Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στον Σκυλακάκη για το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης - Τα αγκάθια της νέας χρονιάς

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στον Σκυλακάκη για το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης - Τα αγκάθια της νέας χρονιάς
Σαφείς απαντήσεις αναμένονται από τη μελέτη που έχει ήδη ανατεθεί και θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου
Σημαντική αύξηση του κόστους της Αγοράς Εξισορρήπησης παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, επιβαρύνοντας το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων τόσο της Υψηλής, όσο και της Μέση Τάσης.

Το ζήτημα έχει προβληματίσει την Ένωσης Βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας, ΕΒΙΚΕΝ που ήδη έχει ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, ενώ έχει αναθέσει σχετική μελέτη σε εξωτερικό σύμβουλο.

Σε ότι αφορά το 2024 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ οι τρεις Λογαριασμοί Προσαυξήσεων που συναποτελούν το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης παρουσιάζουν μια συνεχή άνοδο τους τελευταίους μήνες του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 15,829 ευρώ/MWh που ήταν το συνολικό κόστος των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων τον Αύγουστο του 2024, αυξήθηκε σε 19,121 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο, σε 23,913 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο και έφθασε στα 25,101 ευρώ/MWh το Νοέμβριο για να μειωθεί ελαφρά στα 23,383 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας το 2024 από τον Οκτώβριο και μετά παρατηρείται αύξηση με αποτέλεμα το κόστος των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων από 8-10 ευρώ/MWh να διαμορφώνεται σε 15-17,5 ευρώ/MWh.

Αντίστοιχη αύξηση καταγράφηκε και το 2023 η οποία μάλιστα αρχίζει τον Σεπτέμβρη και και αποκλιμακώνεται μετά τον Μάιο του 2024 παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηρισκό ότι το μέσο κόστος των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων το 2024 διαμορφώθηκε σε 16,823 ευρώ/MWh ενώ το 2023 ήταν 13,030 ευρώ/MWh.

Eξαγωγές και Τηλεθέρμανση


Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις της ΕΒΙΚΕΝ η άνοδος αυτή στην Αγορά Εξισορρόπησης ενδεχομένως να οφείλεται στην τηλεθέρμανση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς ο ΑΔΜΗΕ βάζει με εντολή του στην Αγορά δυο λιγνιτικές μονάδες για να καλυφθούν οι ανάγκες των τηλεθερμάνσεων και οι μονάδες αυτές αμείβονται στην τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης. Το γεγονός αυτό προκαλεί κόστη λόγω ανακατανομής των μονάδων που είχαν αρχικά επιλεγεί στο πλαίσιο της υποβολής προσφορών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Εξάλλου σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα οι πρώτες ενδείξεις είναι, ότι οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στις εξαγωγές, αφού η μόνη αλλαγή που συντελέστηκε στην αγορά τον Οκτώβριο, όταν η τιμή εκτινάχθηκε ήταν η αύξηση των εξαγωγών. Πάντως σαφείς απαντήσεις αναμένονται από τη μελέτη που έχει ήδη ανατεθεί και θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα όμως, η εγχώρια βιομηχανία που τιμολογείται με τη χονδρική τιμή του ρεύματος καλείται να καταβάλει γύρω στα 170 ευρώ/MWh και όχι μόνο την τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Έτσι όπως επισημαίνει ο κ. Κοντολέων το 2025 προμηνύεται δύσκολη χρονιά για την ενεργοβόρο βιομηχανία που εξακολουθεί χάνει ανταγωνιστικότητα ιδίως έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών.


Προειδοποιεί ο Α. Κοντολέων

«Η ελληνική βιομηχανία είναι μόνη της μεσοπέλαγα, χωρίς βοήθεια», σχολιάζει ο κ. Κοντολέων, προσθέτοντας ότι «Χρειαζόμαστε στήριξη, αλλιώς τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα». Μάλιστα σημειώνει ότι τα 170 ευρώ/MWh που πληρώνει η ελληνική βιομηχανία είναι από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και προσθέτει, ότι οι φθηνές ΑΠΕ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μειώσουν ουσιωδώς τα κόστη στο ρεύμα για τους τελικούς καταναλωτές όπως άλλωστε αναφέρει και η έκθεση Ντράγκι.

Όμως οι προκλήσεις για τη βιομηχανία δεν είναι μόνο αυτές αφού από την 1η Ιανουαρίου 2026 θα ξεκινήσει η βαθμιαία κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων CO2 που δίνονται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική προς τρίτες χώρες. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του CBAM, δηλαδή του «φόρου άνθρακα» για τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες όπως χάλυβας, τσιμέντα, λιπάσματα και ηλεκτρική ενέργεια.

Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει νέα αύξηση των τιμών των προϊόντων αυτών που χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες, οι ελληνικές βιομηχανίες. Έτσι το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με την EBIKEN να εκπέμπει SOS στην έναρξη της νέας χρονιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης