Εκμεταλλευόμενη το δυναμικό γεωθερμικής ενέργειας στην Ισλανδία, η χώρα της φωτιάς και του πάγου σημειώνει νέα ρεκόρ.
Σύμφωνα με το Eco News, σήμερα η Ισλανδία όχι μόνο ικανοποιεί τις δικές της ενεργειακές ανάγκες, αλλά δίνει και παράδειγμα προς τους άλλους και με αυτό τον τρόπο αξιοποιεί με επιτυχία την ανεξάντλητη δύναμη κάτω από το φλοιό της.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Hellisheidi
Το εργοστάσιο γεωθερμίας στο όρος Hellisheidi κοντά στο όρος Hengill συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στους μεγαλύτερους σταθμούς γεωθερμίας παγκοσμίως. Έχει ηλεκτρική ισχύ 303 MW και θερμική ισχύ 400 MW, γεγονός που υποδηλώνει τη στάση της Ισλανδίας για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την ίδρυσή της μεταξύ 2006 και 2011, η εταιρεία έχει συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή της βιώσιμης ενέργειας.
Η τοποθεσία αποτελείται από έξι στρόβιλους υψηλής πίεσης και έναν ατμοστρόβιλο χαμηλής πίεσης με νερό και ατμό από 44 γεωτρήσεις παραγωγής γεωθερμικού ρευστού. Η επεξεργασίατης ξεκίνησε το 2002 και ως το 2010 είχε γίνει μια πλήρως λειτουργική γεωθερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας.
Έργο δέσμευσης άνθρακα Orca
Η Orca είναι η μεγαλύτερη μονάδα άμεσης σύλληψης αέρα παγκοσμίως και λειτουργεί χρησιμοποιώντας γεωενέργεια από το Hellisheidi. Τραβά το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, το συνδυάζει με νερό και αντλεί την προκύπτουσα ουσία στο έδαφος όπου εγκλείεται σε συμπαγή πέτρα όπου δεν θα μπορεί να διαφύγει.
Η ιδέα της Orca, της νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Ολλανδία βασίζεται σε μια αρθρωτή δομή με οκτώ συλλεκτικές μονάδες με ετήσια ικανότητα δέσμευσης 500 τόνων CO₂. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο κατακρατεί τον άνθρακα αλλά τον αποθηκεύει μόνιμα στην ατμόσφαιρα. Η ετήσια ικανότητα δέσμευσης της Orca είναι 36000 τόνοι CO₂, γεγονός που αποδεικνύει πώς η γεωθερμία μπορεί να συνυπάρξει με λύσεις διαχείρισης άνθρακα.
Άλλες λύσεις γεωθερμίας
Αν και η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας από τους Ισλανδούς ξεκινά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές αξιοποίησης της. Ένα παράδειγμα είναι το Πάρκο Πόρων της HS Orka στο οποίο πολλές επιχειρήσεις λαμβάνουν τη ροή πόρων όπως CO₂ από γεωθερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ζεστό νερό και ηλεκτρική ενέργεια από την ίδια πηγή.
Το γεωθερμικό σπα Blue Lagoon, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στην Ισλανδία, βασίζεται στο θαλασσινό νερό που χρησιμοποιείται ήδη για άμεση χρήση για θέρμανση και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλες εταιρείες περιλαμβάνουν τις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας, τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, τις επιχειρήσεις καλλυντικών και τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών καυσίμων, μεταξύ άλλων, όλες για τις οποίες αυτοί οι πόροι είναι πολύτιμοι. Αυτό το μοντέλο όχι μόνο διερευνά πλήρως τον γεωθερμικό πόρο αλλά προάγει επίσης τη δημιουργικότητα και τη βιωσιμότητα, ενθαρρύνοντας άλλους να κάνουν το ίδιο παγκοσμίως.
Κλιμάκωση του γεωθερμικού μοντέλου
Δεδομένου ότι η Ισλανδία έχει επιδείξει σημαντική επιτυχία στην υλοποίηση γεωθερμικών έργων, έχει αρχίσει να ενισχύεται το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και να το μοιράζεται στον κόσμο. Η ισλανδική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη δημιουργία πράσινων βιομηχανικών οικολογικών πάρκων και εξετάζει διάφορες επιλογές σε χώρες με γεωθερμικές δυνατότητες. Οι ΗΠΑ, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Τουρκία και η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσαν να μάθουν από τα βήματα που έκανε η Ισλανδία για να κάνει μια τέτοια αλλαγή.
www.worldenergynews.gr