το 2024, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο.

Τον Οκτώβριο του 2024, η Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της για τη ζήτηση χάλυβα για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, επικαλούμενη την επίμονη αδυναμία της παγκόσμιας μεταποίησης.

Η παγκόσμια παραγωγή χάλυβα προβλέπεται να ανακάμψει σταδιακά τα επόμενα 2 χρόνια (αυξημένη κατά 0,9% το 2025 και 1,3% το 2026).

Η νέα δυναμικότητα από την Αυστραλία (Rio Tinto, BHP και Fortescue), τη Βραζιλία (οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6% ετησίως έως το 2026) και την Αφρική θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές.


Πρόβλεψη τιμής:
Η μέση τιμή προβλέπεται στα 80 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο το 2025, με πτώση στα 76 δολάρια ΗΠΑ κατά την προοπτική περίοδο (έως το 2026).


Ανοδικοί κίνδυνοι:
Ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα ή την αναδυόμενη Ασία, ταχύτερη από την αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων.


Καθοδικοί κίνδυνοι:
Υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από τις μεγάλες αυστραλιανές εταιρείες και τη Βραζιλία, χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση χάλυβα από την Κίνα.


Χρυσός: Διαπραγμάτευση σε επίπεδα ρεκόρ

Ο χρυσός έφτασε στο ανώτατο όριο των 2.778 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά τον Οκτώβριο του 2024.

Αν και οι τιμές έχουν μετριαστεί ελαφρά, η διατηρούμενη ζήτηση εξασφαλίζει συνεχή στήριξη στα τρέχοντα επίπεδα. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων (π.χ. οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας) έχουν αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού (ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν αποδίδει), ενισχύοντας την ελκυστικότητά του.


Πρόβλεψη τιμής:
Η μέση τιμή του χρυσού προβλέπεται στα 2.552 δολάρια ΗΠΑ η ουγγιά για το 2025, με τους κινδύνους να στρέφονται προς τα πάνω.

Οι τιμές προβλέπεται να μετριαστούν ελαφρώς κατά την περίοδο προοπτικής στα 2.391 δολάρια ΗΠΑ ανά ουγγιά καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται, μειώνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα για έκθεση σε ασφαλές καταφύγιο.


Ανοδικοί κίνδυνοι:
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ή σε άλλες παγκόσμιες εστίες θα μπορούσε να αυξήσει την απήχηση του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου.

Η ανανεωμένη αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, λόγω των φτωχών εταιρικών κερδών ή των απροσδόκητων οικονομικών κραδασμών, θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές προς τον χρυσό.

Πτωτικοί κίνδυνοι: Εάν το δολάριο ΗΠΑ ανατιμηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο (π.χ. λόγω ισχυρότερης από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ), η ζήτηση χρυσού θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, ειδικά μεταξύ των διεθνών αγοραστών.

Οι ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες στην Ινδία και την Κίνα (μεγαλύτερες αγορές χρυσών κοσμημάτων), θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσική ζήτηση.


Ουράνιο: Οι τιμές αυξάνονται

Η Κίνα, η Ινδία και πολλά ευρωπαϊκά κράτη επεκτείνουν ή εκσυγχρονίζουν ενεργά τους στόλους των πυρηνικών αντιδραστήρων τους, (τεράστιος άνεμος… για τη ζήτηση ουρανίου).

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, επενδύουν επίσης στην πυρηνική ενέργεια ως μέρος μακροπρόθεσμων ενεργειακών στρατηγικών, αυξάνοντας τη ζήτηση ουρανίου.

Σχετικά με την προσφορά, έχει επηρεαστεί από λειτουργικές προκλήσεις σε βασικά ορυχεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Καζακστάν, τον μεγαλύτερο παραγωγό ουρανίου στον κόσμο. Ενώ οι εταιρείες κοινής ωφέλειας εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από την προμήθεια πρωτογενούς ουρανίου, καθώς τα δευτερεύοντα αποθέματα (ανακυκλωμένες ή στρατιωτικές πηγές) μειώνονται, περιορίζοντας έτσι την αγορά.


Πρόβλεψη τιμών:
Οι τιμές αναμένεται να σημειώσουν υψηλότερα το 2025, στα 83 δολάρια ΗΠΑ/λίβρα και θα αυξηθούν περαιτέρω στα 93 δολάρια ΗΠΑ κατά την περίοδο προοπτικής (έως το 2026).


ΟΥΡΑΝΙΟ.jpg

Ανοδικοί κίνδυνοι:
Η επιταχυνόμενη κατασκευή αντιδραστήρων στην Κίνα, την Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να ξεπεράσει την προσφορά, η επιδείνωση των εντάσεων με τη Ρωσία ή το Καζακστάν (σημαντικοί παίκτες στον κύκλο του πυρηνικού καυσίμου) θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και η αύξηση των αποθεμάτων θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές.


Καθοδικοί κίνδυνοι:
Η δημόσια αντίθεση ή οι ανατροπές πολιτικών σε βασικές περιοχές (π.χ. Γερμανία, Ιαπωνία)θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση, με ταχύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις της παραγωγής στο Καζακστάν, τον Καναδά ή την Αυστραλία..


Χαλκός: Υψηλότερες τιμές

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων, περιόρισε τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.

Η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων χαλκού αυξήθηκε κατά περίπου 5% το 2024, λόγω των λειτουργικών βελτιώσεων και των νέων έργων.

Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στο Περού και οι επιχειρησιακές προκλήσεις στη Χιλή (και οι δύο μεγάλοι παραγωγοί) περιορίζουν το δυναμικό ανάπτυξης της παραγωγής. Τα αποθέματα χαλκού σε χρηματιστήρια μετάλλων όπως το LME παραμένουν επίσης χαμηλά, παρέχοντας ανοδικό κίνδυνο στις τιμές εάν η ζήτηση ανακάμψει ταχύτερα από το αναμενόμενο.

ΧΑΛΚΟΣ.jpg

Πρόβλεψη τιμών:
Οι τιμές του χαλκού αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 9.477 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο (4,3 δολάρια ΗΠΑ/λίβρα) υποστηριζόμενες από τη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης και τα περιορισμένα επίπεδα αποθεμάτων. Οι τιμές προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω στα 9.690 δολάρια ΗΠΑ (4,39 δολάρια ΗΠΑ/λίβρα) έως το 2026, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την ενεργειακή μετάβαση και της περιορισμένης νέας προσφοράς.


Ανοδικοί κίνδυνοι:
Ταχύτερη από την αναμενόμενη υιοθέτηση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιταχυνόμενες παγκόσμιες δαπάνες για υποδομές, καθυστερήσεις σε μεγάλα προϊόντα εξόρυξης (π.χ. ορυχείο Quellaveco του Περού).

Καθοδικοί κίνδυνοι: Παρατεταμένη αδυναμία της αγοράς ακινήτων στην Κίνα (καταναλώνει πάνω από το 50% του παγκόσμιου χαλκού), ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής σε περιοχές όπως η ΛΔΚ ή η Μογγολία.


Λίθιο: Αύξηση προσφοράς

Η υιοθέτηση EV συνεχίζει να αυξάνει τη ζήτηση λιθίου παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε βασικές αγορές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη ζήτηση έχει αμβλυνθεί λόγω της κυκλικής επιβράδυνσης της αύξησης των πωλήσεων EV, εν μέρει συνδεδεμένη με την οικονομική αβεβαιότητα και τις μειωμένες επιδοτήσεις στην Κίνα.

Οι μεγάλες επεκτάσεις στην Αυστραλία (μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο) και τα νέα έργα στη Λατινική Αμερική (Χιλή, Αργεντινή) συνέβαλαν στην αύξηση της προσφοράς.

Ενώ οι αναδυόμενοι παίκτες στην Αφρική, ιδιαίτερα στη Ζιμπάμπουε, αρχίζουν να προσθέτουν δυναμικότητα.

Τα κέρδη από τις εξαγωγές λιθίου της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά 69% σε ετήσια βάση το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου, ενώ η παραγωγή λιθίου εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 14% την ίδια χρονική περίοδο.

Story: "Lithium mining: What you should know about the contentious issue"

Πρόβλεψη τιμών:
Οι τιμές του σποδουμενίου λιθίου προβλέπεται ότι θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 878 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο το 2025, αντανακλώντας το τρέχον πλεόνασμα αποθεμάτων και την πιο ήπια αύξηση της ζήτησης EV.

Οι τιμές αναμένεται να ανακάμψουν στα 1.075 δολάρια ΗΠΑ έως το 2026, καθώς η αγορά εξισορροπείται, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω υιοθέτηση των EV, την αυξημένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις προσαρμογές της παραγωγής.


Ανοδικοί κίνδυνοι:
Καθυστερήσεις σε νέα έργα εξόρυξης, ταχύτερη από την αναμενόμενη υιοθέτηση EV, εθνικισμός των πόρων (π.χ. Χιλή, Αργεντινή και Βολιβία).


Καθοδικοί κίνδυνοι:
Περαιτέρω επιθετική επέκταση της παραγωγής (Αυστραλία, Λατινική Αμερική και Αφρική), αυξημένη υιοθέτηση εναλλακτικών τεχνολογιών μπαταριών, περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση και αλλαγές στις κρατικές επιδοτήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης