Νέο σύστημα βαθμονόμησης και ιχνηλασιμότητας για ηλιακές κυψέλες ανέπτυξαν κινεζικά ινστιτούτα (PV Magazine)

Νέο σύστημα βαθμονόμησης και ιχνηλασιμότητας για ηλιακές κυψέλες ανέπτυξαν κινεζικά ινστιτούτα (PV Magazine)
Πως λειτουργεί το νέο σύστημα
Το Ινστιτούτο Μετρολογίας Fujian της Κίνας (FMI) και το Εθνικό Κέντρο Μετρήσεων και Δοκιμών της Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας (NPVM) δημιούργησαν ένα νέο σύστημα μετρολογικής ιχνηλασιμότητας για τις τεχνολογίες των ηλιακών κυψελών που βασίζονται είτε σε υλικά πυριτίου είτε σε περοβσκίτη.

Σύμφωνα με το PV Magazine, οι ερευνητές εξήγησαν ότι επί του παρόντος υπάρχουν τρεις μέθοδοι για τη βαθμονόμηση και την ιχνηλασιμότητα των ηλιακών κυψελών: αυτές που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας στην Κίνα (NIM) και το Ινστιτούτο Έρευνας Βιομηχανικής Τεχνολογίας στην Ταϊβάν (ITRI).

Και οι τρεις μέθοδοι βασίζονται στη διαφορική φασματική απόκριση (DSR), η οποία είναι μια τυποποιημένη μέθοδος για τη μέτρηση της φασματικής απόκρισης των φωτοβολταϊκών ανιχνευτών σε επίπεδο υψηλής ακτινοβολίας.

«Το σύστημα βαθμονόμησης DSR εμφανίζει επί του παρόντος αβεβαιότητα της τάξης του 0,56% στη μέτρηση του ρεύματος βραχυκύκλωσης των ηλιακών κυψελών αναφοράς, ενώ εκείνα του NIM και του ITRI έχουν αβεβαιότητες 0,9 % και 0,7 % αντίστοιχα», διευκρινίζουν.

Η κινεζική ομάδα καθιέρωσε το νέο σύστημα με βάση το πρότυπο IEC 60904-4, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για τις διαδικασίες βαθμονόμησης για την ιχνηλασιμότητα των ηλιακών κυψελών πυριτίου, και το πρότυπο IEC 60904-2, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για την ταξινόμηση, την επιλογή, τη συσκευασία, τη σήμανση, τη βαθμονόμηση και τη φροντίδα των φωτοβολταϊκών συσκευών αναφοράς.

«Αναπτύξαμε αρχικά ένα σύστημα βαθμονόμησης διαφορικής φασματικής απόκρισης (DSR) και την αντίστοιχη μέθοδο μέτρησης, και στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε αυτό το σύστημα για να επιτύχουμε τη μεταφορά βαθμονόμησης από τον πρότυπο ανιχνευτή στο ηλιακό κύτταρο της Παγκόσμιας Φωτοβολταϊκής Κλίμακας (WPVS) που χρησιμεύει ως πρωτογενής αναφορά, δημιουργώντας έτσι τη δυνατότητα μέτρησης για τα ηλιακά κύτταρα πρωτογενούς αναφοράς», εξήγησαν περαιτέρω.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της DSR

Η προτεινόμενη μέθοδος DSR μπορεί να μετρήσει την απόλυτη φασματική απόκριση ενός ηλιακού κυττάρου WPVS υπό λευκό φως πόλωσης 1000 W/m2 στην περιοχή του μήκους κύματος της αποτελεσματικής απόκρισης.

Στη συνέχεια, συγκρίνει αυτές τις τιμές με εκείνες της ηλιακής φασματικής κατανομής αναφοράς AM1.5 σύμφωνα με το πρότυπο IEC 60904-3, το οποίο περιγράφει τις βασικές αρχές μέτρησης για τον προσδιορισμό της ηλεκτρικής εξόδου των φωτοβολταϊκών συσκευών, και να υπολογίσει την τιμή βαθμονόμησης του ηλιακού κυττάρου WPVS.

Η όλη διαδικασία υλοποιείται διατηρώντας τη θερμοκρασία του ηλιακού στοιχείου αναφοράς και των πρότυπων ανιχνευτών στους 25 C, χρησιμοποιώντας ένα λευκό φως πόλωσης που είναι ρυθμιζόμενο στην περιοχή ακτινοβολίας 0,01-1,2 του ήλιου και χρησιμοποιώντας ένα ομοιόμορφο μονοχρωματικό φως που είναι ρυθμιζόμενο μεταξύ 280 nm και 1200 nm.

Κατάλληλος εξοπλισμός για τις κυψέλες

Η ομάδα δημιούργησε επίσης εξοπλισμό κατάλληλο τόσο για κυψέλες πυριτίου όσο και για κυψέλες περοβσκίτη και δήλωσε ότι ο εξοπλισμός αυτός επιτρέπει τη χρήση ηλιακών προσομοιωτών για την αξιολόγηση της απόδοσης των κυψελών με τη μεταφορά δεδομένων από τις φωτοβολταϊκές συσκευές WPVS στις δευτερεύουσες ηλιακές κυψέλες.

Το σύστημα βαθμονόμησης αποτελείται από ένα σύστημα μονοχρωματικού φωτός, ένα σύστημα φωτός πόλωσης, μια τρισδιάστατη πλατφόρμα μέτρησης κίνησης με έλεγχο θερμοκρασίας και ένα σύστημα ηλεκτρικής μέτρησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης