Η Κίνα φαίνεται πως ετοιμάζεται να χάσει έναν στόχο στο τέλος του έτους για την ενίσχυση της παραγωγής χάλυβα που θα είναι λιγότερο ρυπογόνος, καθώς τα ποσοστά χρήσης για καθαρότερων και νεότερων φούρνων, σύμφωνα με το Bloomberg, σταματούν και η κρίση ακινήτων επιβαρύνει τη ζήτηση και τις τιμές.
Οι ρύποι της Κίνας
Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρύπων στον κόσμο καθώς και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής χάλυβα και οι προσπάθειες για τον καθαρισμό της παραγωγής του κράματος αποτελούν μέρος μιας φιλόδοξης στρατηγικής για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Οι αρχές επιδιώκουν επίσης να στηρίξουν την οικονομία από μια επιβράδυνση. Όσον αφορά τον χάλυβα, έχουν θέσει στόχο οι φούρνοι ηλεκτρικού τόξου να παράγουν περισσότερο από το 15% της συνολικής παραγωγής μέχρι το τέλος του 2025.
Ο μέσος ρυθμός λειτουργίας για αυτούς τους κλιβάνους, που λιώνουν ξανά τον παλιό χάλυβα, αποφεύγοντας τη χρήση άνθρακα, ήταν 49% πέρυσι, από 54% το 2023, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Fubao Information. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε στοιχεία που χρονολογούνται από το 2021.
Ο αναλυτής Xu Xiangchun δήλωσε ότι ο στόχος του 15% για το Πεκίνο έχει από καιρό χαθεί. Αν και υπάρχει αρκετή διαθέσιμη χωρητικότητα EAF για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι υποτονικές πωλήσεις και η πτώση των τιμών οδήγησαν σε περικοπές της παραγωγής καθώς τα EAF παράγουν κυρίως χάλυβα κατασκευών, που πλήττονται περισσότερο.
Τα EAF
Η Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα υπολόγισε το μερίδιο EAF στη συνολική παραγωγή της Κίνας στο 9,9% το 2023 και η Florence Sun, στρατηγικός αναλυτής του ομίλου Macquarie, είπε ότι το περσινό ποσοστό ήταν πιθανότατα «ελαφρώς χαμηλότερο» από αυτό. Ο στόχος για φέτος ήταν μια αύξηση.
Τα EAF είναι μια λιγότερο ρυπογόνος μέθοδος παρασκευής του κράματος από τις παραδοσιακές υψικάμινους που λειτουργούν με άνθρακα που κυριαρχούν εδώ και καιρό στη βιομηχανία χάλυβα της Κίνας, έναν τομέα που συμβάλλει στο 7% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.
Ο Jiang Mengtian, αναλυτής στο Horizon Insights, είπε ότι θα υπάρξει βελτίωση καθ' όλη τη διάρκεια του 2025, αναφέροντας παράγοντες όπως οι στόχοι της χώρας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
www.worldenergynews.gr