Παρόλα αυτά η περιβαλλοντική ομάδα WWF της χώρας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των τομέων δεν έχει κάνει το ίδιο
Οι εκπομπές άνθρακα της Γερμανίας μειώθηκαν το 2024 χάρη στην επιθετική εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της χώρας, τις πιο ήπιες θερμοκρασίες και τη βιομηχανική ύφεση.
Παρότι το προαναφερόμενο ευρωπαϊκό κράτος έχει σχεδόν μειώσει στο μισό τις ετήσιες εκπομπές άνθρακα από το 1990, αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στην επέκταση των νέων μορφών ενέργειας.
Άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία, έχουν καθυστερήσει.
Η Γερμανία εξέπεμψε περίπου 656 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2024 (μείωση 3% το 2023 και μείωση 48% από το 1990) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της «δεξαμενής σκέψης» Agora Energiewende.
Αυτό είναι επίσης κάτω από το ανώτατο όριο των 692 εκατομμυρίων τόνων για το 2024, καθώς ορίζεται από τον ομοσπονδιακό νόμο για τη δράση για το κλίμα (Bundes-Klimaschutzgesetz ή KSG).
Η γερμανική νομοθεσία στοχεύει επίσης σε μείωση 65% έως το 2030, 88% έως το 2040 και ουδετερότητα του δικτύου έως το 2045 (5 χρόνια νωρίτερα από την καθαρή μηδενική προθεσμία της ΕΕ).
Διαφωνία Χάμπεκ - WWF Γερμανίας
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ (Γερμανός υπουργός Οικονομικών και Κλίματος) υποστήριξε ότι η σκληρή δουλειά της χώρας αποδίδει καρπούς και ότι βρίσκεται «σε καλό δρόμο», αλλά η περιβαλλοντική ομάδα WWF Γερμανίας είπε ότι οι περισσότεροι τομείς δεν έχουν βελτιώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα.
Για την καταπολέμηση προβληματικών τομέων όπως οι μεταφορές και οι κατασκευές, ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία θα πρέπει να τα πάει καλύτερα όταν ενισχύει την ηλεκτροκίνηση, προσθέτοντας ότι υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει στη στέγαση και τις κατασκευές.
Μειώσεις με γνώμονα τις ΑΠΕ
Η «δεξαμενή σκέψης» αποδίδει τη μείωση του 2024 κυρίως στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του παροπλισμού πολλών μονάδων άνθρακα και της αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε «ήπιες καιρικές συνθήκες και ασθενέστερες οικονομικές επιδόσεις».
Αν και οι κακές οικονομικές επιδόσεις μπορεί να συνέβαλαν στην πτώση, η αποβιομηχάνιση δεν φαίνεται να οδηγεί σε μειώσεις των εκπομπών.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι βιομηχανικές εκπομπές αυξήθηκαν ακόμη και το 2024 «κυρίως λόγω της ελαφράς αύξησης της παραγωγής σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας».
www.worldenergynews.gr