Ενέργεια

Αντίθετη η Metlen στη νέα Χρέωση μη Συμμόρφωσης που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Αντίθετη η Metlen στη νέα Χρέωση μη Συμμόρφωσης που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

 Τι αναφέρει σε επιστολή της στη ΡΑΑΕΥ

 

Την κατηγορηματική αντίθεση της στην πρόταση του ΑΔΜΗΕ για θέσπιση νέας Χρέωσης μη Συμμόρφωσης προς τους ΦοΣΕ ΑΠΕ και τους προμηθευτές, εκφράζει η Metlen με επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ χαρακτηρίζοντας τη ως μυωπική και καταφανώς στη λάθος κατεύθυνση.

Η Metlen σημειώνει ότι η πρόταση του ΑΔΜΗΕ έχει χαρακτηριστικά υπερρύθμισης της αγοράς και αντί να οδηγήσει σε καλύτερο προγραμματισμό της αγοράς θα έχει σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο αύξηση του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης και συνεπακόλουθα του τελικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφεται από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της M Energy Generation & Management Γιάννη Γιαννακόπουλο, ο συνδυασμός της επαναφοράς των αρνητικών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης και της άμεσης έναρξης συμμετοχής των κατανεμόμενων μονάδων ΑΠΕ σε αυτή, είναι επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση των έντονων περικοπών ΑΠΕ από τον Διαχειριστή που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Υποβαθμισμένος ρόλος

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ο ρόλος της Αγοράς Εξισορρόπησης μέχρι σήμερα είναι σαφώς υποβαθμισμένος λόγω του περιορισμού των συμμετεχόντων να υποβάλλουν προσφορές με αρνητικές τιμές, στερώντας έτσι τη δυνατότητα από την αγορά ενέργειας να λειτουργήσει εύρυθμα και ομαλά».

Η εταιρία υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που επέλθει η άρση του εν λόγω περιορισμού δημιουργείται το αναγκαίο οικονομικό κίνητρο στον παραγωγό ΑΠΕ και κατ’ επέκταση στον αντίστοιχο εκπρόσωπό του στην Αγορά (ΦοΣΕ ΑΠΕ) να μειώσει την παραγόμενη ενέργεια -όπου υπάρχει ανάγκη- χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται τεχνηέντως η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ΑΕΗ συνολικά.

Έτσι η επαναφορά των αρνητικών τιμών σε συνδυασμό με την άμεση έναρξη συμμετοχής των κατανεμόμενων χαρτοφυλακίων ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης θα κινητροδοτήσουν τις μονάδες ΑΠΕ να παράσχουν το σύνολο της δυναμικότητας τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, ώστε σε περιπτώσεις πλεονάζουσας ενέργειας να μπορούν να ελαττώσουν την παραγωγή τους σε πραγματικό χρόνο με τον βέλτιστο οικονομικό τρόπο, τόσο για το σύστημα όσο και για τους καταναλωτές.
Η θέσπιση νέων Χρεώσεων μη Συμμόρφωσης και η επιβολή νέων ρυθμιστικών μέτρων στην αγορά εξισορρόπησης κρίνεται μυωπική και καταφανώς προς την λάθος κατεύθυνση.

Επισημαίνεται δε, ότι ο περιορισμός της δυνατότητας των συμμετεχόντων να υποβάλλουν προσφορές στην Αγορά Εξισορρόπησης με αρνητικές τιμές επιβλήθηκε κατά παρέκκλιση του ενωσιακού ρυθμιστικού πλαισίου και ότι η διατήρηση της αναστολής αποκτά χαρακτηριστικά υπερρύθμισης με αρνητικές συνέπειες για την λειτουργία της εγχώριας αγοράς.

Δυνατότητα ελέγχου

Σύμφωνα με τη Metlen αξίζει να επισημανθεί ότι εκ της φύσης τους τα ΑΠΕ δεν νοείται να προσδοκάται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, καθώς χαρακτηρίζονται από στοχαστικότητα. Ωστόσο, ακόμα και αν οι αναγκαίες προς περιορισμό ποσότητες παραγωγής ΑΠΕ προσδιοριστούν με αγοραίο και δίκαιο τρόπο, θα πρέπει να γίνουν σαφείς και άμεσες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει η τεχνική δυνατότητα αυτές να μπορούν να πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο από τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Metlen σημειώνει ότι οι ΦοΣΕ ΑΠΕ οφείλουν να αποκτήσουν δυνατότητα ελέγχου των σταθμών που εκπροσωπούν και να εκδίδουν σχετικές Εντολές Περιορισμού Έγχυσης. Προς αυτή την κατεύθυνση οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ θα πρέπει να προβούν σε εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και διαχείρισης.

Καταλήγοντας η Metlen σημειώνει ότι σε περίπτωση που δε ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της από τη ΡΑΑΕΥ και υιοθετηθεί η προσέγγιση του ΑΔΜΗΕ θα προκύψουν αλυσιδωτές αρρυθμίες στο πλαίσιο λειτουργίας του συνόλου της αγοράς, καθώς «θολώνονται» τα σήματα και η σχέση μεταξύ των επιμέρους αγορών του target model, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την εγχώρια όσο και για την ενοποιημένη πλέον ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης