Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ουράνιο: Ανεβαίνει η τιμή του όσο τα AI data centers στρέφονται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας (Financial Times)

Ουράνιο: Ανεβαίνει η τιμή του όσο τα AI data centers στρέφονται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας (Financial Times)
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Amazon, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το καύσιμο για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων τεράστιας έντασης ενέργειας που αγωνίζονται να δημιουργήσουν καθώς ανταγωνίζονται για το μερίδιο αγοράς της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης
Η τιμή του καυσίμου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει εκτιναχθεί σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς η ζήτηση από κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης επιδεινώνει τη συμπίεση στην αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές για το εμπλουτισμένο ουράνιο έχουν φτάσει τα 190 $ ανά μονάδα διαχωριστικής εργασίας σε σύγκριση με 56 $ πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων UxC.

Το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια

Μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια έχει έρθει καθώς οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες βλέπουν σε αυτή πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, αρκετά μεγάλες ώστε να εξυπηρετούν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κοινότητες.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Amazon, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το καύσιμο για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων τεράστιας έντασης ενέργειας που αγωνίζονται να δημιουργήσουν καθώς ανταγωνίζονται για το μερίδιο αγοράς της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για την ενέργεια έχει προσυεθεί στις ανησυχίες της βιομηχανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παίκτης στη διαδικασία μετατροπής του εξορυσσόμενου ουρανίου σε εμπλουτισμένο καύσιμο που απαιτείται για έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η ρωσική απαγόρευση εξαγωγών βοήθησαν να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ.

Οι αποφάσεις

Στελέχη και αναλυτές λένε ότι το ζήτημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί με τη λήξη της απαλλαγής των ΗΠΑ για τις εισαγωγές στα τέλη του 2027. Αυτή η ώθηση έχει ασκήσει πίεση στη βιομηχανία να βρει νέες εγκαταστάσεις που μπορούν να μετατρέψουν το ουράνιο σε σφαιρίδια που πηγαίνουν σε πυρηνικούς αντιδραστήρες . Εκτός Ρωσίας, οι κύριες δυτικές χώρες που διαθέτουν λειτουργικές εγκαταστάσεις μετατροπής ουρανίου είναι η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

«Υπάρχουν πολλές πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν» σχετικά με τις επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών και ουρανίου, είπε ο Lawson, προσθέτοντας ότι η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων θα διαρκέσει «χρόνια» και θα κόστιζε τεράστια χρηματικά ποσά.

Περίπου το 27% των εισαγωγών εμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ το 2023 προέρχονταν από τη Ρωσία, σύμφωνα με αναλυτές της Berenberg. Ενώ οι εταιρείες κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ είχαν πιθανώς αρκετά καύσιμα για φέτος, η κάλυψη τους θα πέσει ουσιαστικά σε τέσσερα χρόνια.

Η πώληση ουρανίου

Το μεγαλύτερο μέρος του ουρανίου πωλείται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια και όχι στην ανοιχτή ή άμεση αγορά. Ωστόσο, οι τιμές για άμεση παράδοση θα μπορούσαν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα μιας πιθανής συμπίεσης στη διαθεσιμότητα του ίδιου του ουρανίου, λένε οι αναλυτές του κλάδου. Η Kazatomprom, το κρατικό ορυχείο του Καζακστάν και ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, έχει προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες για χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης